«Πυροτέχνημα» η Ιρλανδική ανάκαμψη - οργή του Δουβλίνου με τους Γερμανούς - iefimerida.gr

«Πυροτέχνημα» η Ιρλανδική ανάκαμψη - οργή του Δουβλίνου με τους Γερμανούς

«Πυροτέχνημα» η Ιρλανδική ανάκαμψη - οργή του Δουβλίνου με τους Γερμανούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην οργή της κυβέρνησης της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει το Βερολίνο, μετά τη διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Η διαρροή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιρλανδία, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι να παραδέχεται χθες στην ιρλανδική Βουλή να ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Έντα Κένι τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών.

Έτσι, φαίνεται να καταρρέει η εικόνα του «πειθήνιου παιδιού» που βάζει σε τάξη τα οικονομικά του και την οποία επικαλούνταν οι Βρυξέλλες κάθε φορά που συνέκριναν τις χώρες οι οποίες συγκατοικούν στον μηχανισμό στήριξης.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ανάγκη λήψης νέων μέτρων καταδεικνύει ότι η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν πυροτέχνημα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου, μετά την ανάκαμψή του τον Σεπτέμβριο. Αιτίαγια αυτό η επιδεινούμενη κρίση στην ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η άνοδος του ΦΠΑ θα προκαλέσει κύμα φυγής των καταναλωτών προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τα επιπλέον μέτρα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα αστέγων μιας και η επίταξη κατοικιών έχει γίνει εθνικό σπορ.

Ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία από το Βερολίνο, χωρίς καμία συννενόηση με την Ιρλανδική πλευρά έχει προκαλέσει οργή σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Η Irish Mirror κυκλοφόρησε με τον εμπρηστικό τίτλο «Η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης» ενώ ο ηγέτης του Φιάνα Φόιλ της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η Ευρώπη σέρνεται πλέον από τη Γερμανία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ