Σε εκρηκτικό κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα μέτρα - iefimerida.gr

Σε εκρηκτικό κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα μέτρα

(ΑΠΕ/ ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, κορυφώνεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και του φορολογικού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί απόψε, ενώ από το πρωί συνδικάτα και φορείς κάνουν συλλαλητήρια και πορείες που καταλήγουν στη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, το Σύνταγμα θυμίζει φρούριο, με τις κλούβες των ΜΑΤ να έχουν τοποθετηθεί σε «στρατηγικά» σημεία, προκειμένου να «οχυρωθεί» το κοινοβούλιο.

Ολα αυτά, με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και το ζήτημα του ελληνικού χρέους να μπαίνουν στο τραπέζι του Eurogroup τη Δευτέρα. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι με το νομοσχέδιο θα εντυπωσιάσει τους δανειστές και θα ξεκλειδώσει τις δόσεις, σχολιάζει η Wall Street Journal. Ομως, οι πλευρές με τη μεγαλύτερη επιρροή- η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- εξακολουθούν να διαφωνούν για τους όρους του προγράμματος, με το ΔΝΤ να εντοπίζει προβλήματα και το Βερολίνο να επιμένει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Ολα αυτά κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ να εκτιμούν ότι στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα υπάρξει μία λύση για τις σημαντικές διαφορές.

Εξω διαδηλώσεις μέσα εντάσεις

Την ώρα που από το πρωί έξω από τη Βουλή ήταν σε εξέλιξη διαμαρτυρίες φορέων και συνδικάτων, εντός της Ολομέλειας οι τόνοι ήταν υψηλοί, με συνεχείς αντιπαραθέσεις και την αντιπολίτευση να «σφυροκοπά» την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «έκτρωμα» το ασφαλιστικό και ψευδείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η μεταρρύθμιση δεν θα φέρει μειώσεις στις κύριες συντάξεις. «Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά ριζική αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος», είπε από το βήμα της Βουλής και κατήγγειλε κρυφές μειώσεις και επιβαρύνσεις ενώ παράλληλα μίλησε και για «σφαγή» των αγροτών. Υποστήριξε δε ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μη περικοπές συντάξεων αποτελούν «μαθηματικά των καταλήψεων».

«Υποσχεθήκατε ελπίδα και τη μετατρέψατε σε απόγνωση. Δικαίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βγουν από τα γραφεία τους» είπε, ακόμη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση υποκινεί αντιδράσεις.

Κανέλλη: Τραβάτε το σωληνάκι από εργαζόμενους και συνταξιούχους

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε και η Λιάνα Κανέλλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τραβάει το σωληνάκι» από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «λόρδους της Αριστεράς» οι οποίοι «μιλάνε για τη λόρδα των άλλων» και πρόσθεσε: «Μπερδέψατε τον Τσε με την μύγα τσε-τσε. Ερχεστε εδώ και το παίζετε σωτήρες, αριστεροί που δεν σας καταλαβαίνει κανένας. Μιλάτε για περήφανη διαπραγμάτευση όταν πετάξατε λευκή πετσέτα στο ευρωπαϊκό σύστημα ή μάλλον χρωματιστά μαντιλάκια».

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Σκουρλέτη και Χρήστου Παππά

Ο κ. Σκουρλετη διαδεχόμενος τον κ. Παππά στο βήμα του είπε, «δεν έχετε δικαίωμα να αναφέρεστε στην Ελλάδα και στην πατρίδα, όταν είστε οι υμνητές της δικτατορίας, η οποία ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου».

Υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις φωνές των βουλευτών της ΧΑ, συνέχισε, «δεν έχετε δικαίωμα να εμφανίζεστε με μανδύα κοινωνικής ευαισθησίας, όταν υπερασπίζεστε ότι πιο απεχθές υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία, τα κρεματόρια και τις διώξεις».

Ενώ λίγο πριν αποχωρήσει ο κ. Παππάς από την αίθουσα έξαλλος, ο κ. Σκουρλέτης του είπε, «Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανα νυχτομάγαζο» και πρόσθεσε, «κραυγάζετε, αλλά αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας».

Καβγάς Χριστοφιλοπούλου-Βούτση για τους αστυνομικούς στη Βουλή

Το κλίμα στην Ολομέλεια ήταν τεταμένο από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα την έντονη αντιπαράθεση της Εύης Χριστοφιλοπούλου με τον Νίκο Βούτση.

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων, που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού στη Βουλή με υπουργούς, συνοδεύονται από ακόμη και πέντε αστυνομικούς, με τον κ. Βούτση να μιλά για στημένο επεισόδιο χθες.

«Μπορεί να κλείσανε το Μαξίμου με τις κλούβες, μπορεί οι πάπιες να πρέπει να γεννήσουν και να κλείσανε τον Εθνικό Κήπο αλλά αστυνομοκρατείται το Κοινοβούλιο; Το καταγγέλλω αυτό», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε κάνοντας λόγο για στημένο επεισόδιο, αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε το Σάββατο ανάμεσα στον Σπύρο Λάππα και δικηγόρους, στο εντευκτήριο της Βουλής.

«Χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός στο εντευκτήριο όπου συνδικαλιστές δικηγόροι εστράφησαν εναντίον βουλευτών και αναπτύχθηκαν αρκετά οξείς διάλογοι, στο όρια του bullying. Επίτηδες δεν έδωσα καμία συνέχεια παρότι ήταν στημένο το επεισόδιο», είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι φτάνει «στα όρια του γκροτέσκου να απειλούνται οι βουλευτές από επιμελητήρια ότι θα διαγραφούν ανάλογα με την ψήφο τους».

Τονίζοντας ότι τα γραφεία είναι ανοιχτά για τους φορείς, προκειμένου να πουν τα αιτήματά τους και να πιέσουν, πρόσθεσε «Αυτό που επιχειρείται από χθες και επιχειρήθηκε να συνεχιστεί σήμερα, δεν θα επιτραπεί στο εντευκτήριο. Δεν θα γίνεται λεκτική διαμάχη ανάμεσα σε συνδικαλιστές και βουλευτές, δεν είναι αυτός ο χώρος και ο τρόπος», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νομοσχέδιο ασφαλιστικό φορολογικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ