Politico: Το «do-or-die» αυριανό Εurogroup και η νευρική ρητορική της Αθήνας - iefimerida.gr

Politico: Το «do-or-die» αυριανό Εurogroup και η νευρική ρητορική της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η μοίρα της Ελλάδας φαίνεται για άλλη μια φορά να κρέμεται από μια κλωστή», γράφει το σάιτ Politico. Και εξηγεί το γιατί.

«Ολα τα σημεία-κλειδιά φαίνεται να έχουν μπει στη θέση τους: Ενώ πλησιάζει για την Ελλάδα η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή χρέους πολλών δισ. ευρώ, αυξάνεται η νευρική ρητορική από την Αθήνα και έρχεται άλλη μία "do or die" συνάντηση στις Βρυξέλλες (σ.σ.: εννοεί το αυριανό Eurogroup)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και εστιάζει αλλού την αιτία του φετινού δράματος: «Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο λόγος για το δράμα του τρέχοντος έτους δεν είναι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα. Είναι η διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το εάν και πότε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας».

«Τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές έχουν μαλακώσει τις θέσεις τους και εγγυώνται ότι η Αθήνα θα λάβει την τελευταία οικονομική ένεση. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ φαίνονται πρόθυμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην αυριανή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Και ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ρευστές, το πιθανότερο είναι να μειωθεί τουλάχιστον ένα μέρος της πίεσης προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να της δοθεί μια οριστική ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε από την Ιαπωνία ότι «συνεχίζω να πιστεύω ότι είχα δίκιο όταν έλεγα πως δεν θα έχουμε νέα κρίση γύρω από την Ελλάδα, αλλά ένα λογικό αποτέλεσμα», με το δημοσίευμα του Politico να σχολιάζει ότι «ακόμα κι αν το Βερολίνο και το ΔΝΤ βρουν ένα τρόπο για να κρατήσουν το Ταμείο στο πρόγραμμα, η υποβόσκουσα κόντρα τους για τη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι πιθανό να επιλυθεί πλήρως».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα βάζει στο κάδρο και τις γερμανικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αναφέροντας ότι «ο Σόιμπλε και η Μέρκελ το τελευταίο διάστημα ανησυχούν περισσότερο για τον Γερμανό ψηφοφόρο παρά για την Μπούντεσταγκ. Αλλωστε, η Μέρκελ έχει αρκετή δύναμη στο κόμμα της για να περάσει τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα. Αυτό που θέλει η Μέρκελ, ενόψει των γερμανικών εκλογών και βλέποντας το αντιευρωπαϊκό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" να αυξάνει την επιρροή του, είναι να αποφύγει άλλη μία πολιτική διαμάχη με αφορμή την Ελλάδα. Παρά τα δημοσιεύματα του παρελθόντος, οι Γερμανοί (και οι αγορές) έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Τα θέματα για την Ελλάδα βρίκονται πια στις πίσω σελίδες των εφημερίδων. Και η Μέρκελ θέλει να τα διατηρήσει έτσι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup μέτρα δόση κρίση ΔΝΤ Γερμανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ