Πρόωρες εκλογές στην Αυστραλία στις 2 Ιουλίου -Αμφίρροπη η μάχη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Πρόωρες εκλογές στην Αυστραλία στις 2 Ιουλίου -Αμφίρροπη η μάχη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

(ο πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου στην Καμπέρα τα νέα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, επιβεβαιώνοντας επισήμως την ημερομηνία που είχε ήδη αναφέρει τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ηγέτης του κυβερνητικού συντηρητικού συνασπισμού, που είχε ανατρέψει τον Σεπτέμβριο τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ, έπειτα απο ψηφοφορία που διεξήχθη στο Φιλελεύθερο Κόμμα, θα επιδιώξει να εδραιώσει τη θέση του στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την βούληση του για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αρκετούς μήνες νωρίτερα, μετά και το επανειλημμένο μπλοκάρισμα νομοθεσίας από την άνω Βουλή της χώρας.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γενικό Κυβερνήτη της χώρας, Σερ Πίτερ Κόσγκροβ, να διαλύσει τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο σώμα του κοινοβουλίου.

«Ο γενικός κυβερνήτης έκανε δεκτή την εισήγησή μου για διάλυση των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών (...) στις 2 Ιουλίου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Καμπέρα.

Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της Αυστραλίας, ο Γενικός Κυβερνήτης είναι ο εκπρόσωπος του αρχηγού του κράτους, της βασίλισσας της Βρετανίας, Ελισάβετ Β ' και βρίσκεται στην αρμοδιότητα του η διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη των εκλογών.

Η Αυστραλία άλλαξε πέντε φορές πρωθυπουργό σε διάστημα πέντε χρόνων. Οι προηγούμενες εκλογές έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο 2013 και οι επόμενες έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να διεξαχθούν πριν τον Ιανουάριο 2017.

Η ημερομηνία της 2ας Ιουλίου ήταν αναμενόμενη, καθώς ο ηγέτης της συντηρητικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει για τη διάλυση των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου εάν η Γερουσία δεν ψήφιζε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Η Άνω Βουλή αρνήθηκε τον Απρίλιο να ψηφίσει ένα κείμενο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ είχε ήδη μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο πολυεκατομμυριούχος Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πρώην δημοσιογράφος, δικηγόρος και τραπεζίτης, είχε υποσχεθεί, διαδεχόμενος τον Τόνι Άμποτ, πως θα άλλαζε τον τρόπο διακυβέρνησης.

Οι εκλογείς καλούνται τώρα να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψηφίους για τις 150 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και για τις 76 θέσεις στην Γερουσίας της χώρας – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρόωρες εκλογές από το 1987.

Αντίπαλος του 61χρονου Τέρνμπουλ θα είναι ο 48χρονος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, Μπιλ Σόρτεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχασε έδαφος τους τελευταίους μήνες, ενώ η κυβέρνησή του δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της φορολογίας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Glaxy δείχνει την μάχη αμφίρροπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ