Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] - iefimerida.gr

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες]

(ΑΠΕ/ EPA)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Και ακόμη, κάποιες πτυχές αυτής της καταστροφής δεν είναι γνωστές.

Οι αριθμοί δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος τρόπος για να ειπωθεί μία αλήθεια, αλλά στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία από την έκρηξη που έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 προκαλούν ακόμη φρίκη.

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ, με αριθμούς, όπως τους δημοσίευσε το Associated Press:

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ
Το ποσό των χρημάτων για το πρότζεκτ με διεθνή χρηματοδότηση, για να χτιστεί μακροπρόθεσμο στέγαστρο πάνω από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο αντιδραστήρας που εξερράγη. Μόλις τοποθετηθεί αυτή η κατασκευή, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 1

4.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Η έκταση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο η οποία έπρεπε να εκκενωθεί εξαιτίας της ισχυρής ακτινοβολίας και του νέφους. Η μισή έκταση βρίσκεται στην Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο και η υπόλοιπη στη Λευκορωσία.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Περίπου 600.000 άνθρωποι
Οι λεγόμενοι εκκαθαριστές του Τσέρνομπιλ, οι οποίοι εστάλησαν για να σβήσουν τη φωτιά και να καθαρίσουν τη χειρότερη από τη μόλυνση του πυρηνικού εργοστασίου. Ολοι τους ήταν εκτεθειμένοι σε αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Περίπου 350.000 άνθρωποι
Εκείνοι που εγκατέλειψαν την περιοχή της έκρηξης τις πρώτες ημέρες μετά από το ατύχημα. Ανάμεσά τους και οι 45.000 κάτοικοι της πόλης των εργαζομένων στο εργοστάσιο, του Πρίπιατ.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 4

30 εργάτες
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που πέθαναν από την έκρηξη ή από οξεία ασθένεια ακτινοβολίας, μέσα σε μερικούς μήνες.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Από 9.000 έως αμέτρητοι θάνατοι
Ο απολογισμός των θανάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας του Τσέρνομπιλ αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών. Ακόμη και μετά από τον θάνατο του τελευταίου ανθρώπου που ήταν εκεί την ημέρα της έκρηξης, θα συνεχίσουν οι θάνατοι που θα αποδίδονται στο Τσέρνομπιλ εξαιτίας του νέφους ακτινοβολίας, το οποίο μπήκε στην τροφική αλυσίδα.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι συνολικά 9.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει από καρκίνο και λευχαιμία που συνδέεται με το Τσέρνομπιλ, αν οι θάνατοι ακολουθήσουν το μοτίβο που υπήρχε μετά από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Greenpeace από την άλλη υποστηρίζει ότι ο τελικός τραγικός απολογισμός του Τσέρνομπιλ θα είναι 90.000.

2 ημέρες
Τόσο χρειάστηκε για να μάθει ο κόσμος τα πάντα για την έκρηξη. Μόνο όταν οι εργαζόμενοι σε σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο ανίχνευσαν την ακτινοβολία και ανέλυσαν από πού μπορεί να προήλθε άρχισε να σκιαγραφείται η πραγματική εικόνα του ατυχήματος. Τα κρατικά ελεγχόμενα σοβιετικά ΜΜΕ περίμεναν σχεδόν τρεις ημέρες για να μεταδώσουν ότι κάτι πήγε στραβά, υποβαθμίζοντας τελικά τη σοβαρότητα του γεγονότος.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ με τη γλώσσα των αριθμών [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ