Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Αυξάνονται οι ροές στα ελληνικά νησιά - Γελοιοποιήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - iefimerida.gr

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Αυξάνονται οι ροές στα ελληνικά νησιά - Γελοιοποιήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

(φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου/Eurokinissi)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών, «ακυρώνοντας» στην πράξη τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αξίας πολλών δις ευρώ.

Ειδικοί στο θέμα της μετανάστευσης προειδοποιούν ότι το «ερμητικό κλείσιμο» της διαδρομής κατά μήκος του Αιγαίου τελείωσε, καθώς οι αριθμοί των μεταναστών που χρησιμοποιούν την οδό αυτή έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 200 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά μέσα σε δυο μόλις μέρες, την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζόελ Μίλμαν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Γενεύη την Παρασκευή: «Οι αφίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες για αρκετές μέρες αυτόν τον μήνα ήταν σχεδόν μηδενικές, έχουν αρχίσει να διογκώνονται και πάλι».

Ο Μίλμαν υποστήριξε για τα αίτια αυτής της αύξησης ότι «θα μπορούσε να είναι ο καιρός, θα μπορούσε να είναι μια σειρά από παράγοντες, θα μπορούσε να είναι απλά ότι οι λαθρέμποροι γίνονται ολοένα και πιο δημιουργικοί».

«Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση στην Τουρκία για αυτό το ταξίδι ... οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί έχουν ήδη περάσει πολλούς μήνες για να φτάσουν στην Τουρκία και όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και ο τρόπος, οι άνθρωποι θα προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο τους».

Η ΕΕ υπέγραψε μια συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο μήνα για να κλείσει την κύρια οδό προς την Ευρώπη, μέσω του Αιγαίου, αλλά η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να κλονίζεται, καθώς ο κύριος στόχος που ήταν να αποτρέψει την είσοδο νέων μεταναστών και προσφύγων στην Ένωση φαίνεται να μην επιτυγχάνεται, παρά τις πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, μάλιστα, ο οποίος προέδρευσε των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι υπήρχε ο κίνδυνος του «εκβιασμού» εάν η ΕΕ στηριζόταν σε άλλους για να λύσει το πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης.

«Κανείς άλλος δεν πρόκειται να προστατεύσει τα σύνορά μας για εμάς. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τα κλειδιά της επικράτειά μας και την ασφάλειά μας, σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα», είχε υποστηρίξει.

Ως μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, συμφωνήθηκε ότι όλοι όσοι φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να σταλούν πίσω, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο 325 εξ αυτών έχουν επιστρέψει.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα 180.245 μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη, με τους 154.227 να εισέρχονται μέσω Ελλάδας. Παράλληλα, έχει υπάρξει μια αλματώδης αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

(πηγή: Daily Mail)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ