Δημοσιογράφος διείσδυσε σε πυρήνα τζιχαντιστών-Προσπάθησαν να τον πείσουν να κάνει επίθεση - iefimerida.gr

Δημοσιογράφος διείσδυσε σε πυρήνα τζιχαντιστών-Προσπάθησαν να τον πείσουν να κάνει επίθεση

(ΑΠΕ/ EPA/ BAGUS INDAHONO)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας Γάλλος δημοσιογράφος διείσδυσε σε πυρήνα επίδοξων τζιχαντιστών, καταγράφοντάς τους με κρυφή κάμερα, ενώ σχεδίαζαν επίθεση στο όνομα του ISIS, πριν τελικά συλληφθούν.

Ο δημοσιογράφος, ένας μουσουλμάνος που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Σαΐντ Ραμζί, έκανε έρευνα για ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι στρατιώτες του Αλλάχ», το οποίο ρίχνει φως στο τι σκέφτονται οι νεαροί τζιχαντιστές.

Ο Ραμζί περιέγραψε στο AFP τον εαυτό του ως μουσουλμάνο της ίδιας γενιάς με τους δολοφόνους που έκαναν το μακελειό στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο. «Στόχος μου ήταν να καταλάβω τι συμβαίνει στο κεφάλι τους», είπε.

«Ενα από τα κύρια μαθήματα που πήρα ήταν ότι δεν είδα ποτέ το ισλάμ σε αυτή την υπόθεση. Καμία διάθεση να βελτιωθεί ο κόσμος. Μόνο χαμένους, μπερδεμένους, αυτοκτονικούς νέους που χειραγωγούνται εύκολα. Είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην εποχή που υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος. Είναι πολύ λυπηρό. Είναι νέοι που ψάχνουν για κάτι και βρήκαν αυτό», πρόσθεσε.

Για να έρθει σε επαφή με την ομάδα, ο Ραμζί είπε ότι τα πρώτα βήματα ήταν εύκολα, ακολουθώντας και κάνοντας επαφή με εκείνους που κήρυτταν την τζιχάντ στο Facebook. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με κάποιον που του παρουσιάστηκε ως ο «Εμίρης» μίας ομάδας περίπου δέκα νεαρών, κάποιοι από τους οποίους γεννήθηκαν μουσουλμάνοι και άλλοι ασπάστηκαν αυτή την πίστη στην πορεία.

Ολα αυτά έγιναν στο Σατορουά, μία πόλη στα κεντροδυτικά της Γαλλίας, σε ένα κέντρο που είναι εγκαταλελειμμένο τους χειμερινούς μήνες.

Ο «εμίρης» ήταν ένας νεαρός Γαλλο-Τούρκος, ονόματι Ουσάμα, και στην πρώτη τους συνάντηση προσπάθησε να πείσει τον δημοσιογράφο ότι ο παράδεισος θα τον περιμένει, αν κάνει μία επίθεση αυτοκτονίας.

«Ελα αδελφέ, ας πάμε στον παράδεισο, οι γυναίκες μας περιμένουν εκεί, με αγγέλους ως υπηρέτες. Θα έχεις ένα παλάτι, ένα φτερωτό άλογο από χρυσό και ρουμπίνια», του είπε. Σε άλλη συνάντηση, μπροστά σε τζαμί σε προάστιο του Παρισιού, ένα μέλος της ομάδας έδειξε ένα αεροπλάνο που προσέγγιζε το κοντινό αεροδρόμιο. «Με ένα μικρό ρουκετοβόλο μπορείς εύκολα να πετύχεις ένα από αυτά. Κάνεις κάτι τέτοιο στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους και η Γαλλία θα τραυματιστεί για έναν αιώνα», του είπε.

Κάποιοι από αυτόν τον πυρήνα, όπως ο Ουσάμα, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και παραδόθηκε στη Γαλλία, όπου φυλακίστηκε για πέντε μήνες πριν αφεθεί ελεύθερος.

Παρότι ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα, όπως προέβλεπαν οι όροι της αποφυλάκισής του, παρέμεινε σε επαφή με την ομάδα μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, προκειμένου να οργανώνει συναντήσεις, στις οποίες σχεδιάζονταν επιθέσεις.

«Πρέπει να χτυπήσουμε μία στρατιωτική βάση», τους είχε πει ο Ουσάμα. «Οταν θα τρώνε, όταν θα είναι συγκεντρωμένοι... τα-τα-τα-τα», πρόσθεσε γελώντας, μιμούμενος τον ήχο του αυτόματου όπλου. Αλλη φορά, είχε προτείνει χτύπημα σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Γαλλίας. «Οπως στο Charlie Hebdo. Πρέπει να τους χτυπήσεις στην καρδιά. Να τους αιφνιδιάσεις. Δεν είναι καλά προστατευμένοι. Οι Γάλλοι πρέπει να πεθάνουν κατά χιλιάδες», ήταν τα λόγια του.

Οταν κάποιος Αμπού Σουλεϊμάν επέστρεψε από τη Ράκκα, το προπύργιο του ISIS στη Συρία, ζήτησε από τον δημοσιογράφο να τον συναντήσει σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Αντί για αυτόν, ο Ραμζί συνάντησε μία γυναίκα με καλυμμένο το πρόσωπο, η οποία του παρέδωσε ένα γράμμα.

Το μήνυμα περιελάμβανε σχέδιο για επίθεση: βάλε στο στόχο ένα νυχτερινό κλαμπ, πυροβόλησε μέχρι θανάτου, περίμενε τις δυνάμεις ασφαλείας και πυροδότησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά, του έγραφε. Σε εκείνο το σημείο, οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν αρκετά μέλη της ομάδας.

Ενας από αυτούς όμως, που απέφυγε τη σύλληψη, έστειλε στον δημοσιογράφο το μήνυμα «Εχεις ξοφλήσει». «Εκεί πήρε τέλος η αποστολή μου», λέει ο Ραμζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τζιχαντιστές πυρήνας δημοσιογράφος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ