Καταγγελίες: Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν και ξυλοκοπούν Σύρους πρόσφυγες [βίντεο] - iefimerida.gr

Καταγγελίες: Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν και ξυλοκοπούν Σύρους πρόσφυγες [βίντεο]

(AΠΕ/ EPA)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τούρκοι συνοριοφύλακες έχουν ξυλοκοπήσει και πυροβολήσει Σύρους που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τη στιγμή που οι μάχες στην επαρχία του Χαλεπίου εντείνονται, κάτι που μπορεί να αναγκάσει χιλιάδες ακόμη ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η Οργάνωση σε έκθεσή της που βασίζεται σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες αναφέρει ότι τους τελευταίους δύο μήνες πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά, από τους ξυλοδαρμούς και τους πυροβολισμούς των Τούρκων συνοριοφυλάκων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίο αμφισβήτησε Τούρκος αξιωματούχος, με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters. Στο βίντεο, σύμφωνα με την Οργάνωση εμφανίζονται θύματα των ξυλοδαρμών και των πυροβολισμών και μεταξύ άλλων απεικονίζει σορούς γεμάτες αίματα και μελανιές.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι διατηρεί την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» για εκείνους που διαφεύγουν από τον πόλεμο. Για πάνω από ένα χρόνο όμως, μόνο εκείνοι που έχριζαν επείγουσας ιατρικής φροντίδας, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη στη Συρία, μπορούσαν να περάσουν νόμιμα τα σύνορα. Οι υπόλοιποι εξαρτώνται από τους διακινητές που απαιτούν πολλά χρήματα προκειμένου να τους καθοδηγήσουν από επικίνδυνες διαδρομές.

Δεκάδες χιλιάδες καταλήγουν σε στρατόπεδα επί συριακού εδάφους, η εκδοχή της «ασφαλούς ζώνης» την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα. Το Παρατηρητήριο δημοσίευσε αποσπάσματα συνεντεύξεων με τέσσερα θύματα, πέντε μάρτυρες και έξι κατοίκους της Συρίας, οι οποίοι περιέγραψαν επτά περιστατικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στα οποία οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν ή επιτέθηκαν σε 17 Σύρους πρόσφυγες και δύο διακινητές.

Στην ανακοίνωσή της, η Οργάνωση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά τονίζει ότι πρέπει να σεβαστεί και τις διεθνείς νόρμες για τη χρήση θανάσιμης βίας όπως και το δικαίωμα στη ζωή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ