Ο Ντράγκι πετάει το μπαλάκι στους πολιτικούς για την κρίση χρέους - iefimerida.gr

Ο Ντράγκι πετάει το μπαλάκι στους πολιτικούς για την κρίση χρέους

26η Οκτωβρίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιχμές για την αδυναμία των ηγετών της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για την ενδυνάμωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την ώρα που εντείνονται οι επιθέσεις των αγορών σε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στην Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι απέκρουσε εμμέσως πλην σαφώς τις εκκλήσεις από πολιτικούς και επενδυτές που καλούν την ΕΚΤ να δώσει τέλος στην κρίση χρέους τονίζοντας ότι βασική αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα, και ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στους πολιτικούς.

«Που είναι η υλοποίηση της συμφωνίας» [της 26ης Οκτωβρίου] αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ για να προσθέσει: «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλο». «Η αξιοπιστία χάνεται πολύ γρήγορα, ενώ όπως δείχνει η ιστορία η ανάκτησή της έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικά κόστος».

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, δείχνει ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε εκτεταμένες αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων για να περιορίσει την κρίση.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ επενέβη σήμερα στις αγορές και αγόρασε ομόλογα προκειμένου να μειώσει την άνοδο των spreads. Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου έπεσε κάτω από τις 500 μονάδες βάσης μετά τη νέα παρέμβαση της ΕΚΤ. Το spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών επεσε στις 482 μονάδες βάσης, με πτώση 12,22 μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Αντίθετα, το ισπανικό spread κινείται ανοδικά στις 486 μονάδες βάσης, ενώ σχετικά σταθερά είναι τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Πτώση κατέγραψε σήμερα και το spread των ελληνικών ομολόγων στις 2.613 μονάδες βάσης, μειωμένο κατά 85,03 μονάδες. Παντως, τα πενταετή ελληνικά CDS παραμένουν στα υψη στις 7.892 μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ