Ο Ιερώνυμος έφτασε στη Λέσβο -Περιμένουν με αγωνία τον Πάπα - iefimerida.gr

Ο Ιερώνυμος έφτασε στη Λέσβο -Περιμένουν με αγωνία τον Πάπα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ενώ ο «οικοδεσπότης» Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται ήδη στο νησί, από το πρωί της Παρασκευής. Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος φτάνει σήμερα το βράδυ στη Λέσβο, αναμένεται να στείλουν μήνυμα σε όλο τον κόσμο για να αναδείξουν το πρόβλημα των προσφύγων.

Περίπου στις 10.20 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τουλάχιστον τετρακόσιοι δημοσιογράφοι στη Λέσβο
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο έχει προκαλέσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τετρακόσιοι, ίσως και πεντακόσιοι μέχρι το βράδυ, δημοσιογράφοι από Ελλάδα και εξωτερικό θα φτάσουν στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης για να καλύψουν το παγκόσμιο γεγονός.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Οπως είναι αναμενόμενο, το νησί θα μετατραπεί σε φρούριο για την επίσκεψη του Ποντίφικα. Εκτός από την ασφάλεια του Βατικανού, που βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα, σήμερα φτάνουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, καθώς και ειδικό κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Στο ίδιο βαν Πάπας, Αρχιεπίσκοπος, Πατριάρχης
Όλοι μαζί θα επιβιβαστούν σε ένα βαν και θα κινηθούν προς το hotspot της Μόριας. Το ειδικό όχημα, που έρχεται από τη Ρώμη, θα μεταφέρει τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες μαζί με τους διερμηνείς και τους άνδρες που φροντίζουν για την ασφάλειά τους. Το όχημα θα έχει και κάμεραμαν για να μεταδίδει την τηλεοπτική εικόνα σε όλα τα διεθνή δίκτυα που θα καλύπτουν ζωντανά την επίσκεψη.

Η επίσκεψη στο hotspot της Μόριας
Στο hotspot της Μόριας θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα στο hotspot θα συνυπογράφψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Το νηστίσιμο γεύμα με ριζότο και χαλβά
Στον καταυλισμό της Μόριας οι τρεις ηγέτες, αφού χαιρετήσουν τους 300 πρόσφυγες, θα έχουν γεύμα μαζί τους. Το μενού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ριζότο, μανιτάρια, ελιές και χαλβά νηστίσιμο.

Οι προσευχές και η αναχώρηση
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο hotspot, θα πάνε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα στεφάνια, στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων, μεγάλων και μικρών, χάθηκαν, ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου - Σάμου), ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί. Περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Τι θα συζητήσουν Πάπας και Αρχιεπίσκοπος στην ιδιαίτερη συνάντησή τους
Η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την αθρόα προσέλευση των προσφύγων στην Ελλάδα και το βάρος που σηκώνουν οι Ελληνες, παρά την οικονομική κρίση που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, αναμένεται να τεθούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό, αλλά και την «επόμενη ημέρα» κοινών δράσεων των δύο Εκκλησιών.

Στην ατζέντα της συζήτησης, εκτός από τις ενέργειες που έχουν αναλάβει οι μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, θα συζητηθούν και οι τρόποι περαιτέρω συνεργασίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας (Caritas) και του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων κοινωνικών φορέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ