Νέο γύρο σύγκρουσης με τη διαπλοκή προαναγγέλλει ο Τσίπρας - iefimerida.gr

Νέο γύρο σύγκρουσης με τη διαπλοκή προαναγγέλλει ο Τσίπρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο γύρο σύγκρουσης με τη διαπλοκή προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του επί του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και τον οδήγησε στην καταστροφήκαι θα το κάνουμε με κάθε μέσο και τρόπο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του σημερινού νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η εναλλακτική που προτείνει η ΝΔ θα σήμαινε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αντίθετα, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευση της να προχωρήσει στην αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση «χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρυνθεί για 13η συνεχόμενη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταλογίζοντας στη ΝΔ, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρατηγικό αδιέξοδο και απουσία στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης, όπως επίσης και στις δυνάμεις που συγκρότησαν πέρυσι το κίνημα «μένουμε Ευρώπη», «βασιζόμενοι σε μια απολύτως λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρυφό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ».

Είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας, αναφέροντας ότι δεν άκουσε καμιά θετική πρόταση. Απέκρουσε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα «ξώκειλε» τους τελευταίους μήνες επειδή μια κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και μίλησε για προσπάθεια να ξεχαστούν ότι επί δεκαετίες τα ταμεία λεηλατήθηκαν από τα δομημένα ομόλογα, τις καταθέσεις στην ΤτΕ, το χρηματιστηρίο, το PSI, τις σπατάλες, την κακοδιαχείριση. Τόνισε συνολικά ότι οι μύθοι της ΝΔ πάνω στους οποίους βασίζεται η κινδυνολογία της, διαψεύδονται περίτρανα από τα στοιχεία της Eurostat.

Απαντώντας στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, είπε ότι ζητεί εκλογές χωρίς εναλλακτική ή στον βαθμό που εναλλακτική είναι «η συνέχεια των καταστροφικών οριζόντων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις» και ότι τις ζητεί «γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις, κάποιοι αγωνιούντες εκδότες καναλάρχες που βλέπουν όχι τη χώρα να καταστρέφεται, αλλά το σύστημα της διαπλοκής να καταστρέφεται».

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως ατύχημα, επισήμανε ότι ο λαός τον επέλεξε 3 φορές και πως τον Σεπτέμβρη είχε η κυβέρνηση την ειλικρίνεια να ζητήσει την έγκριση του επί της συμφωνίας που κατάφερε, ζητώντας του την εντολή «να συνεχίσουμε μια μεγάλη προσπάθεια, με στόχο να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να ξεφύγουμε από την επιτροπεία και να βγούμε από την κρίση».

Επισήμανε ότι τήρησε της δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου απέναντι στον λαό για τήρηση της συμφωνίας αλλά όχι υποχώρηση σε νέες παράλογες απαιτήσεις, ότι θα προστατεύσει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες. «Και δεδομένων των δημοσιονομικών δυσκολιών τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε», είπε, προσθέτοντας προστατεύεται αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία, οι δανειολήπτες, διευρύνθηκε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δόθηκε δωρεάν πρόσβαση στην υγεία σε πάνω από 2 εκ. ανθρώπους, βελτιώθηκε η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ξεκίνησε να βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο παρότι της στοιχίζει καθημερινά ακραία προπαγάνδα από τα συστημικά μέσα.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καθήκοντα στο κενό, μόνο σε μια κοινωνική και οικονομική έρημο, αλλά σε ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο, γιατί έπρεπε να ανατρέψει όσα είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε φοβερή στρέβλωση και προπαγάνδα και υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην 5η αξιολόγηση που δεν έγινε ποτέ, με κυριότερη την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ήταν οδυνηρές και ότι κλήθηκε η παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είπε ότι είναι δεδομένο ότι χρειαζόταν βαθιά τομή στο ασφαλιστικό γιατί μετά την ύφεση 6 χρόνων δεν ήταν δυνατό να επιζήσει και πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν σε μπαλώματα και οριζόντιες περικοπές με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων και ένα μη βιώσιμο ασφαλιστικό.

Αντίθετα, τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί σε ένα σύστημα που από τη μια είναι βιώσιμο και θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και από την άλλη θα έχει βασική αρχή του την κοινωνική δικαιοσύνη δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και αυτό χωρίς, όπως είπε, να πειραχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

«Για 2.100.000 συνταξιούχους δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με την αναγκαία μεταρρύθμιση επιχειρείται να διαμοιραστεί το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ασφάλισης, καθιέρωση εθνικής σύνταξης, στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό τέλος. Είπε ότι ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση εναρμονίζονται οι κανόνες εισφορών και παροχών των ασφαλισμένων και των επιμέρους ταμείων.

Σημείωσε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πράγματι για κάποια εισοδήματα υπάρχει αύξηση και πως όμως αύξηση υπάρχει για το 10%, ενώ για το 90% που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα, μέχρι 13.000 το χρόνο, μειώνονται οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές έως και 150 ευρώ ανά μήνα. Ο πρωθυπουργός έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα (μεταξύ των οποίων και από τον δικό του επαγγελματικό κλάδο, των μηχανικών) ώστε να καταδείξει ως «προπαγανδιστικά» και «κινδυνολογικά» το πώς κάποια ΜΜΕ παρουσίαζαν όλες τις μέρες την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους και πως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους θα ισχύσει το εξής: μέχρι το 2021 για το 90% των αυτοαπασχολούμενων θα υπάρχει έκπτωση 50% στις εισφορές ενώ για εισόδημα 30 χιλιάδων προβλέπεται 32% έκπτωση. Τόνισε πως έχει γίνει ό, τι μπορούσε για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία επιστημόνων και επαγγελματιών, μια πλειοψηφία, όπως υπογράμμισε, που δεν είναι αδαής αλλά καταλαβαίνει για ποιών τα συμφέροντα εργάζεται η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τους ίδιους κανόνες ακολουθεί η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να ικανοποιήσει, όπως είπε, τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών. Είπε μεταξύ άλλων ότι το 98% των φορολογουμένων θα έχει είτε ελάχιστη επιβάρυνση ή ακόμα και ελάφρυνση, 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδίδουν μικρότερο φόρο.

Σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κεντρικό ζήτημα από εδώ και πέρα είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιταχύνει το ήδη μελετημένο σχέδιο για την ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και συγκεκριμένους άξονες. «Προτεραιότητα του σχεδίου είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης», με κοινωνικό πρόσημο, στήριξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της καινοτομίας και της ποιότητας, με αύξηση των μισθών και των παροχών στην πρώτη ευκαιρία που θα είναι δυνατόν.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποπέσει στο λάθος να υιοθετήσει την αντίληψη του σαξές στόρι ,διότι, όπως είπε, «αν η ευημερία των αριθμών δεν είναι σε συνάρτηση με την ευημερία των ανθρώπων, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό». Υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη που έρχεται το β' εξάμηνο του 2016 θα έχει κοινωνικό πρόσημο και πως για να παραχθεί νέος πλούτος απαιτείται στρατηγική που θα διαμορφώνει περιβάλλον ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της εργασίας.

Αποκρούοντας αιτιάσεις ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο ότι η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ, στη στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και την εξειδίκευση των δράσεων της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων. Αναφέρθηκε στο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση και που διαμορφώνει το πλαίσιο για επενδυτική δραστηριότητα σε στέρεες βάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι το ζητούμενο είναι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και πως γι' αυτό η κυβέρνηση προτείνει με το νέο αναπτυξιακό τη θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκ.

«Η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές»

Κατηγόρησε τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη εμμονή σε απολύσεις που αυξάνει το φορτίο της ανεργίας και τόνισε ότι εξορθολογισμός του κράτους δεν επιτυγχάνεται ούτε με αναθέματα ούτε με απολύσεις. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε κράτος δημιούργημα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι βεβαίως χρειάζεται αναμόρφωση και πως το ζήτημα είναι ποιος θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει το σχέδιο. Τόνισε ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που δεν μπορεί να ητν έχει το παλιό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είπε ότι η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές σε οικονομία και κράτος, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια ριζοσπαστική και αριστερή προσέγγιση.

Για το Χρέος

Υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνδέεται και από θαρραλέες αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους και σημείωσε ότι η αυριανή ημέρα είναι πολύ σημαντική καθώς μετά από 6 χρόνια, πρώτο φορά ευρωπαϊκό όργανο, εν προκειμένω το Eurogroup συνεδριάζει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό που τόσα χρόνια ήταν μια υπόσχεση αύριο μπαίνει στην ημερήσια διάταξη».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη δήλωσε ανοικτός εάν επιθυμεί να συναντηθούν για να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για το θέμα. Τόνισε ότι ωστόσο είναι ευτύχημα για τη χώρα που η συζήτηση αυτή ξεκινά χωρίς να είναι κυβερνητική γραμμή εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου περί βιωσιμότητας του χρέους. Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη χτεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάπριελ οτι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφού ούτως ή άλλως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και ότι είναι μεγάλο λάθος να ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε αυτή την εποικοδομητική στάση να επιδείξει αύριο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντας σε κάθε περίπτωση σημαντική ευκαιρία και για τη χώρα και την Ευρώπη να επιδείξει την αναγκαία τόλμη για να κλείσει μια βαθιά πληγή και να ξεκινήσει επιτέλους η οριστική έξοδος από την κρίση. «Χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα σαν αυτή που επιδεικνύει σήμερα και θα επιδείξει σήμερα η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας», είπε ενόψει της ψηφοφορίας, για να υπογραμμίσει: «Υψώσαμε το κεφάλι, φωνάξαμε δυνατά το δίκιο του λαού μας, τώρα που θα δούμε ότι αυτός ο αγώνας δεν πήγε χαμένος, περνάμε τον κάβο, βγαίνουμε σε ήρεμα νερά και ξεκινάμε τον αγώνα να ξαναχτίσουμε σε στέρεες βάσεις το αύριο της πατρίδας μας».

Βασικά σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού:

  • Ακουσα με μεγάλη προσοχή την ομιλία του κ. Μητσοτακη η οποία χρήζει μελέτης γιατί αποδεικνύει το αδιέξοδο αυτών των δυνάμεων
  • Η ΝΔ και οι δυνάμεις του «Μένουμε Ευρώπη» έχουν περιπέσει σε στρατηγικό αδιέξοδο
  • Η στρατηγική τους ήταν από τη μια οδηγούμε στα βράχια τη χώρα από την άλλη υποχωρούμε στις απαιτήσεις των δανειστών
  • Διαψευστήκατε πλήρως
  • Επανέρχεστε σήμερα σε αυτό το στρατηγικό χάσμα και αδιέξοδο 
  • Στερείστε εναλλακτικής πρότασης
  • Κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας, καμία θετική πρόταση
  • Με την ομιλία σας αποδείξατε πως κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας
  • Προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι η εναλλακτική σας
  • Ποια είναι η εναλλακτικής σας πρόταση για το ασφαλιστικό καθώς συμφωνείτε ότι πρέπει να αλλάξει για να γίνει βιώσιμο;
  • Ακούσαμε επιχειρηματολογία που ούτε μικρό παιδί δεν μπορεί να πιστέψει πως το ασφαλιστικό ξόκοιλε τους τελευταίους μήνες
  • Θέλετε να ξεχάσουμε πως επί μήνες τα ταμεία λεηλατήθηκαν
  • Ερχετε η Eurostat και λέει ότι αυτό που εσείς κατηγορούσατε ως διαπραγμάτευση μας έφερε 1% επί του στόχου
  • Μας είπατε πως εναλλακτική είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή η περικοπή των επικουρικών συντάξεων
  • Αναρωτιέμαι αν αυτό που προτείνετε έχετε το σθένος να το πείτε θαρραλέα. Αυτο που προτείνετε είναι περικοπές δαπανών αλλά τι εννοείται συγκεκριμένα
  • Μιλάτε για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και απολύσεις. Υπάρχουν άλλες περικοπές δαπανών; Αυτό εννοείται αλλά δεν το λέτε
  • Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό. Ζητάτε εκλογές. Δικαίωμά σας. Άλλα ζητάτε εκλογές χωρίς εναλλακτική. Οχι, για να φέρετε το καλό του τόπου.
  • Ζητάτε εκλογές γιατί έχετε καημό να σωθούν φίλοι σας, εκδότες, καναλάρχες
  • Μας λέτε οπορτουνιστές και την ίδια στιγμή πως είμαστε ιδεοληπτικοί αριστεριστές, που δεν θέλουν επενδύσεις.
  • Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκή και θα το κάνουμε με κάθε μέσο και τρόπο
  • Εχετε συνηθίσει στο ψέμα και την διαπλοκή.
  • Τιμήσαμε την πρώτη εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης μέχρι και εκεί που δεν έπαιρνε.
  • Μετά τη συμφωνία, είχαμε την εντιμότητα να πούμε στον ελληνικό λαό, έλα να μας κρίνεις
  • Εμείς πήραμε αυτή την πολιτική επιλογή και ζητήσαμε εντολή, παραδεχόμενοι στον ελληνικό λαό ότι δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε
  • Η δέσμευσή μας ήταν να τηρήσουμε την συμφωνία χωρίς να προχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις
  • Προστατεύουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που επί μια πενταετία σήκωσαν μόνες τους το βάρος της κρίσης
  • Εχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε την α' κατοικία και τους δανειολήπτες.
  • παρά την αρχική και επίμονη θέση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών 
  • Εσείς αυτή τη θέση την είχατε αποδεχθεί
  • Καταφέραμε να διευρύνουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση 
  • Δώσαμε πρόσβαση στην υγεία για 2 εκατ.  Ανασφάσλιστους συμπολίτες μας 
  • Διευρύναμε τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας 
  • Αφήσαμε τη δικαιοσύνη να αναπνεύσει 
  • Αρχίσαμε να βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
  • Ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα υποδομής, τους μεγάλους οδικούς άξονες, το μετρό Θεσσαλονίκης, τον ΤΑΠ, το σιδηροδρομικό δίκτυο 
  • Με το Ασφαλιστικό τηρούμε τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση χωρίς να μειώσουμε ούτε 1 ευρώ από τις κύριες συντάξεις
  • Αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό καταφέραμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση 
  • όταν  καταθέσαμε το ν/σ μιλήσατε για διαπραγμάτευση αλά Βαρουφάκη 
  • επειδή δεν μειώνει συντάξεις 
  • αυτό είναι το πρόβλημά σας 
  • αυτοί που μας κατηγορούν για φοροεπιδρομές  ψήφισαν φόρους 63 δισ. Ευρώ 
  • το 2014 τη χρονιά του successs story  τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν 10 δισ. Ευρώ 
  • 25 δισ. Ευρώ, το 1/4 του ΑΕΠ χάθηκε εξαιτίας της ύφεσης που δημιούργησαν 
  • από΄9.5% η ανεργία το 2009 εκτοξεύτηκε στο 28%
  • και τολμούν να λένε ότι εμείς καταστρέψαμε τη χώρα 
  • σε ποια χώρα ζούσατε εσείς από το 2010 έως το 2015; σε κυβερνήση του βουνού; 
  • πέρα από τη ζοφερή κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, υπήρχαν στα χέρια των δανειστών υπογεγραμμένες δεσμεύσει της ελληνικής πολιτείας 
  • αναλάβαμε καθήκοντα σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο 
  • έπρεπε να αντιστρέψουμε ότι είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι 
  • πρώτα από όλα τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 4.5% 
  • και το καταφέραμε
  • εξοικονομήσαμε από αυτό 20 δισ. Για το 2015-2018, που αν έμεναν θα έβγαιναν από την τσέπη του φορολογούμενου και θα έπεφταν στον κουβά του χρέους. 
  • Μιλούσατε για «success story» και εφαρμόζατε μέτρα των 10 δισ. ευρώ
  • Και τότε ο κ Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο και δεν χρειάζεται ελάφρυνση
  • Στο ασφαλιστικό οι δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει, ήταν οδυνηρές. Ήταν η 5η αξιολόγηση και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος.
  • Βρεθήκαμε στην ανάγκη να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά που εσείς ανάψατε
  • Το ασφαλιστικό είναι αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση.
  • Η λογικής σας ήταν μπαλώματα, με αποτέλεσμα τη μαζική φτωχοποιήση των συνταξιούχων
  • Το σχέδιο που ψηφίζουμε, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος που εγγυάται τις συντάξεις με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη
  • Το δικό μας σύστημα εγγυάται τη σύνταξη όλων των Ελλήνων
  • Με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν μια αξιοπρεπείς σύνταξη 650 ευρώ αντί 250 ευρώ
  • Για το 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε 1 ευρώ από τις συντάξεις
  • Πρόκειται για προσπάθεια ύπαρξης κοινωνικής δικαιοσύνης
  • Εσείς μειώσατε το ποσοστό του ΑΕΠ στο 25% και άρα οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό αυξήθηκαν στο 17%. Η λύση είναι να παράξουμε πλούτο και να κερδίσουμε το ποσοστό του ΑΠΕ που εσείς χάσατε
  • Εναρμονίζουμε τους κανόνες εισφορών και παροχών αλλά και των επί μέρους ταμείων
  • Για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, μέχρι το 2021, για εισόδημα από 7 έως 13.000 ευρώ – δηλαδή για το 90% των αυτοαπασχολουμένων
  • Θα υπάρχει έκπτωση 50% στις εισφορές και άρα ελάφρυνση σε σχέση με τις σημερινές εισφορές.
  • Πήγαν μια φορά και οι εργοδότες σε διαδήλωση. Καλό είναι αυτό
  • Απέναντι στη στρέβλωση και την προπαγάνδα αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω με αριθμούς
  • Ωρα να μιλήσουμε για το τι θα γίνει μετά την αξιολόγηση. Αυτό είναι το βασικό μέλημα
  • Δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τους πολιτικους μας αντιπάλους που αναλώνονται στην καταστροφολογία
  • Η κυβέρνηση εργάζεται σε σχέδιο με άξονες δράσεις, που θα ενεργοποιηθεί μετά την αξιολόγηση
  • Προτεραιότητα αυτού του σχεδίου είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης, σε μια περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης.
  • Ανάπτυξη με στήριξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της καινοτομίας και με προστασία της εργασίας και των κατακτήσεων των εργαζομένων
  • Εχουμε στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς για αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ
  • Για πρώτη φορά μετά από μια 10ετία επιστρέφει η ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης
  • Αν η λύση είναι να απολύσουμε 180.000 δημοσίους υπαλλήλους & αυτό συνιστά στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά
  • Ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις προτάσεις για την επόμενη μέρα
  • Παραλάβαμε ένα κράτος, που δεν είναι δικό μας δημιούργημα, ήταν των κυβερνήσεων σας κ. Μητσοτάκη
  • Χρειάζεται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό
  • Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολλά, αλλά όχι πως είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε όλα αυτά
  • Στόχος μας είναι να κοιτάξουμε το αύριο. Πρέπει να δουλέψουμε, να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε
  • Η επόμενη ημέρα θέλει αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές στην οικονομία στο κράτος
  • Ριζοσπαστικό δεν είναι να ονειρεύεσαι μια ιδεατή κοινωνία, αλλά να ματώνεις για θέσεις εργασίας
  • Αύριο το Eurogroup για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, θα συνεδριάσει και για την ελάφρυνση του χρέους
  • Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για αυτό το θέμα. Είμαι ανοιχτός, αν θέλετε να συναντηθούμε και να το συζητήσουμε
  • Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας
  • Εύχομαι την στάση του κ. Γκάμπριελ να επιδείξει και αύριο στο Eurogroup και ο κ. Σόιμπλε
  • Ερχεται η ώρα που θα δούμε ότι κόποι και αγώνες δεν πήγαν χαμένοι.
  • Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, βγαίνουμε σε ήρεμα νερά
  • Ερχονται καλύτερες μέρες που τις αξίζει και ο τόπος μας και ο λαός μας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ