Σε θολά νερά η διαπραγμάτευση -Βλέπουν πρόοδο, αλλά δεν ορίζουν ημερομηνία Eurogroup - iefimerida.gr

Σε θολά νερά η διαπραγμάτευση -Βλέπουν πρόοδο, αλλά δεν ορίζουν ημερομηνία Eurogroup

Φωτογραφία: Zucchi Enzo / EU Council
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δηλώσεις, ανακοινώσεις και συσκέψεις για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις γίνονται σήμερα από Θεσμούς, Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να βγαίνει από κάπου λευκός καπνός, αλλά και ημερομηνία για έκτακτο Eurogroup.

Η Κομισιόν έχει αντιρρήσεις για τα προληπτικά μέτρα, αλλά τα συζητάει
Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη στις θέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως αν οι «άλλες πλευρές θεωρούν πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία, μπορούμε να εργαστούμε και να τα αξιολογήσουμε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια δήλωσε πως η Επιτροπή εργάζεται «πιστά σε έναν μηχανισμό ασφαλείας που δεν θα πλήττει τις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης», κληθείσα να απαντήσει για την κατάσταση των εργασιών στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Εφυγαν οι Θεσμοί - Μίλησαν για πρόοδο, άγνωστο πότε θα επιστρέψουν
Μία πολύ χλιαρή ανακοίνωση για τις έως τώρα διαβουλεύσεις εξέδωσαν οι Θεσμοί λίγο μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα. Χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς να δίνουν ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα -και επανέναρξης των τετ α τετ- ουσιαστικά οι δανειστές με τη δήλωσή τους κόβουν τα φτερά της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για αλλαγή του κλίματος και θέμα χρόνου την εξεύρεση λύσης.

Οι Θεσμοί σημειώνουν πως έχει γίνει πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες και θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, τονίζουν πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Η ανακοίνωση των Θεσμών
Σε κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις θεσμοί -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)- αναφέρουν:
«Οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».

“The institutions and the Greek authorities have made important progress on a policy package that could pave the way for discussions on debt sustainability and the conclusion of the first review of the third Greek program. All institutions will continue to work from headquarters with the authorities and member states on the final elements of an overall policy package.”

Δεν έχει μιλήσει ακόμα ο Τουσκ με τον Τσίπρα
Μετά το φρένο που έβαλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, οι δυο τους ανανέωσαν το τηλεφωνικό ραντεβού τους για σήμερα. Μάλιστα, με δεδομένο πως ο Ντόναλντ Τουσκ είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό πως το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί σε Eurogroup, η αναμονή του νέου τηλεφωνήματος γίνεται όλο και πιο δραματική. Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι νεότερο, αφού υπάρχουν αντιδράσεις από όλες τις πλευρές.

Βούτσης: Δεν θα πάρουμε προληπτικά μέτρα, γιατί δεν θέλουμε
Την οποιαδήποτε συζήτηση για το προληπτικό πακέτο μέτρων ξέκοψε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Δεν είναι ότι δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να το περάσουμε», είπε κυνικά.

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο κ. Βούτσης είπε «αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση, δεν θέλει η κυβέρνηση, πριν το μπορεί υπάρχει και το θέλω», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να πει «ναι» σε αυτή την πρόταση.

«Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Αλίμονο αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται πως το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις».

Αόριστος Ντάισελμπλουμ - Μιλάει για Eurogroup στις επόμενες δύο εβδομάδες
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σημερινές του δηλώσεις στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR υποστήριξε πως σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος στο θέμα του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και παραδέχθηκε ότι «φαίνεται πως είναι ακόμα αρκετά περίπλοκο νομικά».

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αυτό για να εξετάσουμε τις πιθανότητες ελάφρυνσης του χρέους» συμπλήρωσε, ενώ επανέλαβε ότι διαγραφή του χρέους για τον ίδιο δεν μπορεί να γίνει, παραπέμποντας σε επανεξέταση των επιτοκίων ή σε μετάθεση των πληρωμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup πρόοδος Κομισιόν συνομιλίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ