Human Right Watch προς Τουρκία: Σταματήστε να πυροβολείτε τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν του ISIS - iefimerida.gr

Human Right Watch προς Τουρκία: Σταματήστε να πυροβολείτε τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν του ISIS

(φωτογραφία: AlJazeera)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να πυροβολεί άμαχους που εγκαταλείπουν τις εστίες πολέμου και να τους επιτρέψει να διασχίσουν τα σύριο-τουρκικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε από την Άγκυρα να του παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους προσφύγων στα σύνορα της με τη Συρία.
«Στους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους μαχητές του ISIS, η Τουρκία απαντά με πραγματικά πυρά αντί για συμπόνιας», δήλωσε ο Τζέρι Σίμψον, επικεφαλής ερευνητής του HRW.
«Όλος ο κόσμος μιλάει για την καταπολέμηση της ISIS και όμως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα του είναι παγιδευμένοι στη λάθος πλευρά ενός τσιμεντένιου τοίχου», πρόσθεσε.
Ένα νέο κύμα προσφύγων έχει καταφύγει στην βόρεια Συρία, στα τουρκικά σύνορα, μετά και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των περιοχών στις οποίες είχαν βρει καταφύγιο.
Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ ISIS και των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης στο Βόρειο Χαλέπι έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων το τελευταίο 48ώρο, ανακοίνωσε το HRW.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία παραμένουν «σταθερά κλειστά» θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους ήδη απειλούμενους πρόσφυγες.
«Τα κλειστά σύνορα της Τουρκίας αναγκάζουν τους πρόσφυγες της Συρίας -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- να σκάβουν χαντάκια για να κρυφτούν και για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου», τόνισε ο Σίμψον.
Την Πέμπτη, το HRW μίλησε με τους εκπροσώπους των έξι από τους δέκα καταυλισμούς που βρίσκονται στην περιοχή με τις μαρτυρίες για τον ρόλο του τουρκικού στρατού να σοκάρουν.
«Την αυγή ακούσαμε πυροβολισμούς κοντά στο στρατόπεδο. Λίγο αργότερα ο ISIS έφτασε στην περιοχή και μέσω ενός μεγάφωνου, μας είπαν να φύγουμε όλοι. Είπαν οτι δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε και ότι θα έπρεπε να πάμε ανατολικά, προς τα εδάφη που ελέγχει ο ISIS. Αφήσαμε το στρατόπεδο, αλλά κατευθύνθηκε βόρεια, μέσα από τους ελαιώνες προς τα τουρκικά σύνορα» εξήγησε ένας πρόσφυγας στα στελέχη του HRW.
«Ήμασταν περίπου 2.000 άνθρωποι. Καθώς πλησιάζαμε στα σύνορα, είδαμε Τούρκους στρατιώτες σε ένα λόφο, πίσω από τον τοίχο, οι οποίοι μόλις μας είδαν άρχιζαν να πυροβολούν στα πόδια μας και έτσι αρχίσαμε όλοι να τρέχουμε προς όποια κατεύθυνση μπορούσαμε.
Πριν λίγο καιρό, η Διεθνής Αμνηστία είχε επίσης καταγγείλει την Τουρκία για την στάση της έναντι των προσφύγων στα σύνορα της με την Συρία, καθώς την κατηγόρησε ότι εκτός των άλλων επαναπροωθεί παρανόμως Σύρους πρόσφυγες, πίσω στα εδάφη της εμπόλεμης γείτονος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Τουρκία Συρία Human right watch
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ