Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως: Ένας ύμνος από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο - iefimerida.gr

Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως: Ένας ύμνος από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ολόκληρο βιβλίο αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το αγαπημένο άθλημα του μεγάλου ουρουγουανού συγγραφέα που πέθανε πριν από ένα χρόνο.

Οι εκδόσεις Πάπυρος θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη της «φωνής» της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζουν ένα από τα καλύτερα βιβλία του, ίσως το πιο ωραίο βιβλίο που έχει γραφεί στην ιστορία του αθλήματος.

Ο πιο πολιτικοποιημένος συγγραφέας της Λατινικής Αμερικής αφήνει για λίγο στην άκρη την ιστορία του κόσμου, τους επαναστάτες και του δικτάτορες, τον ιμπεριαλισμό τη φτώχεια και την καταπίεση για να μιλήσει για το μεγάλο του πάθος, το ποδόσφαιρο. Ο Γκαλεάνο ξαναγράφει την ιστορία του ποδοσφαίρου με τον τρόπο που μόνο εκείνος μπορεί.

«Όπως όλοι οι Ουρουγουανοί, ήθελα κι εγώ να γίνω ποδοσφαιριστής. Έπαιζα καταπληκτικά, ήμουνα τέλειος, αλλά τη νύχτα στον ύπνο μου. Τα πρωινά ήμουνα ξύπνιος, χειρότερος δεν έχει περάσει από τις αλάνες της χώρας μου […] Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να αποδεχτώ τελικά τον εαυτό μου: δεν είμαι παρά ένας ζητιάνος που περιφέρεται ανά τον κόσμο, παρακαλώντας για λίγο καλό ποδόσφαιρο στα γήπεδα. “Ένα καλό παιχνίδι, για το Θεό”. Και όταν η ευχή πραγματοποιείται, πανευτυχής για το θαύμα, λίγο με νοιάζει ποια ομάδα ή ποια χώρα παίζει» εξομολογείται ο Γκαλεάνο στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Το ποδόσφαιρο μόνο με το φαινόμενο της θρησκείας μπορεί να συγκριθεί. Είναι ένα άθλημα, το μοναδικό άθλημα, που εκφράζει τα πάντα, την ίδια τη ζωή. Ο Γκαλεάνο σίγουρα δεν γράφει από την πλευρά του διανοούμενου συγγραφέα που μιλάει για ένα μαζικό φαινόμενο και προσπαθεί να το απομυθοποιήσει ή να το ακυρώσει. Μιλάει από τη σκοπιά του ανθρώπου που λατρεύει το ποδόσφαιρο, που μάτωσε τα γόνατά του μικρός στις αλάνες τις γειτονιάς και που είναι έτοιμος να πάει στην άλλη άκρη του κόσμου για να παρακολουθήσει ένας καλό ματς.

Στις σελίδες του βιβλίου το άθλημα μεταμορφώνεται σε μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη λαμπρές στιγμές αλλά και σκοτεινές ιστορίες. Ο συγγραφέας μιλάει για τους βασικούς πρωταγωνιστές, για τα μεγάλα γήπεδα του κόσμου, για τους παίκτες και τους οπαδούς, για τις διοικήσεις για την εξάπλωση του παιχνιδιού, για τις μεγάλες επιτυχίες, αλλά και τη χειραγώγησή του από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τη μετάλλαξή του και το πέρασμα από τη εποχή της αθωότητας στη βιομηχανία του θεάματος: «Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ένα θλιβερό ταξίδι από το πηγαίο στο αναγκαίο. Καθώς το ποδόσφαιρο κατέληξε να γίνει βιομηχανία, εξορίστηκε σιγά σιγά η ομορφιά που πηγάζει από την απόλαυση του να παίζεις και μόνο […] Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε θέαμα. Οργανώνεται όχι για γίνει παιχνίδι, αλλά για να εμποδιστεί να είναι παιχνίδι».

Από το βιβλίο δεν λείπουν και οι αναφορές στους «μικρούς θεούς» αυτής της θρησκείας, όπως ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Γκούλιτ, ο Κρόιφ, ο Πλατινί, ο Ρονάλντο και ο Μέσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» πρωτοεκδόθηκε το 1995 και σε κάθε επανέκδοση ο Γκαλεάνο συμπλήρωνε το κείμενο με όλα τα νεότερα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1998, του 2002, του 2006, του 2010 και του 2014.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στις 7.30 μ.μ., στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
Θα μιλήσουν η μεταφράστρια του βιβλίου Ισμήνη Κανσή, ο δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ Αντώνης Πανούτσος και ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Δημήτρης Νανόπουλος.
Τη συζήτηση θα διευθύνει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρέσβειρα της Ουρουγουάης Adriana Lissidini.

ΙNFO
Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, ώρα 19:30
Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ