Κομισιόν για Ελλάδα: Ερχονται αυξήσεις σε φόρους και μειώσεις μισθών - iefimerida.gr

Κομισιόν για Ελλάδα: Ερχονται αυξήσεις σε φόρους και μειώσεις μισθών

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Ναι μεν, αλλά...». Αυτός είναι ο τίτλος που πρέπει να μπει στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καθώς αν και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά είναι ελαφρώς καλύτερες από αυτές του Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα έχει ύφεση 0,3% αντί 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2015 προβλέπεται ότι τελικά «έκλεισε» ελαφρώς αρνητικό (0,2% αντί 0%). Όσον αφορά, δε, στο 2017, η πρόβλεψη παραμένει ίδια (+2,7%), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα.

Ειδικά όσον αφορά στο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης για το πρόσθετο πακέτο μέτρων, η Έκθεση της Κομισιόν δεν αναφέρει το παραμικρό -όπως ήταν αναμενόμενο- αλλά ρίχνει φως στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνήσει ήδη η Αθήνα. Συγκεκριμένα:

  • 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
  • 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά
  • περίπου 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
  • περίπου 1,3 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις στη φορολογία των οχημάτων, των καυσίμων, των οινοπνευματωδών, των τσιγάρων

Το δεύτερο καλό νέο για την ελληνική πλευρά είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα 3,1% αντί 3,4% τον Φεβρουάριο, ενώ για το 2017 ο πήχης κατεβαίνει στο 1,8% από 2,1% τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας έτσι τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας ότι το μακροοικονομικό σενάριο είναι καλύτερο και έτσι δεν δικαιολογείται η πίεση για προληπτικά μέτρα και μάλιστα συγκεκριμένα, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Από την ελληνική πλευρά δεν αφήνουν, επίσης, ασχολίαστο ότι στην Έκθεση της Κομισιόν γίνεται σαφής αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% την περσινή χρονιά, που πιστοποίησε η Eurostat, την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει να εγείρει επιφυλάξεις για την ακρίβεια αυτών των στοιχείων.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό προφίλ της Ελλάδας μπορεί να είναι καλύτερο αν «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εισπραξιμότητα των φόρων, όπως παρατηρήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 (σ.σ.: η επιβολή των capital controls επέβαλε τη χρήση πλαστικού χρήματος και ακολούθως τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ΦΠΑ). Αντιθέτως, μπορεί να είναι χειρότερο αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης αν βαρύνουν περισσότερο οι δαπάνες για την προσφυγική κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν προβλέψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ