Αφηγήσεις από το αιματοκύλισμα στο θέατρο Ντούμπροβκα: 14 χρόνια μετά την εισβολή Τσετσένων αυτονομιστών - iefimerida.gr

Αφηγήσεις από το αιματοκύλισμα στο θέατρο Ντούμπροβκα: 14 χρόνια μετά την εισβολή Τσετσένων αυτονομιστών

Φωτογραφίες Νίκος Καρανικόλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόσχα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2002. Στη διάρκεια του μιούζικαλ NORDOST στο Θέατρο Ντούμπροβκα, 42 Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλλουν στην αίθουσα, απαιτώντας πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

Το συγκλονιστικό έργο-ντοκουμέντο του Τόρστεν Μπουχστάινερ NORDOST παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακαλιά στο Θέατρο Άβατον, από τις 6 Μαΐου και για 8 παραστάσεις.

57 ώρες ομηρίας, 850 όμηροι, 170 νεκροί. Τρεις γυναίκες, αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος, μια Τσετσένα «μαύρη χήρα», μια Ρωσίδα όμηρος και μια Λετονή γιατρός, παρουσιάζουν σε παρόντα χρόνο, η κάθε μια από τη δικιά της σκοπιά, το ιστορικό της τραγωδίας.

Αφηγήσεις από το αιματοκύλισμα στο θέατρο Ντούμπροβκα: 14 χρόνια μετά την εισβολή Τσετσένων αυτονομιστών  | iefimerida.gr 0

Ερμηνεύουν: Στέλλα Γκίκα, Νάντια Δαλκυριάδου, Λίνα Εξάρχου

14 χρόνια μετά, βιώνουμε την εποχή όπου η τρομοκρατία έχει γίνει σημείο των καιρών. Ίδιον της πολιτισμένης Δύσης. Καθημερινός εφιάλτης όλων, σημειώνεται στο κείμενο της παράστασης. Όλα μπορούν να συμβούν, όλα συμβαίνουν και μαρτυρούν τις αιτίες τους.

Το 2002, η κάθε μία από τις δύο πλευρές της ρωσο-τσετσενικής σύγκρουσης, τής έδινε διαφορετικό όνομα: «απελευθερωτικός αγώνας» vs «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Το 2016, γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες μίας ατέρμονης βίας: ο πόλεμος στη Συρία, το μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Κωνσταντινούπολη, οι επιθέσεις τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Στην παράσταση, ακούγοντας τις μαρτυρίες των τριών γυναικών, είναι σαν να τις ακούς σήμερα: χωρίς να τίθεται ερώτημα υπαιτιότητας, οι διάλογοί τους συναρπάζουν με την ανθρωπιά τους και συγκινούν με την αφοπλιστική ειλικρίνειά τους. Η μία ιστορία φωτίζει την άλλη και το παζλ συμπληρώνεται με το αιματηρό τέλος.

Αφηγήσεις από το αιματοκύλισμα στο θέατρο Ντούμπροβκα: 14 χρόνια μετά την εισβολή Τσετσένων αυτονομιστών  | iefimerida.gr 1

NORDOST του Τόρστεν Μπουχστάινερ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακαλιάς

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 6 Μαΐου
Παρασκευή-Σάββατο (21.30) έως και 28 Μαΐου
Διάρκεια: 70 λεπτά
Είσοδος: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3 Κεραμεικός, Τηλ: 210 3412689

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NORDOST Δημήτρης Μακαλιάς θέατρο Άβατον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ