Η NASA θα «θυσιάσει» σκάφος της συντρίβοντας το πάνω σε αστεροειδή -Για χάρη του πλανήτη [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η NASA θα «θυσιάσει» σκάφος της συντρίβοντας το πάνω σε αστεροειδή -Για χάρη του πλανήτη [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια αποστολή που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι υπηρεσίες διαστήματος των Η.Π.Α και της Ευρώπης θα συνεργαστούν ώστε να επιχειρήσουν κάτι ανεπανάληπτο.

Το πλάνο της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος φαντάζει σαν την πραγματοποίηση μιας... διαστημικής περιπέτειας. Ενας αστεροειδής που προσεγγίζει την Γη με «απειλητικές» διαθέσεις και έτσι, οι άνθρωποι των δύο υπηρεσιών θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για να τον βγάλουν εκτός πορείας!

Αυτό είναι το σενάριο, πάνω στο οποίο θα στηθεί ένα άκρως ρεαλιστικό πείραμα. Το 2022 ένας αστεροειδής όντως θα πλησιάσει την Γη, χωρίς όμως να προσκρούσει πάνω της. Οι άνθρωποι της NASA είδαν αυτή την... επίσκεψη ως μια καλή ευκαιρία να τεστάρουν τις δυνατότητες τους.

Η NASA θα «θυσιάσει» σκάφος της συντρίβοντας το πάνω σε αστεροειδή -Για χάρη του πλανήτη [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πραγματικά ελάχιστες, όμως την ίδια στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τον πλανήτη. Οταν ο τελευταίος μεγάλος αστεροειδής είχε συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, στην εποχή των δεινοσαύρων, είχε εξαφανίσει ακαριαία τα 3/4 των έμβιων όντων. Και για να μην γίνουμε νέοι... δεινόσαυροι, οφείλουμε να μην παίζουμε με τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν.
(Φωτογραφία από: Bing Images)

Επί 65 εκατομμύρια χρόνια οι αστεροειδείς έχουν αφήσει ανενόχλητη την Γη, αλλά και για τα επόμενα αρκετά χρόνια, οι πιθανότητες μιας «βιβλικής» καταστροφής είναι αμελητέες. Αλλά όχι μηδαμινές. Για αυτό, NASA και ESA αποφάσισαν να εξετάσουν τα συστήματα άμυνας του πλανήτη, σε μια εξωγενή φυσική απειλή. Ρίχνοντας ένα διαστημικό σκάφος πάνω σε ένα περιπλανώμενο αστεροειδή, στοχεύουν να τον βγάλουν εκτός πορείας.

Η αποστολή ονομάζεται Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA) και χωρίζεται σε δύο μέρη, τα οποία έχουν αναλάβει από κοινού Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η αποστολή, εκκρεμεί η τελική απόφαση του συμβουλίου της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, που θα ληφθεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος είναι ο 65803 Didymos, ένας αστεροειδής μήκους 800 μέτρων, ο οποίος θα φτάσει σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Γη το 2022. Αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η τέλεια ευκαιρία για «crash test», αφού ο αστεροειδής θα βρίσκεται σχετικά κοντά, αλλά όχι τόσο ώστε ένα πιθανό λάθος να τον στείλει σε τροχιά προς τον πλανήτη μας.

Η NASA θα «θυσιάσει» σκάφος της συντρίβοντας το πάνω σε αστεροειδή -Για χάρη του πλανήτη [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Αν εν τέλει η αποστολή ξεκινήσει, το 2020 θα εκτοξευτεί από την Νότιο Αφρική ένας ρωσικού τύπου πύραυλος, ο οποίος σταδιακά θα «ελιχθεί» προς τον αστεροειδή. Σε πρώτο στάδιο το σκάφος θα συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, από ασφαλή απόσταση, έτσι ώστε ένα μήνα μετά ένα να πραγματοποιηθεί η μεγάλη σύγκρουση, από άλλο πύραυλο.
(Φωτογραφία από: Wikipedia)

Το σκάφος πρόκειται να συγκρουστεί στον αστεροειδή με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, με στόχο να τον βγάλει εκτός πορείας. Την ώρα που το δεύτερο σκάφος θα προσκρούει στην επιφάνεια του 65803 Didymos, το πρώτο θα... παρακολουθεί από απόσταση, υπολογίζοντας επακριβώς τα αποτελέσματα του πειράματος.

Αν τελικά η αποστολή πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος επιχειρεί να αλλάξει την πορεία κάποιου ουράνιου σώματος. Κάτι που τώρα μπορεί να μην είναι απαραίτητο, αλλά κάποτε μπορεί να γίνει θέμα... ζωής ή θανάτου. Το συνολικό κόστος της αποστολής, αναμένεται να φτάσει στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NASA ESA διάστημα σκάφος αστεροειδής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ