Πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ θα αποσταθεροποιήσει την υφήλιο - iefimerida.gr

Πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ θα αποσταθεροποιήσει την υφήλιο

Twitter /@realDonaldTrump
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι προτάσεις εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, μοναδικού υποψήφιου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα αποσταθεροποιήσουν τον κόσμο.

Αυτό είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία χθες καθώς ο υποψήφιος συναντιόνταν αλλού με μέλη του κόμματος στο Κογκρέσο.

Σε ερωτήσεις του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Μάρκο Ρούμπιο, πρώην αντίπαλου του Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία, ο Μπέικερ είπε ότι ο κόσμος "θα χάσει μεγάλο μέρος της σταθερότητάς του" με αποδυναμωμένο ΝΑΤΟ ή εάν αποκτήσουν πυρηνικά όπλα περισσότερες χώρες, όπως έχει προτείνει ο Τραμπ.

Μιλώντας σε ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Μπέικερ είπε: "Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα σήμερα, αλλά θα είχαμε πολύ περισσότερα αν συνέβαινε αυτό". Πρόσθεσε επίσης ότι οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ανά την υφήλιο "προωθούν την αμερικανική ασφάλεια".

Ο Μπέικερ, Ρεπουμπλικανός ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους (πατρός) και υπουργός Οικονομικών υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν, συναντήθηκε με τον Τραμπ χθες μετά από αίτηση του υποψήφιου, είπε εκπρόσωπος του έμπειρου πολιτικού χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η ακρόαση, με τίτλο "Ο ρόλος της Αμερικής στον κόσμο", έλαβε χώρα μετά από πρόταση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της επιτροπής, γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ. Ο Κόρκερ έδωσε εύσημα στον Τραμπ για μια ομιλία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που έδωσε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα. Μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η επίκληση του υποψήφιου σε μια πολιτική που εστιάζεται στην υπεροχή της Αμερικής ("Η Αμερική πρώτη") αποτελεί κίνδυνο απομόνωσης της χώρας διεθνώς.

Χωρίς να αναφέρεται στον Τραμπ, ο Ρούμπιο αναφέρθηκε στις προτάσεις του υποψηφίου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα για την άμυνά τους. "Μερικοί έχουν προτείνει, ΄Γιατί δεν αφήνετε απλώς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αποκτήσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα και να τις αφήσετε διεξάγουν την άμυνά τους μόνες τους", είπε ο Ρούμπιο, ζητώντας τη γνώμη του Μπέικερ, ο οποίος απάντησε, "Όσες περισσότερες χώρες αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, τόσο πιό μεγάλη αστάθεια θα υπάρξει στον κόσμο, κατά τη γνώμη μου".

Μαζί με τον Μπέικερ κατέθεσε και ο Τομ Ντόνιλον, πρώην σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περιέγραψε την πρόταση απόκτησης πυρηνικών από τις δύο χώρες ως "σημαντικό νοητικό πείραμα".

Οι πρώην πρόεδροι Μπους, πατήρ και υιός, έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να υποστηρίξουν τον Τραμπ ή οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο για την προεδρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ