Η ακτιβίστρια ενάντια στη δουλεία, Χάριετ Τάμπμαν, η πρώτη γυναίκα σε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Η ακτιβίστρια ενάντια στη δουλεία, Χάριετ Τάμπμαν, η πρώτη γυναίκα σε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ

(φωτογραφίες: wikipedia)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αγωνίστρια ενάντια στο καθεστώς της δουλείας, Χάριετ Τάμπμαν (Harriet Tubman), επιλέχθηκε ως η πρώτη γυναίκα που θα εμφανιστεί στο μπροστινό μέρος χαρτονομίσματος των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα σε αυτό των $20.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιλογή του την Τετάρτη, μετά από μια μακρά, δημόσια και μερικές φορές εξαιρετικά θερμή περίοδο διαβούλευσης.

Αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολιστεί στο να αντικατασταθεί η εικόνα του Αλεξάντερ Χάμιλτον από την Τάμπμαν, ο οποίος βρίσκεται στο χαρτονόμισμα των $10, αλλά τελικά θα αντικαταστήσει τον Άντριου Τζάκσον, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακόμη και πριν την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Τάμπμαν είχε ήδη κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Πριν από ένα χρόνο, σε μια σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη, η Τάμπμαν κέρδισε με 118.328 ψήφους, την αναμέτρηση για το ποια γυναίκα θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα εμφανιστεί πάνω σε ένα δολάριο.

Η Τάμπμαν, η οποία γεννήθηκε το 1822 ως σκλάβα, απέκτησε την ελευθερία της μόνο όταν παντρεύτηκε, βοήθησε στην απελευθέρωση τουλάχιστον 300 δούλων, ενώ συμμετείχε δυναμικά και στο κίνημα διεκδίκησης του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες. Πέθανε το 1913.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος ΗΠΑ δολάριο Χάριετ Τάμπμαν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ