Η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο -Βουνό μέτρων για να κλείσει η συμφωνία - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο -Βουνό μέτρων για να κλείσει η συμφωνία

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφίγγει ο κλοιός των μέτρων γύρω από την κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, γι’ ακόμα μια φορά, και σε υψηλούς τόνους, ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει» και η «γραμμή» που εκπέμπει το Μαξίμου συμπυκνώνεται στη φράση «δεν μπαίνουμε σε διάλογο για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

Στα «όπλα» της κυβέρνησης συγκαταλέγονται τόσο τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η Eurostat για την πορεία της οικονομίας, όσο και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν. Στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ βλέπουν ένα σύμμαχο, με δεδομένο ότι ο ίδιος πήρε σαφείς αποστάσεις από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα. Αβέβαιο, όμως, παραμένει κατά πόσο τα παραπάνω θα σταθούν ικανά, ώστε η Αθήνα να αποκρούσει τις πιέσεις για προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους έως 3 δισ. ευρώ, ειδικά μετά τις «βόμβες» Βίζερ που ήρθαν να «ταράξουν τα νερά».

Καλό… Μάιο η συμφωνία
Ενδεικτικό της ρευστότητας και του αδιεξόδου αποτελεί το γεγονός ότι κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα για τα επόμενα βήματα και για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κυβερνητικές πηγές, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, αρκούνται μόνο να πουν ότι αν και εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, οδεύουμε για Μάιο. «Θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου μέχρι να κλείσουν όλα», λένε χαρακτηριστικά και εξηγούν, ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό αφού θα ακολουθηθούν κανονικά και όλες οι διαδικασίες στη Βουλή.

Ανησυχία στους βουλευτές
Στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών καταγράφεται αγωνία και έντονη ανησυχία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, με πολλούς εξ’ αυτών να σημειώνουν ότι δεν προκύπτει θέμα για τα εξτρά μέτρα μόνο από τους «53», αλλά «από όλο το σύμπαν».

Επιπλέον, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι «η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει τα πάντα», τηρώντας κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου. Από κει και έπειτα, κοινός τόπος στο Μαξίμου είναι ότι αν εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν δεύτερες σκέψεις με πολιτικά κίνητρα, τότε είναι λογικό να μην μπορεί να βρεθεί λύση και η υπόθεση αυτή να σέρνεται.

Το μυαλό στο Εurogroup
Υπό αυτά τα δεδομένα, και ενώ υπουργοί και τρόικα προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων, το οικονομικό επιτελείο αναχωρεί για την Ολλανδική πρωτεύουσα όπου και θα διεξαχθεί αύριο το Eurogroup.

Πρόκειται για συνεδρίαση στην οποία θα καταγραφούν οι πρώτοι συσχετισμοί. Οριστικές αποφάσεις έτσι κι αλλιώς δεν περιμένει κανείς. H τελική παρτίδα "πόκερ", μάλλον, θα παιχτεί στο έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, οπότε και θα κριθούν πολλά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ