«Βρώμικες» οι γυναίκες με περίοδο -Σύμφωνα με τον επίσημο γλωσσικό φορέα της Τουρκίας - iefimerida.gr

«Βρώμικες» οι γυναίκες με περίοδο -Σύμφωνα με τον επίσημο γλωσσικό φορέα της Τουρκίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο των φεμινιστικών οργανώσεων βρέθηκε για άλλη μια φορά το Ινστιτούτο Τουρκικής Γλώσσας.

Ο επίσημος γλωσσικός φορέας κατηγορείται για σεξισμό μια και όπως εξηγεί η εφημερίδα Independent στο επίσημο λεξικό που έχει εκδώσει, για τη λέξη βρώμικος («kirli» στα τούρκικα) χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την περίπτωση «μιας γυναίκας που έχει περίοδο». Οι άλλοι δύο ερμηνείες που περιλαμβάνει για τον όρο είναι «ακάθαρτος, λεκιασμένος» και «αντίθετος στις αξίες της κοινωνίας».

Το αμφιλεγόμενο λήμμα ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανάρτηση στο Twitter της Elif Safak. Η δημοφιλής συγγραφέας άσκησε κριτική στον φορέα για την επιλογή του συγκεκριμένου σεξιστικού παραδείγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το TDK έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από φεμινιστικές οργανώσεις και στο παρελθόν, λόγω δύο ακόμη λημμάτων που περιλαμβάνονται σε λεξικά του. Το πρώτο αφορά τον όρο «müsait» (διάθεσιμος), ο οποίος ερμηνεύεται ως «γυναίκα που είναι ανοιχτή στο φλερτ» και η οποία μπορεί να «φλερτάρει εύκολα». «Γιατί ο συγκεκριμένος όρος εμφανίζεται να αφορά αποκλειστικά γυναίκες; Δεν μπορεί και ένας άνδρας να είναι διαθέσιμος;», διερωτήθηκε η φεμινιστική οργάνωση Istanbul Feminist Kolektif.

Ο δεύτερος όρος που είχε προκαλέσει αντιδράσεις ήταν η ερμηνεία της τουρκικής λέξης που αντιστοιχεί στον όρο «ανήθικη γυναίκα» ως «πόρνη ή ιερόδουλη».

Πηγή φωτογραφίας: flickr/SCA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία σεξισμός γλώσσα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ