Ομοβροντία από τους δανειστές για το σίριαλ: Κλείστε συμφωνία ως το Πάσχα! - iefimerida.gr

Ομοβροντία από τους δανειστές για το σίριαλ: Κλείστε συμφωνία ως το Πάσχα!

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Τρίτη επιστρέφουν κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές έχουν φθάσει στα όριά τους και καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την συμφωνία πριν ανέβει κι άλλο ο λογαριασμός.

Με αποτυχία ολοκληρώθηκε η απόπειρα της κυβέρνησης να στείλει τους κκ Τσακαλώτο και Σταθάκη να διαπραγματευθούν με την ηγεσία του ΔΝΤ μια πιο «εύκολη» συμφωνία.

Αντ'αυτού οι δύο υπουργοί επέστρεψαν στην Αθήνα με 3 δις επιπλέον μέτρα τα οποία θα πρέπει να προστεθούν στα 5,2 δις που προβλέπει η συμφωνία!
Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της όπως δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος της εβδομάδας. Από την πλευρά τους οι δανειστές θέλουν να κλείσει έως το Πάσχα η συμφωνία, αλλά με την προϋπόθεση πως θα έχουν συμφωνηθεί και τα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Suddeutsche Zeitung: Οι θεσμοί τα βρήκαν μεταξύ τους, σε μυστική συνάντηση

Κυρίως, ναυάγησαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διχάσει τους δανειστές και να πείσει τους ευρωπαίους να εκδιώξουν το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμα ένα δημοσίευμα, μετά τη Wall Street Journal, αυτό της Suddeutsche Zeitung, έρχεται να προστεθεί στα ρεπορτάζ που υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ τα βρήκαν στην Ουάσινγκτον όσον αφορά στην ελληνική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο συμβιβασμός έκλεισε σε μυστική συνάντηση μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι ακόμα ένα πακέτο μέτρων 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση που τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί δεν μας οδηγήσουν σε πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Κομισιόν για αξιολόγηση: Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για το πότε θα ολοκληρωθεί
Για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και για ανάγκη διατήρησης του «μομέντουμ» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «σήμερα και αύριο» οι επικεφαλής της αποστολής επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο «την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό». Ο Μ. Σχοινάς χαρακτήρισε το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί».

Ερωτηθείς αν αποκλείει την περίπτωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από την Παρασκευή, ο ίδιος εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Κομισιόν δεν θα προβεί σε «εικασίες» αναφορικά με «ημερομηνίες», ενώ προσέθεσε πως οι συζητήσεις προχωράνε «καλά» και αναζητείται μια συμφωνία σ’ ένα πακέτο μέτρων «αξιόπιστο» και «κοινωνικά δίκαιο», επαναλαμβάνοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνουν «σεβαστοί».

«Εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους θεσμούς για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το "μομέντουμ"», τόνισε ο Μ. Σχοινάς, συμπληρώνοντας πως «η επιτυχία» της αποστολής εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Σόιμπλε: Ελπίζουμε σε συμφωνία ως το ελληνικό Πάσχα
Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα.

Αυτό επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, και τόνισε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Και από εδώ, πάντα έχει τονιστεί ότι ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στην τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης ως το ελληνικό Πάσχα, στις αρχές Μαΐου και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί ως τις 22 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «για μας εξακολουθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι απαραίτητη» και προσέθεσε: «Και τα άλλα θέματα έχουν επαναληφθεί εδώ τόσες φορές, ώστε δεν βλέπω τώρα λόγο να τα εξηγήσω και πάλι. Είναι όλα γνωστά».

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Θέλουμε ρεαλιστικά μεγέθη και όχι φαντασίες
Ρεαλιστικά μεγέθη και βιωσιμότητα χρειάζονται η ελληνική οικονομία και το χρέος, υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραμένει σταθερή όσον αφορά την στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα.

«Λέμε ότι τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, μιλώντας στο γερμανικό σταθμό ARD.

«Πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία», προσέθεσε και κατέληξε:

«Το τρίτο – μιλάμε για μια πρόταση με τρία σκέλη - πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο. Αν συνδυαστούν αυτά τα τρία τότε, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα».

Μαξίμου: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup
Στο φουλ τις μηχανές βάζει η κυβέρνηση και μετά την κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, το Μαξίμου στοχεύει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup.

Σήμερα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αύριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Κομισιόν και την Τετάρτη καταφθάνει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, οπότε και αναμένονται επαφές στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως τα νομοσχέδια θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες, μπορεί και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα νομοσχέδια να ψηφιστούν μετά το Πάσχα και το φορολογικό και το ασφαλιστικό να έρθουν σε ένα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ