ΟΗΕ: Στην Ελλάδα κρατούν προσφυγόπουλα σε κελιά για εβδομάδες -Πρέπει να σταματήσει αυτό - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Στην Ελλάδα κρατούν προσφυγόπουλα σε κελιά για εβδομάδες -Πρέπει να σταματήσει αυτό

(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε έκκληση προς την Ελλάδα να σταματήσει να έχει υπό κράτηση παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, κρατώντας τα σε κελιά ακόμη και εβδομάδες.

Ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει υπηρεσίες παιδικής προστασίας. Μάλιστα, ανέφερε ότι συνάντησε ασυνόδευτα παιδιά, που κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα για πάνω από δύο εβδομάδες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, τα οποία ήταν τραυματισμένα και αγχωμένα από αυτή την κατάσταση.

Αλλα παιδιά, ήταν με τις οικογένειές τους σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης, όπου οι τριβές και οι αντιφατικές πληροφορίες δημιουργούν απαράδεκτο επίπεδο σύγχυσης, απογοήτευσης, βίας και φόβου, τόνισε ο Κρεπό.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται, τέλος», δήλωσε εμφατικά, ο αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη χώρα μας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. «Η κράτηση πρέπει να διατάσσεται μόνο για ανθρώπους που είναι επικίνδυνοι και απειλητικοί για τους υπόλοιπους. Και πρέπει να είναι επιβεβαιωμένη απειλή, όχι απλά ένα προαίσθημα», συμπλήρωσε.

Στα παιδιά και τις οικογένειες πρέπει να προσφέρονται άλλες εναλλακτικές, τόνισε ο Κρεπό και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν ουσιαστικό και αποτελεσματικό σύστημα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, όπως και να ενισχύσουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης Save the Children, εκτιμάται ότι περίπου 2.000 ασυνόδευτα παιδιά, που ταξίδεψαν μόνα στην Ευρώπη ή έχασαν τις οικογένειές τους, είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα όπου είναι διαθέσιμες μόνο 477 θέσεις φιλοξενίας τους.

«Τα παιδιά μπαίνουν σε... προστατευτική επιτήρηση και μόνο στα κελιά υπάρχει χώρος για αυτά. Είναι μεγάλο διάστημα οι 16 ημέρες παραμονής εκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα εξειδικευμένο όργανο, με αρμόδιους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να φροντίσουν να ασυνόδευτα παιδιά», τόνισε ο Κρεπό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΗΕ Φρανσουά Κρεπό Παιδιά πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ