Τασούλας: Νέο Σύνταγμα για να βγούμε από την κρίση - iefimerida.gr

Τασούλας: Νέο Σύνταγμα για να βγούμε από την κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Συντονιστής για τη Συνταγματική αναθεώρηση Νίκος Τασούλας προέβαλλε την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος.

Ο γαλάζιος βουλευτής μιλώντας από το βήμα του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ επεσήμανε πως είναι απαραίτητες οι διορθωτικές κινήσεις στο ελληνικό Σύνταγμα, με σκοπό την ολοκληρωτική έξοδο της χώρας από την κρίση που τη ταλανίζει.
Ο κ. Κώστας Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι για να έχουμε στη χώρα τη νέα μεταπολίτευση που χρειάζεται είναι απαραίτητο ένα νέο Σύνταγμα που θα αποτελεί την κορυφαία θεσμική απάντηση στην ιστορική πρόκληση για έξοδο από την κρίση και χάραξη Ευρωπαϊκής πορείας.

Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος προέρχεται πρώτον, από την πολιτική «κόπωση» που έχουν εμφανίσει διατάξεις του αρχικού κειμένου του Συντάγματος του 1975 έπειτα από τη μακρά εφαρμογή τους, δεύτερον, από ατέλειες των προγενέστερων αναθεωρήσεων που πρέπει να διορθωθούν και τρίτον , από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που υπαγορεύει επίσης τροποποιήσεις κυρίως προσανατολισμένες στην οικονομική ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος.
Ήδη ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει την πολιτική πρωτοβουλία να δρομολογήσει σειρά προτάσεων για ένα νέο Σύνταγμα :

  • Που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής
  • Που θα αναβαθμίζει τη Βουλή απεμπλέκοντας την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86  περί ευθύνης Υπουργών)
  • Που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του
  • Αναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον
  • Που θα απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών
  • Που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16
  • Ευέλικτο που αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη
  • Λιτό με κατάργηση όλων των περιττών διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή. 

Η ΝΔ, παράλληλα με τη συστηματική προετοιμασία του κυβερνητικού της προγράμματος ετοιμάζει και την πρόταση της για το νέο Σύνταγμα. Συνεργαζόμαστε με διακεκριμένους Συνταγματολόγους και λαμβάνουμε υπόψη το γόνιμο επιστημονικό διάλογο που τελευταία αναπτύσσεται για το θέμα αυτό. Υπάρχει ως σοβαρή αφετηρία επίσης η πρόταση που καταθέσαμε για αναθεώρηση του Συντάγματος στις 16/12/2014, η οποία όμως λόγω των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 δεν αξιοποιήθηκε με ατυχές αποτέλεσμα να μην είναι αναθεωρητική η παρούσα Βουλή.

Ο κ. Τασούλας τόνισε την ανάγκη περαιτέρω φιλελευθεροποίησης του Συντάγματος ώστε να διευκολυνθεί, μέσω του θεμελιώδους νόμου του κράτους, η ανάκαμψη της χώρας. Ανέφερε ενδεικτικά πως προτεραιότητα για αναθεώρηση έχουν τα άρθρα 16 με στόχο την παράλληλη δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το άρθρο 86 που προβλέπει τα της ευθύνης Υπουργών , 101 για την ευέλικτη στελέχωση των ανεξαρτήτων αρχών, 106 που πρέπει να διευκολύνει και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Τασούλας κατέληξε λέγοντας πως η ΝΔ γνωρίζει πως μόνο συναινετικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή και πως αν αυτό δεν συμβεί τότε η αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος θα βραδύνει ενδεχομένως άλλα 8 χρόνια! Για το λόγο αυτό και έθεσε δια του Προέδρου της πρώτη το σοβαρό αυτό ζήτημα, ετοιμάζοντας συγχρόνως τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση. Ξέρουμε καλά, είπε, πως ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να προκαλέσει ούτε να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση. Αυτό είναι αποτέλεσμα εφαρμοσμένων πολιτικών. Ωστόσο ένα σύγχρονο Σύνταγμα διευκολύνει αφάνταστα την εθνική προσπάθεια για πρόοδο και κοινωνική συνοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κώστας Τασούλας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ