Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Σάββατο 23 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και θα γιορτάσουμε με τον πιο όμορφο τρόπο! Θα περπατήσουμε στο κέντρο της πόλης, θα ανακαλύψουμε παλιά και νέα βιβλία, θα επισκεφτούμε παλιά και νέα βιβλιοπωλεία, θα συναντήσουμε αγαπημένους συγγραφείς.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 τη νύχτα, 22 σταθμοί γεμάτοι βιβλία μας περιμένουν!

Σάββατο 23 Απριλίου γιορτάζει το βιβλίο σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO και είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τoν Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 400 χρόνων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γιορτάζει και στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με μια σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, που φιλοδοξούν να προσελκύσουν νέους και παλιούς αναγνώστες σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία.

Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας  | iefimerida.gr 0

Περίπατος Βιβλίου: Οι 22 σταθμοί της διαδρομής

1. Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστημίου 32
Ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην οδό Ακαδημίας, σύντομα θα κλείσει για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των συλλογών της στις νέες εγκαταστάσεις. Το έμπειρο προσωπικό της ΕΒΕ θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στο χώρο της Βιβλιοθήκης και του Αναγνωστηρίου και θα τους ενημερώσει τους επισκέπτες για την ιστορία της και τις συλλογές της. Οι ξεναγήσεις θα ξεκινήσουν τις ώρες 10:00, 11:30 και 13:00 και θα διαρκέσουν περίπου 20 λεπτά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

2. Εκδόσεις Πατάκη, Ακαδημίας 65
Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη θα βρίσκεται ο Αύγουστος Κορτώ (στις 12.00), ενώ από τις 11.00 μέχρι τις 16.00 αγαπημένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων όπως η Βάσω Ψαράκη, η Σοφία Ζαραμπούκα, η Ελένη Δικαίου, η Σοφία Μαντουβάλου και ο Μάκης Τσίτας θα συναντήσουν μικρούς και μεγαλύτερους φίλους και θα μιλήσουν μαζί τους για την τέχνη του παιδικού βιβλίου.

3. Εκδόσεις Καστανιώτη, Ζαλόγγου 11
Στο βιβλιοπωλείο της οδού Ζαλόγγου θα βρίσκονται ο Ανδρεάς Μήτσου, ο Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, η Ελένη Πριόβολου, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, η Ρέα Γαλανάκη, η Λένα Διβάνη, η ΑμάνταΜιχαλοπούλου, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Δώρος Αντωνιαδης η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, κ.ά. Από τις 11.30 το πρωί.

4. Εκδόσεις του 21ου, Ζαλόγγου 7
Ο μεταφραστής Νίκος Κούρκουλος παρουσιάζει το βιβλίο του Peter Bellwood «Πρώτοι μετανάστες» και το «Εμείς οι πρόσφυγες», με κείμενα των Hannah Arendt, GiorgioAgamben και EnzoTraverso. Στις 12 το μεσημέρι.

5. Παλαιοβιβλιοπωλείο Ν. Χρυσός, Χαρ. Τρικούπη 63
Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους ενώ ο ζωγράφος Ιωσήφ Χαλβατζόγλου δημιουργεί πρωτότυπους σελιδοδείκτες, εμπνευσμένους από λογοτεχνικά κείμενα. Συμμετέχουν οι: Τζούλια Γκανάσου, Παναγιώτης Κεχαγιάς, Έλενα Μαρούτσου, Δέσποινα Μπάτρη, Βαγγέλης Μπέκας, Μαρία Ξυλούρη, Δημήτρης Οικονόμου, Κάλλια Παπαδάκη, Νικόλας Περδικάρης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιάννης Τσίρμπας και Μαρία Φακίνου. Από τις 11 το πρωί.

6. Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118
Μια εκδήλωση για τους μικρούς φίλους του βιβλίου. Χρησιμοποιώντας τους δημοφιλείς νέους χαρακτήρες της «Ζωούπολης», η θεατροπαιδαγωγός Ιουλία Πύρρου εμψυχώνει ένα εργαστήριο με θέμα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Στις 12.30 το μεσημέρι.

7. Εκδόσεις Γκοβόστη, Ζωοδόχου Πηγής 73
Ποιητικές αναγνώσεις από τους ποιητές Κώστα Γ. Παπαγεωργίου και Γιώργο Μπλάνα.
Ποιήματα αγαπημένων τους ποιητών θα διαβάσουν επίσης οι: Μαριγώ Αλεξοπούλου, Κατερίνα Αυγέρη, Ελευθέριος Αχμέτης, Νίκος Βιολάρης, Ευγένιος Δαμουλάκης, Μαρία Κουλούρη, Νάγια Κυριαζοπούλου, Ελευθερία Κυρίτση, Αλέξιος Μάινας, ΛάναΜανδυλά, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ζαφείρης Νικήτας, Ειρήνη Ρηνιώτη και όσοι από το κοινό το επιθυμούν. Από τις 12.30 το μεσημέρι.

8. Εκδόσεις Κονιδάρη, Τοσίτσα 1Α
Αφήγηση παραμυθιών με τη δημιουργία ηχητικών τοπίων από τη Ζωή Νικητάκη, από το βιβλίο «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια». Ένα παραμυθοταξίδεμα για μεγάλους που ονειρεύονται και για παιδιά πάνω από 8 ετών. Στις 11 το πρωί.

9. Εκδόσεις Κουκούτσι, Διδότου 18
Μια ευσύνοπτη παρουσίαση της ποίησης και των ποιητών της περιόδουτης Αναγέννησης και απαγγελίες ποιητών των εκδόσεων Κουκούτσι. Στις 7 το βράδυ.

10.Free Thinking Zone, Σκουφά 64
Το concept βιβλιοπωλείο γιορτάζει με μαστίχα από τη Χίο και συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς: Δημήτρης Φύσσας, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Οικονόμου, Σώτη Τριανταφύλλου, Ζέφη Κόλλια, Αχιλλέας Κυριακίδης, Αλέξης Σταμάτης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χρήστος Χωμενίδης Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Αντώνης Τζήμας, Αύγουστος Κορτώ. Από τις 11 το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα. Ειδικά για την ημέρα το βιβλιοπωλείο προσφέρει εκπτώσεις μέχρι 30%.

11. Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Διδότου 19 & Δελφών
Γνωστοί συγγραφείς, μεταφραστές και άνθρωποι του βιβλίουμε χαλαρή διάθεση και με πολλά ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης. Ξενάγηση στο χώρο και την ιστορία του εκδοτικού οίκου από την Εύα Καραϊτίδη και τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο. Συνεργάτες, συγγραφείς, μεταφραστές και φίλοι θα παρελάσουν ινκόγκνιτο…Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

12. Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μασσαλίας 14
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη συζητάει με επίδοξους συγγραφείς για την τέχνη και τα μυστικά της γραφής. Να πάτε με το δικό σας διήγημα για να σας λύσει όλες τις απορίες. Στις 12.30 το μεσημέρι. Επίσης, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος καλούν όλους τους αναγνώστες να πάνε στο βιβλιοπωλείο, στη διάρκεια της ημέρας, με ένα παλιό αντίτυπο της ιστορικής σειράς Τόξο (κυκλοφορεί από το 1964 και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές) και να πάρουν εντελώς δωρεάν τη νέα έκδοση, με ανανεωμένο εξώφυλλο.

13. Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32
Στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα βρίσκονται οι συγγραφείς Νίκη Αναστασέα, Δημοσθένης Παπαμάρκος και Μαρία Στεφανοπούλου. Από τις 11 το πρωί.

14.Ιανός, Σταδίου 24
Μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό από την Στέργια Κάββαλου με τίτλο «Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής» (εκδ. Μεταίχμιο). Στις 11 το πρωί. Αφήγηση παραμυθιού, κίνηση και φαντασία, θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το βιβλίο της Πένυς Ραμαντάνη «Το αστέρι και ο Κωστής» (εκδ. Μ. Σιδέρη). Στη 1 το μεσημέρι.

15. Ο Μώβ Σκιούρος, Πλατεία Καρύτση
Γνωριμία με την ιστορική πλατεία Καρύτση από το αγαπημένο μικρό βιβλιοπωλείο. Από την αγρύπνια του Βιζυηνού μέχρι τον Χορν και τη Λαμπέτη. Κρασιά, μουσική και συζητήσεις στο πατάρι του Μωβ Σκίουρου στον νέο του χώρο, ένα ιστορικό κτίριο του 1932 και σε μια ολάνθιστη πλατεία. Από τις 12 το μεσημέρι.

16.Public, Σύνταγμα
Όλα για το βιβλίο: Μια εκπομπή για το βιβλίο με τον Μάκη Προβατά που θα εκπέμπει ζωντανά από το βιβλιοπωλείο του Public. Η εκπομπή θα ξεκινήσει με καλεσμένους τον Χρήστο Χωμενίδη και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο. Στη συνέχεια στη συζήτηση θα προστεθούν κι άλλοι συγγραφείς όπως οι: ‘Αγγελος Αγγέλου, Βασίλης Αλεξάκης, Χάρης Βλαβιανός, Αγαθή Δημητρούκα, Μαρία Ζαβάκου, Άλκη Ζέη, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Δήμητρα Κολιάκου, Αύγουστος Κορτώ, Ηλίας Μαγκλίνης, Γιώργος Μαυρογορδάτος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γιάννης Ξανθούλης, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου. Από τις 12 το μεσημέρι.

17. Εκδόσεις Ίκαρος, Βουλής 4
Συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφοι θα βρίσκονται στο ιστορικό βιβλιοπωλείο του Ίκαρου. Ανάμεσά τους η Κική Δημουλά, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Δημήτρης Νόλλας, η Μαρία Αγγελίδου, η Μυρτώ Δεληβοριά, ο Χρήστος Κούρτογλου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Αλέκος Παπαδάτος, η Ίρις Σαμαρτζή, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Δημήτρης Οικονόμου, ο Θάνος Σταθόπουλος, ο Γιώργος Ψάλτης. Από τις 11 το πρωί.


18. Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β (Στοά Κουρτάκη)
Η Σοφία Διονυσοπούλου παρουσιάζει το νέο βιβλίο της με τίτλο «Ψυχές στην ερημιά του» με 15 ονειρικά διηγήματα και πρωταγωνίστριες τις πεταλούδες. Ο Δημήτρης Χουλιαράκηςθα μιλήσει για το καινούριο βιβλίο του «Η εκδίκηση των ανέμων»όπου μεταφράζει τα κύκνεια άσματα των νεαρών Ιαπώνων καμικάζι στα τέλη τουΒ΄ Παγκοσμίου πολέμου.

19. Βιβλιοπωλείο Εν Πλώ, Χαρ. Τρικούπη 6-10, Εμπορικό κέντρο Atrium
Τα παιδιά γνωρίζουν βήμα βήμα τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις της πατρίδας μας. Με τη συγγραφέα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη. Στη 1 το μεσημέρι.
Στη συνέχεια, Έλληνες συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν δημοτική ποίησηκαι κείμενα παλαιότερων ποιητών και πεζογράφων για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση (Παπαδιαμάντης, Σολωμός, Καρκαβίτσας, Σεφέρης, Ελύτης κ.ά.). Συμμετέχουν ο Νάσος Βαγενάς, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Μπουλώτης και ο Δημήτρης Κοσμόπουλος.

20. Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 104
Ο συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο σκιτσογράφος Σωτήρης Μητρούσηςσας παρουσιάζουν «Το Μπλοκάκι ενός UFO». Ο συγγραφέας με το μελωδικό βιολί του παίζει στα παιδιά μουσική και τα καλεί σε παιχνίδια συναισθημάτων, ενώ ο σκιτσογράφος ζωγραφίζει μπροστά τους, με τα μαγικά του μαρκαδοράκια τις δικές τους ιδέες και προκαλεί τον συγγραφέα να τις περιγράψει μελωδικά.

21. ΡενιέρηComiconShop, Σόλωνος 128
Παρουσίαση των νέων εκδόσεων κόμικς και υπογραφές από τους δημιουργούς σε έναν χώρο όμορφα φτιαγμένο, που θα ενθουσιάσει όλους τους φανατικούς των κόμικς. Από τις 12 το μεσημέρι.

22. Εκδόσεις Λιβάνη, Σόλωνος 98
Γνωριμία με τους συγγραφείς και τους νέους τίτλους του εκδοτικού οίκου. Αντίτυπα θα υπογράψουν οι συγγραφείς Μαρία Κωνσταντούρου, Βασιλική Λεβεντάκη και ΣίσσυΘεοφανόπουλου.


Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες
H Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στις δυο εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Για τον Σαίξπηρ θα μιλήσει ο συγγραφέας και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κώστας Καστανάς και Μαρία Σκούντζου. Για τον Θερβάντες θα μιλήσει ο συγγραφέας και μεταφραστής Φίλιππος Δρακονταειδής. Η συγγραφέας και εικαστικός Ηρώ Νικοπούλου θα διαβάσει ιστορίες Μπονζάι από το αφιέρωμα στον Δον Κιχώτη που έγινε από το ΙστολόγιοΠλανόδιον-Ιστορίες Μπονζάι και την Books’ Journal, ενώ θα προβληθεί οπτικό και ακουστικό υλικό.

Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας  | iefimerida.gr 1
Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας  | iefimerida.gr 2

INFO
Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, ώρα 20:00
Πολυχώρος Arthens, Αιόλου 77 &Ευριπίδου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ