Λαγκάρντ για Eurogroup: Συμφωνία-πακέτο για προληπτικά μέτρα και χρέος, αλλιώς το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα - iefimerida.gr

Λαγκάρντ για Eurogroup: Συμφωνία-πακέτο για προληπτικά μέτρα και χρέος, αλλιώς το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το ΔΝΤ ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς.

Σε επιστολή της το βράδυ της Πέμπτης προς τους 19 υπουργούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το προληπτικό πακέτο μέτρων και σημείωνει ότι πρέπει να τεθεί άμεσα επί τάπητος το θέμα του χρέους, διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στην επιστολή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα και προσθέτει ότι «για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

Επίσης, τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και -κατά συνέπεια- προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφάλαιων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».

Την στιγμή που έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 5,4 δισ που θα έφερναν αποτέλεσμα, κατά το ΔΝΤ, 1,5 % πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ( οι Ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα), η κυρία Λαγκάρντ παροτρύνει τους υπουργούς Οικονομικών να μειωθεί ο στόχος στο 1,5%.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου θα είναι όχι μόνο πολύ δύσκολη, αλλά πιθανώς αντιπαραγωγική» γράφει στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ. «Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βασιζόμενο σε αύξηση ήδη υψηλών φόρων που επιβάλλονται σε μια στενή (φορολογική) βάση, στην περικοπή υπερβολικά έκτακτων δαπανών και περιλαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».

Για την κ. Λαγκάρντ, ο μηχανισμός που προτείνει η Αθήνα με περικοπές σε όλους τους τομείς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει

«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει. «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λαγκάρντ χρέος Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ