Φορολογική επιδρομή 1,5 δισ. -Φόροι παντού: σε καύσιμα-ίντερνετ-τσιγάρα-ποτά - iefimerida.gr

Φορολογική επιδρομή 1,5 δισ. -Φόροι παντού: σε καύσιμα-ίντερνετ-τσιγάρα-ποτά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Για μια ακόμα φορά στα έξι χρόνια των Μνημονίων υποβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου και καταστρατηγείται κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Και αυτό γιατί οι βουλευτές θα πρέπει να μελετήσουν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν ένα συνονθύλευμα διατάξεων, που απλώνονται σε 284 σελίδες και 102.500 λέξεις.

Και σαν μην έφτανε αυτό, θα πρέπει να επικυρώσουν -εικάζοντας ότι όλα έγιναν όπως πρέπει- με την ψήφο τους τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, ασφαλώς σοκάρει το γεγονός ότι έφτασε πάλι στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ένα νομοσχέδιο «Φρανκεστάιν», το οποίο κινείται επί παντός του επιστητού: από την ίδρυση και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων -ένα θέμα το οποίο κανονικά θα έπρεπε να συζητηθεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο λόγω των ειδικών και «ευαίσθητων» αρμοδιοτήτων που παραχωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών- ως το νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, από το ποιος χαρακτηρίζεται κατ' επάγγελμα αγρότης ως τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, από τι μπορεί να πωλείται εκτός φαρμακείων ως τον οδοστρωτήρα των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους.

Και κάπου εδώ αρχίζει να χτυπάει «κόκκινο» η πίεση όσων ανατρέχουν στις διατάξεις που «φουσκώνουν» υφιστάμενους φόρους ή εφευρίσκουν νέους εκεί που δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον όταν ως το παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν δημοσίως ότι δεν έρχεται ή δεν αυξάνεται ο ένας ή ο άλλος φόρος.

Εκτεθειμένοι Σκουρλέτης και Σταθάκης

Έτσι, μετά από τη μεταβολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τελικά υπέγραψε και έφερε στη Βουλή μικρότερο αφορολόγητο από τα 9.100 ευρώ, εκτεθειμένοι έμειναν και οι κ.κ. Σκουρλέτης και Σταθάκης, οι οποίοι σε δημόσιες παρεμβάσεις τους επέμειναν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο και ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί φόρος στο ίντερνετ.

Φορολογικό πογκρόμ για 1,5 δισ. ευρώ

Μια απλή ανάγνωση των διατάξεων και της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου φανερώνει τη σκληρή πραγματικότητα: Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τουλάχιστον 1,481 δισ. ευρώ από το νέο φορολογικό πογκρόμ, χωρίς να έχει τιμολογηθεί η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, καθώς και η κατάργηση των απαλλαγών από τον συμπληρωματικό φόρο -που πλέον ξεκινά από τα 200.000 ευρώ- ακόμα και για τα αγροτεμάχια. Ειδικότερα:

  • Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% το υπουργείο Οικονομικών περιμένει 437 εκατ. ευρώ
  • Από την επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και δωμάτια 74 εκατ. ευρώ
  • Από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στη σταθερή τηλεφωνία (άρα και στο ίντερνετ) 90 εκατ. ευρώ
  • Από την αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο 54 εκατ. ευρώ
  • Από την επιβολή ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ άλλα 84 εκατ. ευρώ
  • Από την αύξηση των τελών ταξινόμησης 30 εκατ. ευρώ
  • Από την κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα 13 εκατ. ευρώ
  • Από το «πακέτο» των αυξήσεων σε τσιγάρα, καπνό, μπύρα και καύσιμα 699 εκατ. ευρώ

Πιο βαρύς ο ΕΝΦΙΑ

Μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να θεωρείται, επίσης, η «μονιμοποίηση» του ΕΝΦΙΑ, καθώς το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αναπροσαρμογή των συντελεστών του κύριου φόρου για τα οικόπεδα και της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι και ο φετινός φόρος ακινήτων θα είναι απλώς μια μικρή παραλλαγή του ΕΝΦΙΑ, με αλλαγές συντελεστών και μόνο, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το πρόβλημα είναι ότι η μείωση των τιμών ζώνης σε πολλές περιοχές δεν είναι τέτοια που να καλύπτει τη δραστική μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από πέρυσι. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι στην αξία των ακινήτων συνυπολογίζεται πλέον και η αξία των αγροτεμαχίων, που απαλλάσσονταν ως τώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ