Η κυβέρνηση αγχώνεται για να κλείσει η αξιολόγηση και… στο βάθος ανασχηματισμός - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση αγχώνεται για να κλείσει η αξιολόγηση και… στο βάθος ανασχηματισμός

«Τροχάδην» για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης από την κυβέρνηση και με «διαβατήριο» τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, η Αθήνα εργάζεται με υπερεντατικούς ρυθμούς με το μυαλό στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο το μπαράζ συσκέψεων και επαφών δεν έχει τέλος. Οι πιο ψύχραιμες φωνές εμφανίζονται πολύ προσεκτικές, μεταφέροντας μεν ένα καλό κλίμα αλλά και την εικόνα ότι «πρέπει να μη θριαμβολογούμε καθώς υπολείπονται δέκα κρίσιμες μέρες». Επίσης, έχει αρχίσει και καταγράφεται μια πρώτη κινητικότητα στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου για το σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής στα πεδία της καθημερινότητας.

Όσο για τον τελευταίο «κάβο», το πολυνομοσχέδιο-σκούπα ( που θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, πακέτο έμμεσων φόρων, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις) θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο το επόμενο Σάββατο, 21 Μαΐου. «Μια βραχυπρόθεσμη έγνοια για τα τελευταία μέτρα υπάρχει», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού στο iefimerida.gr.

Ο Τσίπρας δίνει τον τόνο
Ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΤΕ έδωσε τον τόνο, υπογραμμίζοντας ότι «ίσως τώρα βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο».
Με αιχμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόνισε ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα πλήγωσαν την κοινωνία και την οικονομία», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά σε μία δέσμη δυσάρεστων μέτρων που πάρθηκε κάτω από την πίεση των δανειστών.

Μαδούν τη μαργαρίτα για τον ανασχηματισμό
Και μπορεί στο Μαξίμου να επικεντρώνουν στις τελευταίες πτυχές που απομένουν για να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο στο παρασκήνιο φουντώνει η συζήτηση για τον ανασχηματισμό.
Ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως στην παρούσα φάση γίνονται συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις των εξ’ απορρήτων συνεργατών του, πλην όμως «όλα αυτά γίνονται στο πόδι». Δηλαδή, πέραν του ότι διατυπώνονται απόψεις, επί της ουσίας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Τα ενδεχόμενα επομένως, όπως διαμορφώνονται, είναι τα εξής:
• Ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την 24η Μαΐου, ώστε να έχει μπροστά του «καθαρό» τοπίο για να υλοποιήσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας
• «Παγώνει» τον ανασχηματισμό για μετά το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο βέβαια που δεν είναι τόσο ισχυρό, με δεδομένο ότι το Συνέδριο θα διενεργηθεί προς τα τέλη Ιουνίου (ή αρχές Ιουλίου), οπότε δεν ενδεικνυται μέσα στο κατακαλόκαιρο
• Προχωρά σε ένα γενναίο ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο, με το σκεπτικό, όπως του εισηγούνται «ότι οι υπουργοί όλο αυτό το διάστημα είχαν δεμένα χέρια λόγω της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης και δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν το έργο τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ