Αλέκος Φασιανός: Ετοιμάζει ατομική έκθεση στη Ρωσία-Εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα - iefimerida.gr

Αλέκος Φασιανός: Ετοιμάζει ατομική έκθεση στη Ρωσία-Εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέκος Φασιανός παρουσιάζει στην Αγία Πετρούπολη την ατομική του έκθεση «Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας απο 19 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού, αφιερωματικού έτους, 2016. Στο πλαίσιο της εκθεσης θα ακολουθήσει και βράβευση του ελληνα καλλιτέχνη, για την μέχρι σήμερα προσφορά του.

Η Ρωσία και τα βραβεία
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Αλέκος Φασιανός παρουσιάζει έργα του στη Ρωσία, ενώ η εκδήλωση, αποτελεί την πρώτη του ατομική έκθεση.
Πίσω στο 2008 στη Μόσχα, όταν ο Έλληνας καλλιτέχνης συμμετείχε σε έκθεση στο Κρατικό εκθεσιακό κέντρο των καλλιτεχνών, έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου μέλους της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας, αλλά και βραβείο για το καλύτερο έργο που επιλέχτηκε μεταξύ 350 έργων ζωγραφικής, πολλών άλλων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Αλέκος Φασιανός: Ετοιμάζει ατομική έκθεση στη Ρωσία-Εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα | iefimerida.gr 0

Στις 19 Μαΐου 2016 στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσής του στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέκος Φασιανός θα βραβευτεί με ειδικό βραβείο πρώτης κατηγορίας της Διεθνούς Ακαδημίας της κουλτούρας και των τεχνών «Για συμβολή στην Τέχνη» από τον Πετρ Στρόνσκι, Πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας της κουλτούρας και τεχνών.

Την Έκθεση επιμελείται ιστορικός τέχνης Όλγα Καρντασίδη.

Αλέκος Φασιανός: Ετοιμάζει ατομική έκθεση στη Ρωσία-Εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα | iefimerida.gr 1

Άνθρωπος-φύση-περιβάλλον
Στα έργα του παρατηρούμε χαρακτηριστικά στοιχεία του καλλιτέχνη, που διαμορφώνονται στις αρχές της δεκαετίας του '60 στη Γαλλία, χώρα όπου έζησε για 30 χρόνια.
Τρία κύρια θέματα παραμένουν σταθερά στο έργο του. Ο άνθρωπος, η φύση και το περιβάλλον, όπως φαίνεται μέσα από το πρίσμα της ελληνικής μυθολογίας. Ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας και του ίδιου του καλλιτέχνη ενώνονται στην έκθεσή του της Αγίας Πετρούπολης με τίτλο «Αρχαίοι Ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα».

Αλέκος Φασιανός: Ετοιμάζει ατομική έκθεση στη Ρωσία-Εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα | iefimerida.gr 2

Ένας Φασιανός στα σαλόνια Μιτεράν και Ζαν Σιράκ
Τα έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και στις συλλογές συλλεκτών και θαυμαστών του ταλέντου του ανά όλον τον κόσμο, τόσο στην Αθήνα, το Παρίσι και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στο Τόκιο, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο και στη Μελβούρνη. Ο καλλιτέχνης είναι στενός φίλος του Φρανσουά Μιτεράν και του Ζακ Σιράκ, τα έργα του καταλαμβάνουν την σημαντική θέση στις συλλογές τους. Εκτός από τις ιδιωτικές συλλογές, τα έργα του βρίσκονται στη Γαλλία στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Παρίσι), στο Ίδρυμα «MOEGT» (San Paul de Vence), καθώς και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «POMPIDOU Beaubourg» (Παρίσι).
Σήμερα, ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας, ότι η Γαλλία παραμένει το δεύτερο σπίτι του.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών και με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης.

Αλέκος Φασιανός: Ετοιμάζει ατομική έκθεση στη Ρωσία-Εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα | iefimerida.gr 3

Ένας «Ιππότης» της τέχνης
Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη συνέχεια, το 1960 μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει λιθογραφία στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Είναι μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αθήνας και επίτιμο μέλος της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας. Από το 2009 είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης. Το 1985 έγινε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον Υπουργό της Γαλλίας Ζακ Λανγκ), από το 2010 είναι ο Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον Υπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν), το 2013 ο Φασιανός τιμήθηκε με το Προεδρικό Βραβείο της Γαλλικής Δημοκρατίας «Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής».

«Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα»
Εγκαίνια 19 Μαΐου
Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας στην Αγία Πετρούπολη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ