Βίτσας απο Ηπειρο: Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη - iefimerida.gr

Βίτσας απο Ηπειρο: Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη

ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο επισκέφθηκε την Κυριακή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του αρμόδιου συντονιστικού, Δημήτρης Βίτσας .

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο επαφών του με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, για να εξεταστούν οι δυνατότητες και οι τρόποι συμβολής τους στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και για να δει από κοντά τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα βελτίωσής τους.

Βίτσας απο Ηπειρο:  Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη | iefimerida.gr 0

Στον Κατσικά Ιωαννίνων, επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας και συμμετείχε σε σύσκεψη για την επιτόπου εξέταση της κατάστασης, όπου συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης και Μερόπη Τζούφη, ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Αντώνης Βασιλείου, ο Διοικητής της 8ης Μεραχίας Ταξίαρχος Ανδρεόπουλος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο Παντελής Κολόκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής της περιοχής.

Τα περισσότερα προβλήματα σε Κουτσόχερο και Κατσικά

Ολόκληρη δήλωση του Δημήτρη Βίτσα
«Εδώ και 46 μέρες έχουμε βρεθεί σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη να φτιαχτούν με ταχύ ρυθμό κέντρα φιλοξενίας. Τα κέντρα φιλοξενίας είναι αυτή τη στιγμή διαφόρων επιπέδων, αυτά που έχουν τα περισσότερα προβλήματα όπως είναι στο Κουτσόχερο, στον Κατσικά και δύο στη Βόρειο Ελλάδα, και αυτά που περισσότερο μοιάζουν με μόνιμες δομές.
Στόχος μας, τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν και να φθάσουν σε ένα μέσο επίπεδο. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας σε μικρότερες δομές. Υπάρχουν στην Κόνιτσα, στα Δολιανά και από χθες στο Τσεπέλοβο. Εδώ στα Γιάννενα και στην Ήπειρο έχετε και μια μεγαλύτερη δυνατότητα, σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναμορφώσουμε την παιδόπολη της Αγίας Ελένης και το μεγαλύτερο κομμάτι θα πάει προς τα εκεί. Εννοείται πως δεν θα υπάρχει και ο Κατσικάς και η Αγία Ελένη.
Ώσπου να φτάσουμε σε μια διαδικασία, όπου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και άρα θα ξέρουμε τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι θα μείνουν στην Ελλάδα, για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να λυθούν τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και να μπορούμε να τους παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια.
Οπωσδήποτε, στην ώς σήμερα λειτουργία έχουν βοηθήσει οι φορείς της περιοχής, και οι θεσμικοί και άλλοι. Μαθαίνουμε, γιατί δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, από την Μικρασιατική Καταστροφή και μετά, όσον αφορά τα προσφυγικά προβλήματα. Μαθαίνουμε γρήγορα και δεν μαθαίνουμε στου κασίδη του κεφάλι. Μαθαίνουμε με πρόγραμμα και με σχέδιο.
Αυτή τη στιγμή, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, να εκκενωθεί η Ειδομένη, να αναμορφωθούν τα παλιά κέντρα φιλοξενίας και να βελτιώσουμε τον συγχρονισμό όλων των υπουργείων. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχάσω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που έχουν πάρει πολύ μεγάλο βάρος στους ώμους τους και τα καταφέρνουν δείχνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.
Το πρώτο πράγμα είναι να λειτουργήσει η Συμφωνία και να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία. Αυτό σταθεροποιεί τον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών. Αφ' ης στιγμής σταθεροποιηθεί - χθες ήρθαν 30 άνθρωποι - τότε θα γίνει ολόκληρη αναπροσαρμογή και σε σχέση με τη μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη και σε σχέση με τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα. Κέντρα φιλοξενίας σαν τον Κατσικά δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής. Να πω 5-6 μήνες, να περάσει το καλοκαίρι. Άρα αναγκαστικό και σχεδιασμένο είναι αυτά να αλλάξουν. Στη δεύτερη και στην τρίτη φάση, οι Περιφέρειες της χώρας, όπου δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα πρόσφυγες, σε αυτές με ένα λελογισμένο τρόπο θα μεταφερθούν.
Τα κονδύλια που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή είναι από κρατικά χρήματα, αλλά ήδη ξεκίνησε η χρηματοροή από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίζονται σε τρία προγράμματα, που τα χειρίζεται η Κομισιόν, δηλαδή ο κύριος Αβραμόπουλος, και σε ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που το χειρίζεται ο κύριος Στυλιανίδης, ο Κύπριος Επίτροπος».

Βίτσας απο Ηπειρο:  Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη | iefimerida.gr 1
Βίτσας απο Ηπειρο:  Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη | iefimerida.gr 2
Βίτσας απο Ηπειρο:  Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη | iefimerida.gr 3

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα του Δήμου Ζηρού. Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του ανέφερε:
«Σήμερα επισκεφθήκαμε τα δύο κέντρα φιλοξενίας που έχει η Ήπειρος, στον Κατσικά και στη Φιλιππιάδα. Στη Φιλιππιάδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και θα βελτιώνεται συνεχώς και με τον προγραμματισμό που έχει βάλει η Πολεμική Αεροπορία και ο Δήμος Φιλιππιάδας, τον οποίο θέλω και να ευχαριστήσω για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει εθνικό και πατριωτικό χαρακτήρα.

Βίτσας απο Ηπειρο:  Προτεραιότητα να εκκενωθούν Πειραιάς και Ειδομένη | iefimerida.gr 4

Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε την κατάσταση και να διαχειριζόμαστε ακόμα καλύτερα τους πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα. Για το αν θα φτιαχτούν άλλες δομές στην Ήπειρο: στον σχεδιασμό μας, πέρα από τη μετατροπή και τη μεταφορά, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, του Κατσικά δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να πούμε, γιατί έχουμε επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης.
Όμως, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση - η οποία σταθεροποίηση έχει να κάνει με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας και το κατά πόσο αυτή υλοποιείται - και δεν έχουμε νέες προσφυγικές ροές και αφού ξεκινήσει η μετεγκατάσταση τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο σχέδιό μας είναι να προχωρήσουμε σε πιο μικρά κέντρα, σε πιο διαχειρίσιμα και με πιο σταθερές δομές, όχι σε σκηνές αλλά σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Για αυτό προετοιμαζόμαστε, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 2 και 3 μήνες, για αυτό έχουμε επικεντρωθεί στο να βελτιώσουμε την κατάσταση στα υπάρχοντα.
Κάναμε αυτή την περιοδεία, βλέπουμε την κατάσταση από πρώτο χέρι, βλέπουμε τις απαιτήσεις και στόχος μας είναι, από τη Δευτέρα στην Αθήνα, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις βελτίωσης και να έχουμε μια συνεχή σύνδεση με κάθε κέντρο φιλοξενίας, την εδώ ηγεσία του Στρατού αλλά και την εδώ ηγεσία των θεσμών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ