Ραούλ Κάστρο: «Οχι» σε νεοφιλελεύθερες συνταγές με σοσιαλισμό στην Κούβα - iefimerida.gr

Ραούλ Κάστρο: «Οχι» σε νεοφιλελεύθερες συνταγές με σοσιαλισμό στην Κούβα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε «θεραπεία σοκ», ούτε «ιδιωτικοποιήσεις» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο διευκρινίζοντας ότι το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομίας και διαψεύδοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες περί του αντιθέτου, μετά τη θεαματική επαναπροσέγγιση της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μιλώντας κατά το άνοιγμα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, το οποίο θα χαράξει πολιτική γραμμή για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να ανατραπούν οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει στο προηγούμενο συνέδριο, το 2011.

«Η Κούβα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπειών σοκ, που συχνά εφαρμόζονται σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων τάξεων της κοινωνίας», υπογράμμισε ο 84χρονος Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο διεξάγεται ενώ ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη νήσο.

«Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές οι οποίες προωθούν την ταχεία ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και τομέων κοινής ωφέλειας, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ επί σοσιαλισμού στην Κούβα», συνέχισε ο πρόεδρος της Κούβας, που διαδέχθηκε στην εξουσία τον αδελφό του Φιδέλ το 2008.

Στο συνέδριο του ΚΚ της Κούβας, οι 1.000 συμμετέχοντες αναμένεται να αποτιμήσουν την πρόοδο των 313 μέτρων που είχαν εγκριθεί το 2011 για να «εκσυγχρονιστεί» το κουβανικό σοσιαλιστικό σύστημα.Ο πρόεδρος της Κούβας κατέστησε σαφές ότι η κρατική οικονομία, που διατηρεί τη μερίδα του λέοντος (80%) της οικονομικής δραστηριότητας στη νήσο, «θα συνεχίσει να αποτελεί την βασική μορφή (σ.σ. οικονομικής δραστηριότητας) της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικοοικονομικού συστήματος», αλλά και ότι η ανάπτυξη ιδιωτικών οικονομικών δομών θα παραμείνει ελεγχόμενη.

«Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα καλά ορισμένο πλαίσιο και θα αποτελέσει συμπληρωματικό στοιχείο της οικονομίας της χώρας», επέμεινε, προεξοφλώντας την διάψευση των «προσδοκιών ισχυρών εξωτερικών δυνάμεων» οι οποίες κατ' αυτόν επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της «επανάστασης» και διαμέσου της διεύρυνσης του ιδιωτικού τομέα.

Τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον άμβλυνε τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, επιτρέποντας σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στον μικρό ιδιωτικό τομέα της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ο Ραούλ Κάστρο.

Στο συνέδριο, που θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών ως την Τρίτη, τα στελέχη του ΚΚ της Κούβας αναμένεται να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης η εφαρμογή του οποίου προβλέπεται να συνεχιστεί πολύ καιρό μετά την αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την εξουσία, που αναμένεται το 2018: καλύπτει την περίοδο 2016-2030. Εχει ήδη καταρτιστεί ένας νόμος με αυστηρούς όρους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και παράλληλα επιτρέπεται η λειτουργία μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας, το 21% από τα 313 μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας κρίνεται πως έχουν ήδη φέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, το 77% βρίσκεται ακόμη στη φάση της εφαρμογής του, ενώ το υπόλοιπο 2% έχει αφεθεί προς το παρόν κατά μέρος «για διάφορους λόγους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ραούλ Κάστρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ