Κρίσιμη συνάντηση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ με τον Κατρούγκαλο - iefimerida.gr

Κρίσιμη συνάντηση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ με τον Κατρούγκαλο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα στις 9:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση που θα κρίνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στον χώρο των ΜΜΕ, μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Τα δύο βασικά αιτήματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση είναι τα εξής:

  • Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ με τα προεδρεία των Ενώσεων. Στη συνεδρίαση θα συνεκτιμηθεί η κατάσταση με βάση τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν χθες στη συνάντηση με διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, ενώ θα κριθεί και η πορεία των κινητοποιήσεων. Η ΠΟΕΣΥ έχει καλέσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η πολυήμερη απεργία των δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ έχει προβληματίσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους ως προς το αν είναι αυτός ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Η απόφαση του ΣΚΑΪ
Στο μεταξύ, έπειτα από ενημέρωση που έκανε ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Σταμάτης Μαλέλης, η τηλεόραση του ΣΚΑΙ θα περιμένει μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι για να ξεκινήσει να μεταδίδει ενημερωτικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για μία πρόταση που κατατέθηκε χθες ενώπιον του προσωπικού, με την επίκληση της σημερινής τριμερούς συνάντησης Κατρούγκαλου-εργοδοτών-σωματείων. Η συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα είναι προαιρετική.

«Να ανασταλεί το ταχύτερο η απεργία»
Η Συνέλευση των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του site του Ομίλου ΣΚΑΪ, έχει ήδη ζητήσει με ψήφισμά της την αναστολή της απεργίας.

«Οι Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ εκτιμούν ότι η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση έχει συμπέσει με μία περίοδο όπου οι εξελίξεις τείνουν να μας προσπεράσουν. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από την δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα....Ως εκ τούτου ζητούμε από την Ένωση, να αναστείλει το ταχύτερο την απεργία και συγκεκριμένα την Τρίτη στις 06:00 το πρωί».

Στην ίδια γραμμή και οι διευθυντές των ΜΜΕ

Οι περισσότερο διευθυντές των ΜΜΕ, σε συνάντηση που είχαν χθες με εκπροσώπους εργαζομένων, ζήτησαν και αυτοί από την πλευρά τους τη διακοπή της απεργίας με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας δεν θα επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι Ενώσεις καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δείχνει να μην πτοείται, αλλά και να επωφελείται από την σιωπή των Μέσων.

Οι εργαζόμενοι επιχειρηματολόγησαν υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να διακοπεί η απεργία ενώ εκκρεμεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών
Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Alpha, Mega, Star, ANT1, ΣΚΑΪ, Μακεδονία) τάχθηκε κατά της απεργίας και ζητά να επανέλθει η ροή ειδήσεων αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ:

Με δύο συνεχόμενες απεργίες που κήρυξαν οι δευτεροβάθμιες ενώσεις (ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΗΜ) σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, διεκδικείται η αποτροπή της κατάργησης των παγίων ρυθμίσεων για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων (σύνταξη, επικούρηση, υγειονομικά).

Η απειλή κατά των ρυθμίσεων αυτών περιέχεται στις διατάξεις του λεγόμενου συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Οι δύο συνεχόμενες απεργίες αφορούν συνολικό διάστημα 5 ημερών (48/ωρη και 72/ωρη). Αυτό σημαίνει ότι για ένα ολόκληρο πενθήμερο καταλύεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ελληνικού λαού για οποιοδήποτε θέμα από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.

Ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη.

Άραγε, πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής;

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών.

Κατά της απεργίας και ο Θεοδωράκης
«Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κόσμου. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στους εργαζόμενους τι θα κάνουν αλλά αυτή η σιωπή στην ενημέρωση νομίζω είναι εις βάρος του ελληνικού λαού», ήταν το μήνυμα τους επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ