Η μάχη του τιραμισού -Οι Ιταλοί τσακώνονται για την «καταγωγή» του διάσημου γλυκού - iefimerida.gr

Η μάχη του τιραμισού -Οι Ιταλοί τσακώνονται για την «καταγωγή» του διάσημου γλυκού

(ΑΠΕ/ EPA/ DAREK DELMANOWICZ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελαφρύ αλλά γευστικό, είναι ένα από πιο αγαπημένα γλυκά. Ισως για αυτό οι Ιταλοί τσακώνονται για την «καταγωγή» του τιραμισού.

Η επαρχία του Βένετο, στα βορειοανατολικά της χώρας, επιμένει από παλιά ότι το γλυκό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε ένα εστιατόριο στο Τρεβίζο, τη δεκαετία του '70. Ομως, ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη ισχυρίζεται ότι αυτή η «τιμή» πρέπει να αποδοθεί στη γειτονική επαρχία.

Οι Κλάρα και Τζίτζι Παντοβάνι γράφουν σε αυτό ότι βρήκαν ντοκουμέντα που δείχνουν ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε πρώτη φορά στο Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια, σχεδόν πριν από 70 χρόνια. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν συνταγές του '70, που αναφέρονται σε ένα γλυκό που αποκαλείται «tirime su», το οποίο δημιούργησε ο σεφ Μάριο Κοσόλο, στο χωριό Σαν Καντσιάν, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Επίσης, ανακάλυψαν και μία αντίστοιχη συνταγή για το ίδιο γλυκό, που σερβίρονταν σε εστιατόριο στην πόλη Τολμέτσο, κοντά στα αυστριακά σύνορα, το 1959.

Μιλώντας στην Il Messagero, το ζευγάρι δήλωσε ότι ελπίζει με το βιβλίο του να δώσει διά παντός μία απάντηση στη διαμάχη του τιραμισού. Στο Βένετο δεν το βλέπουν έτσι όμως. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Λούκα Ζάια, επέμεινε ότι το γλυκό φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Τρεβίζο από την Αντα Καμπεόλ.

«Μην αμφισβητείτε τις ρίζες του. Μπορούν να ισχυριστούν και ότι φτιάχτηκε στη Βουλγαρία αν θέλουν, αλλά η πραγματικότητα είναι πιστοποιημένη», τόνισε ο Ζάια, πρώην υπουργός Γεωργίας, στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει καμπάνια για προκειμένου η ΕΕ να αναγνωρίσει το Τρεβίζο ως το πραγματικό «σπίτι» του τιραμισού.

Το γλυκό αυτό είναι τόσο διαδομένο στον κόσμο, που το τιραμισού είναι η πέμπτη πιο αναγνωρίσιμη ιταλική λέξη, ανάμεσα σε εκείνους που δεν μιλούν τη γλώσσα, μετά από την πίτσα, τα σπαγγέτι, τον εσπρέσο και τη μοτσαρέλα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που οι δύο προαναφερόμενες επαρχίες ερίζουν για την καταγωγή του τιραμισού, κάποιοι συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής δίνουν μία διαφορετική εκδοχή για τις ρίζες του γλυκού. Οτι το έτρωγαν για να πάρουν ενέργεια οι ιερόδουλες σε ιταλικό οίκο ανοχής τη δεκαετία του '50, σύμφωνα με την Telegraph.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τιραμισού Ιταλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ