Η Ρωσία έχασε την Eurovision από ένα τραγούδι για την Κριμαία -Νίκησε η Ουκρανία [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Ρωσία έχασε την Eurovision από ένα τραγούδι για την Κριμαία -Νίκησε η Ουκρανία [βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ουκρανία κέρδισε την Ρωσία στον τελικό του διαγωνισμού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με μία αμφιλεγόμενη μπαλάντα για την Κριμαία.

Όπως σχολιάζει η Daily Mail, ο χθεσινός διαγωνισμός ήταν ίσως ο πιο «πολιτικοποιημένος» καθώς η Τζαμάλα, η Ουκρανή τραγουδίστρια όπερας κατάφερε να αφήσει πίσω και στην τρίτη θέση μάλιστα τη συμμετοχή της Ρωσίας, ερμηνεύοντας το «1944» ένα τραγούδι που αφιέρωσε στη προγιαγιά της το οποίο λέγεται ότι αναφέρεται στον Στάλιν, την Κριμαία και τις αξιώσεις για εθνοκάθαρση.

«Ξέρω ότι τραγουδάτε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη, αλλά ουσιαστικά, πραγματικά θέλω ειρήνη και αγάπη για τον καθένα», είπε η 32χρονη τραγουδίστρια μόλις παρέλαβε το βραβείο της πρώτης θέσης. Στη συνέχεια η Τζαμάλα κρατώντας το βραβείο της ψηλά φώναξε: «Σε ευχαριστώ Ευρώπη -καλωσήρθες στην Ουκρανία».

Απόδειξη του πόσου πολιτικοποιημένο είναι το τραγούδι που έφτασε στην πρώτη θέση αποτελούν οι στίχοι του. «Όταν οι ξένοι έρχονται, μπαίνουν στα σπίτια σας, σας σκοτώνουν όλους και λένε “δεν είμαστε ένοχοι, δεν είμαστε ένοχοι», είναι μόνο μερικούς από αυτούς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι στίχοι αφορούν στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όταν ο σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν απέλασε 240.000 Τατάρους, σχεδόν ολόκληρη την κοινότητα δηλαδή, και τους μετέφερε σε άγονες περιοχές της κεντρικής Ασίας και γενικότερα σε απομακρυσμένα εδάφη. Από την πλευρά της η Τζαμάλα δήλωσε ξεκάθαρα ότι ήθελε να κάνει ένα τραγούδι «για την προγιαγιά μου Ναζαλκάν και τους χιλιάδες Κριμαίους Τατάρους που ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Κριμαία ξανά».

Η συμμετοχή της Ουκρανίας πάντως αποτελούσε μαζί με εκείνη της Ρωσίας φαβορί, παρά τα σαφή πολιτικά και διπλωματικά υπονοούμενα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στον πάγο εδώ και 2 χρόνια.

Οι ψήφοι του κοινού

Και φέτος, η απόκλιση μεταξύ των ψήφων της κριτικής επιτροπής με το κοινό υπήρχε τεράστια απόκλιση. Αυτό αποδεικνύεται από τη βαθμολογία που πήρε η Ρωσία, με το τηλεοπτικό κοινό να της χαρίζει 361 ψήφους και την κριτική επιτροπή μόλις 130.

Η Ρωσία έχασε την Eurovision από ένα τραγούδι για την Κριμαία -Νίκησε η Ουκρανία [βίντεο] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ