Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα]

Ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το 'πορτρέτο' του Γιόχαν Κρόιφ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ονομάζεται Offside Festival και είναι το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ που έχει θέμα του το ποδόσφαιρο.

Οι «μάγοι» της μπαλας σε μία διοργάνωση. Μπροστά από τον φακό περνάνε πάσες, γκόλ, αλλά και ιστορίες που διηγούνται ο Μέσι, ο Καντονά, ο Πολ Γκασκόιν, ο Γιόχαν Κρόιφ.

Διοργανώθηκε πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 2014 και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Παίκτες και ομάδες που έγραψαν ιστορία, ανεπανάληπτοι θρίαμβοι, μεγάλες διοργανώσεις. Αυτές και πολλές ακόμα, είναι οι ιστορίες του offside festival.
Αυτές οι ιστορίες παρουσιάζονται στο OFFSIDE Festival, από τις 25 μέχρι τις 27 Μαΐου στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Τα ντοκιμαντέρ του offside αποτυπώνουν την ουσία του ποδοσφαίρου, τα συναισθήματα μέσα και έξω από το γήπεδο, την ένταση των αποδυτηρίων, τις πόλεις που αφιερώθηκαν αιώνια σε μία ομάδα ή άλλες που διχάστηκαν ανάμεσα σε δύο, τις ομάδες που έγιναν τρόπος ζωής, τις ιδεολογίες πίσω από τα χρώματα και τα συνθήματα της κερκίδας, αλλά και τα δραματικά γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Ο βασιλιάς των σπορ, απέκτησε το δικό του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Το φεστιβάλ ξεκινά με αφιέρωμα στην Μπαρτσελόνα.
Barça Dreams / Το όνειρο της Barça (Jordi Llompart, 120', 2015)

Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0


ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 20.30 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 21.45
Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας.

Football Rebels / Οι αντάρτες των γηπέδων (Gilles Perez and Gilles Rof, 104', 2012)

ΠΕΜΠΤΗ 26/5 20.00
Μακριά από τους προβολείς κατάμεστων γηπέδων, ο Eric Cantona αφηγείται τις ιστορίες πέντε σπουδαίων ποδοσφαιριστών που άφησαν τα γήπεδα για να αντιταχθούν στην κοινωνική αδικία, να στηρίξουν τον αγώνα εναντίον αντιδημοκρατικών καθεστώτων και να υπερασπιστούν κινήματα υπέρ της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ρισκάρωντας τη φήμη τους και πολλές φορές τη ζωή τους. Ο Didier Drogba και ο εμφύλιος στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο Mekhloufi και η ομάδα του FLN για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, ο Predrag Pasic και η πολιορκία του Σεράγεβο, ο Caszely και ο θάνατος του Αλιέντε, ο Socrates και η Κορινθιακή Δημοκρατία.

Gascoigne (Jane Preston, 90', 2015)

Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 20.00
Ο Paul Gascoigne θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός Βρετανός μέσος όλων των εποχών. 25 χρόνια μετά την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, το μουντιάλ του 1990, αφηγείται την ιστορία από την αρχή, με το δικό του τρόπο.

I Believe In Miracles / Πιστεύεις στα θαύματα; (Jonny Owen 104', 2015)

Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 2


ΠΕΜΠΤΗ 26/5 20.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 19.30
Τον Ιανουάριο του 1975, η Nottingham Forest βρισκόταν στη 13η θέση της Β' κατηγορίας, 5 βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια όμως, η αδιάφορη για οπαδούς και αντιπάλους ομάδα από το Νότιγχαμ, μετατράπηκε σε βασίλισσα της Ευρώπης, περνώντας όποια ομάδα συναντούσε και πετυχαίνοντας ένα σερί 42 αγώνων αήττητη στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Vi är bäst ändå / This is Söderstadion / Εδώ είναι το Söderstadion (Andreas Bjunér, 82', 2014)

Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 22.00
Δύσκολοι καιροί για τους οπαδούς της Hammarby, ακόμη και για τους πιο πιστούς. Η ομάδα όχι μόνο παλεύει για χρόνια να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος αλλά και οι αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η ομάδα, μοιάζουν να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά. Το τελειωτικό χτύπημα μοιάζει όμως να είναι αυτό: η ομάδα πρέπει να εγκαταλείψει την παραδοσιακή της έδρα, το Söderstadion και να “μοιραστεί” το επόμενό της σπίτι με τους αιώνιους αντιπάλους, τη Djurgården.

Democracia em preto e branco / Ασπρόμαυρη Δημοκρατία (Pedro Asbeg, 90', 2014)
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 20.00
Στις αρχές του 1982, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας συμπλήρωνε 18 χρόνια, μία ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίζει να εφαρμόσει “δημοκρατία”. Οι Κορίνθιανς, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφανίζονται στο γήπεδο έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα “Ψηφίστε στις 15”, παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλπες. Άτυπος ηγέτης του κινήματος της “Κορινθιακής Δημοκρατίας”, ο Σώκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

L'últim partit. 40 anys de Johan Cruyff a Catalunya /Το Τελευταίο παιχνίδι. Τα 40 χρόνια του Johan Cruyff στην Καταλονία (Jordi Marcos, 70', 2014)

Για πρώτη φορά: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδόσφαιρο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 4


ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 22.00
40 χρόνια μετά την υπογραφή που έφερε τον Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη (13 Αυγούστου 1973), μια σειρά παικτών και συνεργατών, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου που κατάφερε να καθιερωθεί σαν ένας ποδοσφαιρικός θρύλος.

El Otro Fútbol / Το άλλο ποδόσφαιρο (Federico Peretti, 94', 2012)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/5 21.00
Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και αποτυπώνει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές. Ένα πάθος για το ποδόσφαιρο, που δεν συναντάμε σε καμία εθνική κατηγορία του κόσμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Offside Festival
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ