Art Athina: Ξεκινά την Πέμπτη η Διεθνής φουάρ Σύγχρονης Τέχνης - iefimerida.gr

Art Athina: Ξεκινά την Πέμπτη η Διεθνής φουάρ Σύγχρονης Τέχνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 21η Art-Athina, η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας θα δώσει δυναμικά το παρών στο Φάληρο από τις 26 ως τις 29 Μαΐου.

Παρών 100 εκθέτες και 49 γκαλερί απο 13 χώρες. Μία γιορτή καλλιτεχνικών τάσεων και προτάσεων που αναμένεται όπως κάθε χρόνο να δημιουργήσει συζητήσεις.

Το ουσιαστικό στίγμα της Art-Athina δίνουν όπως πάντα ελληνικές καθώς και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες προβάλουν στο φιλότεχνο κοινό μία σύνοψη των καλλιτεχνικών τάσεων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα δυναμική στην αγορά της τέχνης.

Θεσμοθετημένη το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα. Σημείο συνάντησης για τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία, η Art-Athina φέρνει κοντά σημαντικές Ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικούς φορείς, επιμελητές, συλλέκτες, κριτικούς τέχνης και, σαφώς, το φιλότεχνο κοινό.

Art Athina: Ξεκινά την Πέμπτη η Διεθνής φουάρ Σύγχρονης Τέχνης  | iefimerida.gr 0

Παράλληλο πρόγραμμα
Στο Platforms Project @ Art-Athina 2016 θα παρουσιαστούν 51 πολύ σημαντικές πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 17 χώρες με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες, αποτελώντας ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να προσφέρει στον επισκέπτη την εκ-των-έσω ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εμπειρία της ζύμωσης και συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής χωρίς να εστιάζει στις πωλήσεις.

Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει πλατφόρμες που έχουν τιμήσει το πρόγραμμα αυτό σε κάποιο από τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πλατφόρμες από μέρη που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Όμως το Platforms Project @ Art Athina 2016 είναι κυρίως αφιερωμένο στις συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια από παρουσιαζόμενες πλατφόρμες, που βασιζόμενες στο “η ισχύς εν τη ενώσει” έχουν κατακτήσει μια διακριτή θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι και δημιουργώντας ένα παγκόσμιο network από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους.

Τιμή στον Γιώργο Λάππα

Η Art Athina 2016 σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ επέλεξαν να τιμήσουν τον καλλιτέχνη και καθηγητή γλυπτικής Γιώργο Λάππα, ο οποίος χάθηκε πρόωρα πριν λίγους μήνες, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της τέχνης.

Art Athina: Ξεκινά την Πέμπτη η Διεθνής φουάρ Σύγχρονης Τέχνης  | iefimerida.gr 1

Το έργο του είναι ευρέως γνωστό, παρόλο που ένα σημαντικό του μέρος αφορά σε νέες δημιουργίες που δεν έχουν εκτεθεί ακόμη. Σε αυτές ανήκουν και Οι κηπουροί του 2015, που πλαισιωμένοι από κάποια μικρότερα έργα θα τοποθετηθούν στην είσοδο της ετήσιας διεθνούς έκθεσης τέχνης.

Η τοποθέτηση του έργου στον εναρκτήριο χώρο περιήγησης της έκθεσης δημιουργεί προϋποθέσεις και φορτίσεις, καθώς «υποχρεώνει» το κοινό σε μια αποκλειστική και διαδραστική σχέση με το έργο και τον χώρο του, ενώ ταυτόχρονα το εισάγει σε ένα συναισθηματικό και βιωματικό διάλογο με την άποψη του καλλιτέχνη για το ρόλο της τέχνης στην καθημερινότητα και τη ξεχωριστή σημασία της για τον καθένα από εμάς. Σε αυτό συμβάλει και η ανάρτηση του έργου του 2002 Γράμμα στο ισόγειο, στο χώρο υποδοχής, που προετοιμάζει το θεατή για την παραλαβή ενός εξατομικευμένου μηνύματος, προσωπικού χαρακτήρα.

Τιμώμενος Συλλέκτης η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα ουσιαστικό κλειδί για τη μελέτη της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα σετσεσιονισμού, υπαιθρισμού, μετα-ιμπρεσιονισμού, φοβισμού και εξπρεσιονισμού από τα θεμελιακά χρόνια της συλλογής από καλλιτέχνες που έπαιξαν ρόλο στην καλλιτεχνική και θεσμική κατωχύρωση του εκσυγχρονισμού. Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να δει κανείς το πραγματικό καλλιτεχνικό εύρος και πλούτο που χαρακτηρίζουν τη σχέση της Ελλάδας με το ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι του πολιτισμού και να διατρέξει με φρέσκα ματιά τις διακλαδώσεις της ιστορίας της τέχνης με το διεθνές όραμα για ελευθερία, πρόοδο και παιδεία, τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά.

Salon de Bricolage

Η Art Athina 2016 φιλοξενεί την έκθεση του Salon de Bricolage, «Πλάσματα μιας Μέρας», σε επιμέλεια της Αννας Χατζηνάσιου.

Art Athina: Ξεκινά την Πέμπτη η Διεθνής φουάρ Σύγχρονης Τέχνης  | iefimerida.gr 2


ART ATHINA
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
26-29 ΜΑΪΟΥ 2016
Πέμπτη 26 Μαΐου
17:00 – 22:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)
Παρασκευή 27 Μαΐου
12:00 – 15:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)
15:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
21:00–23:00 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Σάββατο 28 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
Κυριακή 29 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ολόκληρο: €8
Μειωμένο: €5 (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων,παρακαλούμε επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο email: info@art-athina.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ art athina Φάληρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ