«Ευρωπαϊκό ΔΝΤ» για τον έλεγχο των χρεοκοπημένων χωρών θέλει η Γερμανία - iefimerida.gr

«Ευρωπαϊκό ΔΝΤ» για τον έλεγχο των χρεοκοπημένων χωρών θέλει η Γερμανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχέδιο για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με διευρυμένες αρμοδιότητες, όπως ο πλήρης δημοσιονομικός έλεγχος των υπερχρεωμένων χωρών, επεξεργάζεται η Γερμανία σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, η Γερμανία προωθεί την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, προκειμένου να προστατευθεί το ευρώ.

Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει στο πλαίσιο αυτό τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που ενεργοποιείται στα τέλη του 2012, σε ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», δηλαδή σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πέραν των λοιπών αρμοδιοτήτων του, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη δημοσιονομικό έλεγχο μιας υπερχρεωμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου της εκκαθάρισής της, δηλαδή της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της.

Παράλληλα, στόχος της Γερμανίας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «αυτόματης παραπομπής» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσων παραβιάζουν συστηματικά τους κανονισμούς ενώ οι κυρώσεις θα διαβαθμίζονται από απλά πρόστιμα έως απώλεια της κυριαρχίας επί της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως το σχέδιο αντικατοπτρίζει τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα αντιμετωπιστεί μέσω μιας «δημοσιονομικής ένωσης» με επόμενο στόχο την «πολιτική ενοποίηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ