NY Times: Οι Βρυξέλλες έριξαν Παπανδρέου - Μπερλουσκόνι με «πραξικόπημα» - iefimerida.gr

NY Times: Οι Βρυξέλλες έριξαν Παπανδρέου - Μπερλουσκόνι με «πραξικόπημα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαρυσήμαντο άρθρο των New York Times κάνει λόγο για «πραξικοπήματα» στην Ευρώπη τα οποία ανέτρεψαν τις δημοκρατικές μεν, διεφθαρμένες δε κυβερνήσεις Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι.

Το άρθρο ξεκινά με ένα «παρανοϊκό σενάριο» έξωσης του Μπαράκ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο, μετά από πιέσεις που δέχεται από ξένες κυβερνήσεις και τις αγορές. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αναλαμβάνει...νέος πρόεδρος ενώ συζητούνται σχέδια ενός «υπερκράτους» που «θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση».

Για τους Αμερικανούς, το σενάριο αυτό είναι καθόλα φανταστικό ωστόσο αποτελεί την ψυχρή πραγματικότητα για τους πολίτες της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίοι πρόσφατα είδαν τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να ανατρέπονται από τις πιέσεις των αγορών.

«Η εθνική κυριαρχία είναι μία όμορφη ιδέα, όμως προέχει το συμφέρον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος», σημειώνει δηκτικά η αμερικανική εφημερίδα.

«Λίγοι στεναχωρήθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα για την πτώση του Μπερλουσκόνι και του Παπανδρέου- εκατέρωθεν διεφθαρμένοι και άμοιροι- από τον άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου-Παρισιού». Ωστόσο, επισημαίνεται, πως «οι εσπευσμένες αναχωρήσεις τους, άνοιξαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράθυρο που δείχνει πως θα είναι το πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος του μέλλοντος».

«Η σταθερότητα θα επιτευχθεί εις βάρος της δημοκρατίας: Οι τελετουργίες των κοινοβουλίων και των εκλογών θα παραμείνουν, όμως οι πραγματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την περίφημη «Ομάδα της Φρανκφούρτης» και του ad hoc εσωτερικού κύκλου που αποτελείται από την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και μίας συστάδας τραπεζιτών και αξιωματούχων της ΕΕ, που έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο την διαχείριση κρίσης που βιώνει η Ευρώπη».

Στο κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη επανεξεταστεί ο όλο και περισσότερο αυξανόμενος αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι σήμερα η Γηραιά Ήπειρος χρειάζεται μία ενωμένη δημοσιονομική πολιτική και μία κεντρική τράπεζα που θα είναι πρόθυμη να συμπεριφέρεται όπως η FED. «Αλλά μόλις το ευρώ σταθεροποιηθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν να δίνουν στην λαϊκή κυριαρχία κάποια φωνή σε διάφορες άλλες πτυχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ