Οι ταινίες της εβδομάδας: Το πιο καθηλωτικό θρίλερ των τελευταίων μηνών [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Το πιο καθηλωτικό θρίλερ των τελευταίων μηνών [κριτική & τρέιλερ]

Γράμμα Από το Παρελθόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ μαζί με τρεις ταινίες fiction που περιέχουν εξαιρετικές ερμηνείες ηθοποιών, είναι μια καλή σοδειά γι αυτή την εβδομάδα.

«Ο Άνθρωπος Που Γνώριζε Το Άπειρο», το «Γράμμα απ το Παρελθόν» και το «Χρονικό μιας Αθωότητας» έχουν εξαιρετικές ερμηνείες.
Το μενού συμπληρώνει ένα τρελό και παλαβό animation που φέρνει στην οθόνη το δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι «Angry Birds».

Φυσικά το παγκόσμιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο συναρπαστικό Φεστιβάλ των Καννών.

O Άνθρωπος Που Γνώριζε Το Άπειρο, Δράμα, ΗΠΑ / 2016


The Man Who Knew Infinity
Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν

Παίζουν: Τζέρεμι Άιρονς, Ντεβ Πάτελ, Τόμπι Τζόουνς, Στίβεν Φράι, Τζέρεμι Νόρθαμ, Ντέβικα Μπισέ

Τι Συμβαίνει:
Ακόμα μια ατμοσφαιρική ερμηνεία από τον Ντεβ Πατέλ που δίπλα στον Τζέρεμυ Άιρονς πραγματικά απογειώνεται. O νεαρός Ινδός ηθοποιός μετά το Slumdog Millionaire και τα Μάριγκολντ κάνει μια δυνατή εμφάνιση που τον βάζει σε μια πορεία γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Εδώ υποδύεται έναν απλό νεαρό Ινδό με τρομακτική ευφυϊα, που όμως απέτυχε να ολοκληρώσει τις σπουδές του εξαιτίας της σχεδόν εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών. Κάποια στιγμή αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζι Έιτς Χάρντι, (Τζέρεμι Άιρονς) έναν επιφανή καθηγητή μαθηματικών του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης». Ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τη μαθηματική του διαίσθηση ανακαλύπτοντας καινούργια θεωρήματα σαν καλλιτέχνης χωρίς όρια και κανόνες. Το δύσκολο ήταν όλα αυτά να αποδειχθούν μπροστά στην άτολμη βρετανική επιστημονική κοινότητα.
Η ταινία «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο» είναι μια βιογραφική καταγραφή των επεισοδίων γύρω από την τιτάνια προσπάθεια του νεαρού Ινδού να γίνει αποδεκτός από το μαθηματικό κατεστημένο του Τρίνιτυ Κόλετζ, με την βοήθεια του fellow μαθηματικού Τζι Έιτζ Χάρντι. To κλισέ “Μόνος εναντίον Όλων” στο φόρτε του αλλά δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς μιας και η ιστορία του νεαρού Ινδού μαθηματικού είναι μια πορεία προς την αναγνώριση μέσα από χιλιάδες δυσκολίες και εγωϊσμούς μιας εγωκεντρικής και φιλύποπτης ακαδημαϊκής κοινότητας. ;.2101.024359
Ο σκηνοθέτης προτιμά να πει την αληθινή ιστορία του, σχηματικά παρακολουθώντας τη σειρά των γεγονότων ημερολογιακά παρά να εισδύσει στην πιο ενδιαφέρουσα γωνία των προσωπικών διλημμάτων των χαρακτήρων. Έτσι παρακολουθούμε μια ιστορία χωρίς εμπνεύσεις και ευρήματα που μερικές φορές γίνεται κουραστική. Η παρτίδα σώζεται από την υψηλή ποιότητα της παραγωγής και την λεπτεπιλεπτη ηθοποιία. Τελικά όμως νομίζω πως αξίζει τον κόπο να γνωρίσει κανείς τον κ. Σρινιβάσα Ραμανουτζάν του οποίου τις μαθηματικές εμπνεύσεις ακόμα μελετούν στα πανεπιστήμια.


Γράμμα Από το Παρελθόν Θρίλερ, ΗΠΑ / 2015


Remember
Σκηνοθεσία : Ατόμ Εγκογιάν
Παίζουν: Κρίστοφερ Πλάμερ, Μπρούνο Γκαντζ, Ντιν Νόρις, Μάρτιν Λαντάου, Πίτερ ΝταΚούνια.

Τι Συμβαίνει:
Ο Εκογιάν είναι από τους λίγους ενεργούς σκηνοθέτες όπου κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως δεν έχει κάνει ποτέ μια κακή ταινία. Εδώ επιβεβαιώνεται ο μύθος.
Απ την άλλη μεριά ο Πλάμμερ δίνει ακόμα μια εξαιρετική ερμηνεία στον ρόλο του ηλικιωμένου εκτελεστή στα πρόθυρα της άνοιας.
Ο ηλικιωμένος πια Πλάμμερ υποδύεται τον Ζεβ έναν επιζήσαντα από το Άουσβιτς που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της άνοιας. Μόλις έχει πεθάνει η γυναίκα του. Τότε στρατολογείται από τον Μαξ ένα φίλο του (Μάρτιν Λαντάου) για να βρει και να εκτελέσει έναν σαδιστή ναζί (Μπρούνο Γκαντζ) που εξολόθρευσε τις οικογένειές τους πριν 70 ολόκληρα χρόνια και τώρα κρύβεται στις ΗΠΑ. Ο Μαξ του δίνει χρήματα και όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
Ο Ζεβ γνωρίζει το όνομα αυτού που αναζητά αλλά για να είναι σίγουρος θα πρέπει να ελέγξει από κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν το ίδιο όνομα. Είναι οπλισμένος με το λεπτομερές γράμμα που θα ενισχύει τη μνήμη του κάθε μέρα και τον αριθμό του κινητού του φίλου του γραμμένο στον καρπό του, θα βρει όπλο και με θάρρος θα ακολουθήσει τα βήματα που πρέπει. Ίσως μερικοί θυμηθείτε το Memento του Νόλαν αλλά θα είναι άδικο να μπείτε σε συγκρίσεις. Εδώ η μεγάλη διαφορά είναι ο Πλάμερ.
Πιθανότατα δεν υπάρχει εν ζωή άλλος ηθοποιός ο οποίος να μπορεί να ενσαρκώσει την ευάλωτη πολυπλοκότητα αυτού του χαρακτήρα που στο τέλος της ζωής του πρόκειται να γίνει δολοφόνος εκδικητής. Ο Κρίστοφερ Πλάμμερ σε κάθε σκηνή (και προπαντός όταν τον εγκαταλείπει η μνήμη του) βγάζει μια λεπτή εσωτερική ενέργεια που αγκαλιάζει αόρατα το θεατή και τον κρατά δεμένο κοντά του! Μια τέλεια κινηματογραφική ισορροπία! Είναι λίγες οι ταινίες όπου ο θεατής μπορεί να απολαύσει έναν ηθοποιό αυτού του βεληνεκούς στο σωστό ρόλο. Το Γράμμα είναι μια απ’ αυτές.


Angry Birds: Η Ταινία 3D Μεταγλωττισμένο ΗΠΑ / 2016


Σκηνοθεσία : Κλέι Καγιάτις, Φέργκαλ Ράιλι.

Τι Συμβαίνει:
Το παγκοσμίως δημοφιλές ιντερνετικό παιχνίδι κάνει επιτέλους την εμφάνιση του στο Σινεμά με πολύ φασαρία και δράση. Φυσικά η ποιότητα του animation είναι εξωπραγματικά καλή!
Ο νεαρός Ρεντ είναι ένα τρυφερά θυμωμένο, αλλά πολύ θυμωμένο πουλί, με μεγάλες εκρήξεις θυμού. Η πουλοκοινότητα που ζει, θα τον αναγκάσει να παρακολουθήσει μαθήματα διαχείρισης θυμού μέχρι να γιατρευτεί. Στα μαθήματα αυτά θα αποκτήσει μερικούς φίλους επίσης “προβληματικούς” και θα δημιουργήσει μια αχτύπητη παρέα.
Κάποια μέρα στο χωριό θα καταφτάσουν με ένα παράξενο πειρατικό καράβι με μερικά περίεργα γουρούνια που θα στήσουν ένα τεράστιο μουσικό σόου με δώρα. Όμως τελικά δεν έχουν στόχο να διασκεδάσουν την πουλοκοινότητα αλλά να την υποδουλώσουν και τελικά να της κάνουν κακό. Όταν αποκαλύπτονται τα πραγματικά σχέδια των γουρουνιών, ο Ρεντ και η παρέα του θα αναλάβουν δράση με την βοήθεια ενός αετού- γκουρού που θα τους προσφέρει καθοδήγηση. Η περιπέτεια θα είναι ανελέητη και τα επεισόδια γεμάτα 3D δράση και εξυπναδούρες.
Πού και πού το όλο κόνσεπτ προσπαθεί να κάνει μερικούς χαριτωμένους κοινωνικούς συσχετισμούς με τη σύγχρονη ζωή στη Δύση, όπως το γεγονός οτι η εισβολή των γουρουνιών στο φιλήσυχο χωριό γίνεται μέσα από ένα φαντασμαγορικό μουσικό θέαμα τηλεοπτικού τύπου που αποκοιμίζει τους πολίτες… Τέτοια απλοϊκά.
Έτσι λοιπόν αυτή η χαριτωμένα παλαβή αλληγορική και φασαριόζικη κωμωδία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά κι αυτό ίσως την κάνει ελαφρώς πιο ενδιαφέρουσα.
Το casting των φωνών και η μεταγλώττιση είναι εξαιρετικά!


Free to Run Ντοκιμαντέρ , 2015


Σκηνοθεσία: Πιέρ Μόρα

Τι Συμβαίνει:
Το τρέξιμο είναι η μοντέρνα τρέλα του καιρού μας. Μια ο καθιστικός τρόπος ζωής μια το μάρκετινγκ των εταιριών άθλησης έχουν κάνει το τζόκινγκ ίσως την πιο ανθούσα (μετά το εμπόριο όπλων) επιχείρηση στον κόσμο. Γύρω απ’ τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό παίζονται κολοσσιαία ποσά στον πλανήτη ενώ τα αθλητικά events όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν γίνει σημεία επίδειξης αξεσουάρ και συμπεριφοράς. Πόσο έχει επηρεάσει το τρέξιμο όλη αυτή την κατάσταση; Ο Ελβετός Πιέρ Μορά ψάχνει τις αιτίες μέσα από μια ενδιαφέρουσα ταινία.
Το ντοκιμαντέρ FREE TO RUN αφηγείται την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν οι άνθρωποι - ειδικά οι γυναίκες - ενάντια στον συντηρητισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων, και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα των Ελβετικών Άλπεων, άνδρες και γυναίκες, πρωταθλητές ή οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γίνονται πρωταγωνιστές της ανείπωτης, μέχρι σήμερα, ιστορίας του τρεξίματος. Εμπνευστική, πολιτική, δυναμική, πανανθρώπινη… Δεν είναι μία ταινία για την άσκηση ή για τους ανθρώπους που γυμνάζονται. Είναι το μανιφέστο για το δικαίωμα του καθένα μας να τρέχει Ελεύθερος.

Τhis Is Not A Coup Ντοκιμαντέρ/ 2016


Just another day in the EU
Σκηνοθεσία: Αρης Χατζηστεφάνου

Τι Συμβαίνει:
Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ Debtocracy, Catastroika και Fascism Inc επιστρέφουν, στις 12 Μαΐου.
Στο "This is not a coup", ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα και συνομιλεί με πρώην αρχηγούς κρατών, και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ποιές τράπεζες πίεσαν για τη δημιουργία του Ευρώ; Ποιος διέταξε την ανατροπή δυο εκλεγμένων πρωθυπουργών και πως οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών. Μπορεί να μεταρυθμιστεί ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης;
Όπως και τα τρία προηγούμενα ντοκιμαντέρ της Infowar Productions, τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 6.5 εκατομμύρια άτομα στο Ιντερνετ το "This is not a coup" χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους θεατές του.


Το Χρονικό Μιας Αθωότητας, Δράμα 2016


Chronic
Σκηνοθεσία : Μισέλ Φράνκο
Παίζουν : Τιμ Ροθ, Σάρα Σάδερλαντ, Μικαελ Κρίστοφερ

Τι Συμβαίνει:
Ένας άνθρωπος αφιερωμένος στο να απαλύνει τον πόνο των άλλων. Μια τρυφερή κι ευαίσθητη ματιά στον ηθικό κόσμο ενός ατόμου που δίνει πολλές αφορμές για σκέψεις.
Ο νεαρός Μεξικανός σκηνοθέτης Μισέλ Φράνκο μετά το “After Lucia με το οποίο διέπρεψε στις Κάννες έρχεται για μια ακόμα φορά να πιστοποιήσει το ταλέντο του με μια ισορροπημένη κι ευαίσθητη απεικόνιση της συμπόνιας στο άγριο σύγχρονο κόσμο μας.
Ο Ντέιβιντ ( Τιμ Ροθ) είναι ένας νοσοκόμος ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Είναι τόσο δοσμένος στην αποστολή του και τόσο δένεται με τους ασθενείς του που πενθεί ειλικρινά κάθε φορά που χάνεται ένας απ αυτούς. Αποτελεσματικός και αφιερωμένος στο επάγγελμά του, αναπτύσσει στενές και ισχυρές σχέσεις με κάθε άτομο που βοηθάει. Αλλά, πέρα από τη δουλειά του, ο David είναι αναποτελεσματικός, περίεργος και επιφυλακτικός. Είναι σαφές ότι χρειάζεται τον κάθε ασθενή του όσο τον χρειάζονται και αυτοί.
Ο Ροθ με την από φυσικού του σκληρή και αδιάφορη φυσιογνωμία του, κατορθώνει να πλάσει έναν χαρακτήρα που ακτινοβολεί ανθρωπιά. Το καταφέρνει αυτό χωρίς μελοδραματισμούς και τσιριμόνιες αλλά με ένα απλό και μινιμαλιστικό παίξιμο που αρκετές φορές φαίνεται περίεργο και μυστηριώδες, όπως στην περίπτωση μιας ασθενούς που θα του ζητήσει ευθανασία διότι πάσχει από την τρομερή ασθένεια.
Ένα αργό και βασανιστικό φιλμ που σε οδηγεί στα κατάβαθα της ανθρώπινης απελπισίας εγείροντας ερωτήσεις γύρω απ’ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δύσκολη στην παρακολούθηση αλλά εκπληκτική ταινία που διαθέτει δυο πλεονεκτήματα: Τον Τιμ Ροθ κι ένα πανέμορφο σενάριο.


33.333 - Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη


Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία : Μένιος Καραγιάννης

Τι Συμβαίνει:
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματα του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του.
Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει από τη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο έως την Αμερική, την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και την Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα.

Η «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, γι’ αυτό και μεγαλειώδης. Ένας ύμνος στο μεγαλείο τού ανθρώπου. Στο εύθραυστο αυτό μεγαλείο, καθώς δεν υπάρχει σημείο στην ανθρώπινη ευτυχία, που να μην κρύβει κάποια λύπη.

Ο Καζαντζάκης, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους μεγάλων κρίσεων και φτώχειας, τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ευθύνη απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως γράφει στην Ασκητική, «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί́, εγώ φταίω... η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ