Σφαλιάρα από τους δανειστές: Απαιτούν ο «κόφτης» να έχει συγκεκριμένα μέτρα - iefimerida.gr

Σφαλιάρα από τους δανειστές: Απαιτούν ο «κόφτης» να έχει συγκεκριμένα μέτρα

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Κυριακή η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και στη συνέχεια με τροπολογία θα φέρει τoν κόφτη, που θα προβλέπει περικοπές έως 3,6 δισ. ευρώ, κάνοντας πίσω ουσιαστικά σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ωστόσο η τελική συμφωνία δεν φαίνεται πως θα κλειδώσει στο Eurogroup τις 24 Μαΐου, αφού οι Θεσμοί απαιτούν ο κόφτης να έχει συγκεκριμένα μέτρα και να περιγράφονται λεπτομερώς οι περικοπές δαπανών, κάτι που δημιουργεί εμπλοκή της τελευταίας στιγμής στις συζητήσεις.

Πού έγκειται η εμπλοκή με τον κόφτη
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κόφτης θα παραμείνει «ανοικτός» προς αυστηροποίηση εν αναμονή των αποφάσεων και του ΔΝΤ, που εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, τότε να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον κόφτη. Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.

Αντιθέτως, οι δανειστές -και δη το ΔΝΤ- επιμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών. Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον κόφτη και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα πως έχει κλείσει το πακέτο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.

Όλα ανοιχτά στο Eurogroup
Χωρίς να αφήνει ελπίδες για τελική συμφωνία, η ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας αναφέρει ως δεύτερο θέμα την Ελλάδα (πρώτο είναι η Ισπανία), υπό τον ουδέτερο τίτλο «περιγραφή της κατάστασης». Κατά συνέπεια, στον αέρα μένουν έτσι αξιολόγηση, δόσεις, αλλα και οι συζητήσεις για το χρέος, για το οποίο πανηγυρίζει ακόμα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, «η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (δηλαδή το ΕuroWorking Group) θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και τα πιθανά μέτρα για χρέος, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου».

Σταδιακά η καταβολή των δόσεων - Θα συνδέονται με προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την Τρίτη πιθανότατα θα υπάρξει έγκριση ενός ποσού ύψους 10,7-11 δισ.ευρώ, όχι όμως και καταβολή του συνολικού ποσού. Αυτό θα γίνεται σταδιακά με τις δόσεις να συνδέονται με προαπαιτούμενα, μέχρι και την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά τον Οκτώβριο και θα έχει το δικό της «πακέτο» προαπαιτουμένων.

Με τροπολογία στη Βουλή ο κόφτης μετά το πολυνομοσχέδιο
Οι διατάξεις για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται «το αργότερο έως αύριο», όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δανειστές κοφτης Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ