EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια - iefimerida.gr

EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρομοκρατική ενέργεια δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής για το μοιραίο Airbus της Egyptair που εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για δύο αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος τα οποία εντοπίστηκαν 100 μίλια από το σημείο που είχε εκπέμψει σήμα για τελευταία φορά το μοιραίο αεροσκάφος.

Το CNN μετέδωσε πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Αιγύπτιος υπουργός Μεταφορών εκτιμώντας πως η τρομοκρατική ενέργεια είναι πιο πιθανή από μηχανική βλάβη. Αλλά και η ρωσική πλευρά όπως και το Ισραήλ, φαίνεται να κλίνουν προς την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης για το μοιραίο Airbus της EgyptAir.

Ο Αλεξάντερ Βορντίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σχολίασε πως η συντριβή της πτήσης MS804 πιθανότατα είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης.

«Δυστυχώς, συνέβη ένα ακόμη δυστύχημα με αεροσκάφος της Egypt airlines. Είναι πολύ πιθανό θα πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που οδήγησε στο θάνατο 66 ανθρώπους από 12 χώρες είπε ο Βορντίκοφ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του Συμβουλίου των αρχηγών της ασφάλειας και των ειδικών υπηρεσιών των χωρών-μελών της CIS, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η πτήση MS804 της Egyptair προερχόμενη από το Παρίσι και κατευθυνόμενη προς το Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 130 ν.μ νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στις 02:45. Μετέφερε 55 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινοί δημοσιογράφοι «στο Ισραήλ εκτιμούν ότι τρομοκρατική επίθεση επέφερε την συντριβή του αιγυπτιακού αεροπλάνου.

Από νωρίς, εξάλλου, ο Γάλλος εμπειρογνώμων, Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» πως η εξαφάνιση οφείλεται «σε επίθεση».

Μάλιστα τόνισε πως τα σενάρια είναι τρία: είτε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, είτε βομβιστής αυτοκτονίας, είτε επίθεση με πύραυλο όπως στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

Το ΙSIS πίσω από την συντριβή του αεροσκάφους;

Η ιστοσελίδα Νewsday247.com αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριβή του Αirbus της ΕgyptAir.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, το Ισλαμικό Κράτος διευκρινίζει πως είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο εσωτερικό του αεροσκάφους που προκάλεσε την έκρηξη και στη συνέχεια τη συντριβή του.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δημοσιευθεί το κείμενο των τζιχαντιστών για την ανάληψη της ευθύνης, σε αντίθεση με όσα συνηθίζουν έπειτα από ανάλογες τρομοκρατικά «χτυπήματα».

Βρέθηκαν συντρίμμια

Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, έχει εντοπισθεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Ο καπετάνιος του πλοίου «Maersk Ahram», Τάρεκ Γουάμπα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα social media δημοσίευσε φωτογραφίες από σωσίβια στο σημείο συντριβής του EgyptAir MS804.

Το «Maersk Ahram» συμμετέχει στις έρευνες για συντρίμμια στην περιοχή και το μεσημέρι της Πέμπτης ο καπετάνιος «ανέβασε» τις συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη ότι ανήκουν στο μοιραίο αεροπλάνο.

Η EgyptAir, επικαλούμενη επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ενημέρωσε μέσω Twitter πως βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους κοντά στην Κάρπαθο.

Παράλληλα, η εταιρεία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ανέφερε πως αιγυπτιακή ομάδα έρευνας σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα.

EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια | iefimerida.gr 0
EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια | iefimerida.gr 1


Η λίστα με τους επιβάτες

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τους 66 επιβάτες του μοιραίου Airbus της Egyptair.

Στο Airbus Α 320 επέβαιναν 66 άνθρωποι, 55 επιβάτες και 10 πλήρωμα, από 12 χώρες.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εταιρία πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 από το Κουβέιτ.

EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια | iefimerida.gr 2
EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια | iefimerida.gr 3

Οσον αφορά τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από αιγυπτιακό αεροσκάφος στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, 230 ναυτικά μίλια Νοτιοανατολικά της Κρήτης και κατά πληροφορίες του Guardian μια ελληνική φρεγάτα σπεύδει στο σημείο για να τα περισυλλέξει. Το πρώτο από τα δύο μεγάλα συντρίμμια, πορτοκαλί χρώματος, εντοπίστηκε στις 15:20 και το δεύτερο στις 15:30. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα είναι μακρόστενο και το δεύτερο είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters και το FOX News, τα συντρίμμια βρέθηκαν 50 μίλια νοτιοανατολικά από το σημείο, στο οποίο εξέπεμψε για τελευταία φορά το αεροσκάφος.

EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια - Ολα δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια | iefimerida.gr 4

Αντίστοιχες αναφορές για ανεύρεση συντριμμιών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην ΕΡΤ, φαίνεται να έχει λάβει και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας/ Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EgyptAir Κρήτη Airbus συντρίμμια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ