Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ -Επιμένει το ΔΝΤ - iefimerida.gr

Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ -Επιμένει το ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω το ΔΝΤ στην απαίτηση για μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση κι αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο Π. Τόμσεν, ο οποίος αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει αν το κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα.

"Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά γενναιόδωρο πλαίσιο εξαιρέσεων στη φορολογία εισοδήματος" τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας μάλλον ενοχλημένος από τα σχόλια της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το ισχύον σύστημα απαλλάσσει από τη φορολογία το 55% των νοικοκυριών, όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία το ποσοστό είναι μόλις 2%. Ο Π. Τόμσεν σημείωσε, μάλιστα, ότι το σημερινό αφορολόγητο των 9.500 ευρώ είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. τη Γερμανία, τονίζοντας επειδή δεν οδηγεί πουθενά η κλιμάκωση των συντελεστών, θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω.

Το δεύτερο σημείο που ανέδειξε ο Π. Τόμσεν είναι ότι τα χρόνια των Μνημονίων έχουν μειωθεί δραματικά οι καταναλωτικές δαπάνες και εξ αυτού του λόγου παρατηρούνται ελλείψεις π.χ. στα αναλώσιμα των νοσοκομείων κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, εγκαλώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση για την απροθυμία της να κόψει δαπάνες από το "ψαχνό".

Αυτό που φρόντισε να καταστήσει σαφές ο τεχνοκράτης του Ταμείου είναι ότι αν επιμείνουν οι Ευρωπαίοι και η Αθήνα σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, τότε απαιτούνται μέτρα 4,5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το ΔΝΤ ζητάει άλλα 1,8 δισ ευρώ και μάλιστα σε "σκληρά" μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος. "Θα το δεχθούμε, αλλά πρέπει να δούμε τα μέτρα", τόνισε ο Π. Τόμσεν αποκλείοντας έτσι μέτρα... Μίκυ Μάους, όπως αποτυπωνόταν στους διαλόγους με τη Ν. Βελκουλέσκου.

Στο δια ταύτα, στέλνοντας μήνυμα και στους Ευρωπαίους, ο ισχυρός άνδρας του Ταμείου τόνισε ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί με ηρωικές προσπάθειες ο στόχος του 3,5% το 2018, αυτό δεν είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες κι ως εκ τούτου ο νέος σχεδιασμός για το Χρέος θα πρέπει να στηριχθεί σε άλλους στόχους. "Η ελάφρυνση δεν χρειάζεται να είναι εμπροσθοβαρής" σημείωσε ο Π. Τόμσεν απαντώντας έτσι σε όσους- μεταξύ αυτών και ο Β. Σόιμπλε- υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν τώρα αποφάσεις από τη στιγμή που οι δυσκολίες (υψηλές δαπάνες τοκοχρεολυσίων) θα εμφανιστούν από το 2022 και μετά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πόλ Τόμσεν ΔΝΤ Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ