Εξαλλη η Ρωσία για τη νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision: Η πολιτική νίκησε την τέχνη - iefimerida.gr

Εξαλλη η Ρωσία για τη νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision: Η πολιτική νίκησε την τέχνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο θρίαμβος της Ουκρανίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με ένα τραγούδι που μιλά για την εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό δυσαρέσκεια στη Ρωσία, όπου πολλοί καταγγέλλουν μια "πολιτική" νίκη, εις βάρος του Ρώσου υποψηφίου.

Στο "1944" η Τζαμάλα, μια τραγουδίστρια που κατάγεται από τους Τάταρους της Κριμαίας, μιλά για την εκτόπιση του λαού της από τις σοβιετικές αρχές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία, που προσάρτησε τη χερσόνησο το 2014, είχε διαμαρτυρηθεί για την ουκρανική συμμετοχή, κάνοντας λόγο για "πολιτικούς" υπαινιγμούς.

Εξαλλη η Ρωσία για τη νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision: Η πολιτική νίκησε την τέχνη | iefimerida.gr 0

Ο Ρώσος Σεργκέι Λαζάρεφ, που σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων ήταν το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση.

"Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα και το τραγούδι 1944 δεν κέρδισαν τη Γιουροβίζιον, η πολιτική νίκησε την τέχνη", δήλωσε σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο γερουσιαστής Φραντς Κλίντσεβιτς ο οποίος ζήτησε να μποϊκοτάρει η Ρωσία τον επόμενο διαγωνισμό που θα φιλοξενηθεί στην Ουκρανία.

Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τον Κονσταντίν Κοσάτσεφ, "η γεωπολιτική πήρε το πάνω χέρι". Προειδοποίησε μάλιστα ότι η νίκη αυτή στη Γιουροβίζιον μπορεί να ενθαρρύνει την ουκρανική ηγεσία και να θέσει σε κίνδυνο τη δύσκολη ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία. "Για αυτόν τον λόγο, η Ουκρανία έχασε", έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. "Αυτό που χρειάζεται κατεπειγόντως η Ουκρανία είναι η ειρήνη. Όμως κέρδισε ο πόλεμος", συνέχισε.

Η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσιεύει στον ιστότοπό της ένα άρθρο με τον τίτλο "Πώς οι ευρωπαϊκές επιτροπές έκλεψαν τη νίκη του Λαζάρεφ", με το οποίο ζητά την ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού επειδή το τραγούδι της Τζαμάλα είχε "πολιτικό" περιεχόμενο.

Εξαλλη η Ρωσία για τη νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision: Η πολιτική νίκησε την τέχνη | iefimerida.gr 1

Τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ουκρανίας

Αλλωστε, το τραγούδι της αναφερόταν στην ιδιαίτερα επίκαιρη Κριμαία- μετά από την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία- καθώς το «1944» μιλά για την μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν, εκείνη τη χρονιά.

Ετσι, ο Πέτρο Ποροσένκο με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter έδειξε ότι παρακολούθησε την εξέλιξη του μουσικού διαγωνισμού. Αρχικά έγραψε «Σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας. Jamala είμαστε μαζί σου. Για εμάς είσαι νικήτρια!». Οταν μερικές ώρες αργότερα αναδείχθηκε πράγματι νικήτρια του διαγωνισμού, ο Ουκρανός πρόεδρος πανηγύρισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Ναι! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Ολη η Ουκρανία σου λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Jamala», έγραψε συνοδεύοντας την ανάρτηση με τη φωτογραφία από την απονομή του βραβείου, ενώ λίγο αργότερα ο Ποροσένκο επανήλθε, γράφοντας ότι έδωσε προσωπικά συγχαρητήρια στην τραγουδίστρια. «Η αλήθεια νίκησε όπως πάντα!», συμπλήρωσε.

Εξαλλη η Ρωσία για τη νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision: Η πολιτική νίκησε την τέχνη | iefimerida.gr 2

Συγχαρητήρια έδωσε μέσω Twitter και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν «Δόξα στην Ουκρανία!», συμπλήρωσε.

«Όταν φτάνουν ξένοι. Μπαίνουν στα σπίτια σας. Σας σκοτώνουν όλους και λένε. Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι», αναφέρουν οι πρώτοι στίχοι από το τραγούδι της Jamala, για το οποίο είχε διαμαρτυρηθεί η Ρωσία, κάνοντας λόγο για πολιτικούς υπαινιγμούς. Ομως, οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν ιστορικό χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ Eurovision 2024
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ