Και τώρα σειρά έχουν οι «Ελβετοί» φοροφυγάδες - iefimerida.gr

Και τώρα σειρά έχουν οι «Ελβετοί» φοροφυγάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φόβος και τρόμος έχει καταλάβει τους επιχειρηματίες που χρωστάνε μεγάλα ποσά στο ελληνικό δημόσιο και την εφορία, καθώς για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το κράτος προχωρά σε συλλήψεις με τη διαδικασία του Αυτόφωρου χωρίς να λογαριάζει το «όνομα» του οφειλέτη.

Μετά το μπαράζ συλλήψεων μεγαλοοφειλετών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπου γνωστοί επιχειρηματίες (Πετζετάκις, Λεβής, Πανταζόπουλος, Πανούσης, κά) οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, σειρά παίρνουν οι μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας, που χρωστάνε στο δημόσιο, καθώς οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν σε μια ακόμα λίστα η οποία στάλθηκε στη νεοσύστατη Οικονομική Αστυνομία. Επιπλέον, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ήδη στα χέρια του την λίστα με φοροφυγάδες οι οποίοι έχουν μεγάλη περιουσία στην Ελλάδα...

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», οι φοροφυγάδες γνωρίζουν πλέον ότι έρχεται και η σειρά τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους επιχειρηματίες να «κοιμούνται σε άλλα σπίτια για να μη συλληφθούν». Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 2000 επιχειρηματίες έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού οφείλουν ΦΠΑ πάνω από 500.000 ευρώ (πράγμα που σημαίνει ότι θα δικαστούν για κακούργημα) και είναι οι πρώτοι στη λίστα για σύλληψη του οικονομικού εισαγγελέα, κυρίου Γρηγόρη Πεπονή.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιχειρηματία στον χώρο του έτοιμου ενδύματος, ο οποίος όταν έμαθε την περασμένη Τετάρτη ότι βγήκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, νοίκιασε αεροπλάνο και έφυγε από τη χώρα.

Πάντως, η ενεργοποίηση του νόμου περί αυτοφώρου έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στην Εφορία για να πληρώσουν ότι χρωστάνε, έστω και με διακανονισμό. Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό, «τις τελευταίες μέρες έχουν προσέλθει για διακανονισμό άνω των 1 δισ. ευρώ πάνω από 1500 επιχειρηματίες» οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν εξαφανισμένοι. Ο ίδιος υπουργός εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2012 μπορεί να έχουν εισπραχθεί πάνω από 500 εκ. ευρώ από οφειλές ΦΠΑ.

Επιπλέον, η λίστα των υπό σύλληψη επιχειρηματιών διευρύνθηκε πρόσφατα με όσους χρωστάνε φόρο εισοδήματος πάνω από 150.000 στην εφορία ενώ έχουν μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε τα στοιχεία εμβασμάτων προς το εξωτερικό από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα παρέδωσε στην ΓΓΠΣ όπου έγιναν οι διασταυρώσεις με όσους χρωστάνε στο κράτος φόρους. Από εκεί προέκυψε η νέα λίστα των 1500 «Ελβετών» στους οποίους δόθηκε προθεσμία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μετά ξεκινούν οι συλλήψεις...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ