Στα «κάγκελα» η αγορά για τους φόρους σε μπύρα και καφέ -Πόσο θα ακριβύνουν - iefimerida.gr

Στα «κάγκελα» η αγορά για τους φόρους σε μπύρα και καφέ -Πόσο θα ακριβύνουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην μπύρα και να επιβάλει πρόσθετη φορολόγηση στον καφέ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» που θα ψηφιστεί την Κυριακή θα φέρουν ανατιμήσεις στις λιανικές τιμές ενώ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να ενισχυθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Εντονες είναι και οι ανησυχίες για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία εκτιμούν ότι θα μειωθεί δραστικά, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν υποστεί μεγάλη συμπίεση.

Τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ- σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανίας Τροφίμων- μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις:

  • 2 ευρώ ανά κιλό στον ωμό καφέ
  • 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο
  • 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒΤ στην μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα την φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.

«Δραματικές αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις για την αγορά, την κατανάλωση και την οικονομία», σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, «εφόσον ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή η φημολογούμενη «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ζύθου». Είναι επιτακτική, όπως καταγγέλλει η Ένωση, η άμεση συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον αρμόδιο υπουργό.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών αναφέρει ότι, «σε συνέχεια των ανεπιτυχών και αλλεπάλληλων προσπαθειών της για διαβούλευση και συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, η Ένωση απηύθυνε σήμερα επείγουσα επιστολή, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού».

Όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, «επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης. Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ, είναι η τελική τιμή προϊόντων μπύρας, που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπύρες καφέδες ανατιμήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ