Χίος: Πακιστανοί διακινούσαν πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες -Εκαναν παραγγελίες μέσω Facebook - iefimerida.gr

Χίος: Πακιστανοί διακινούσαν πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες -Εκαναν παραγγελίες μέσω Facebook

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες εξάρθρωσε το Λιμεναρχείο Χίου.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά που φαίνεται πως λειτουργούν πλέον στα νησιά του βορείου Αιγαίου με θύματα τους εγκλωβισμένους στα χοτ σποτς από τη Συμφωνία ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αιτούντες άσυλο,

Ειδικότερα, διακινούσαν δελτία αλλοδαπού αιτήσαντος ασύλου, με τα οποία οι κάτοχοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός νησιού χωρίς προβλήματα.

Συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί, ο μεν πρώτος την Πέμπτη τα ξημερώματα στο λιμάνι κατά την άφιξή του με το πλοίο από Πειραιά ο οποίος φέρεται ότι μετέφερε την «παραγγελία» των δελτίων.

Ο δεύτερος συνελήφθη χθες το μεσημέρι και είχε τον ρόλο του παραλήπτη στη Χίο, που θα προμήθευε τα πλαστά δελτία σε οικεία του πρόσωπα. Και ο τρίτος φέρεται πως είναι εκ των τριών, που θα χρησιμοποιούσε ένα από τα παραγγελθέντα δελτία.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατείχε και αρκετές φωτογραφίες προς αποστολή, προκειμένου να αναπαραχθούν και άλλα δελτία.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το politischios.gr, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά τον κατάπλου πλοίου από τον Πειραιά. Οι λιμενικοί προσήγαγαν έναν ύποπτο Πακιστανό που έπειτα από τον σχετικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του δύο πλαστά δελτία αιτήσαντος πολιτικού ασύλου, τα οποία ήταν ημιτελή, έφεραν δηλαδή σφραγίδες της Αστυνομίας χωρίς όμως επιπλέον στοιχεία. Στο ένα υπήρχε και η φωτογραφία ενός άλλου Πακιστανού.

Τα έγγραφα κίνησαν τις υποψίες των λιμενικών οι οποίοι έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον παραλήπτη των δελτίων, επίσης Πακιστανό υπήκοο, ενώ τέλος προχώρησαν και σε 3η σύλληψη Πακιστανού, που ήταν το άτομο η φωτογραφία του οποίου απεικονίζονταν στο ένα από τα δύο πλαστά έγγραφα.

Όπως προέκυψε ο τελευταίος συλληφθείς βρίσκονταν στη Χίο από τις 31 Μαρτίου και κρύβονταν από τις αρχές προκείμενου να διαφύγει της σύλληψης και της ταυτοποίησης, ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει σύντομα για τον Πειραιά.

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί αφού πάνω στον διακινητή των εγγράφων βρέθηκαν ακόμα δύο γνήσια υπηρεσιακά σημειώματα με σφραγίδες από τις αρχές της Σάμου, τα οποία θα προωθούσε σε ομοεθνείς του.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Το politischios.gr αποκαλύπτει και τον ιδιαίτερο τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα των Πακιστανών. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο ο Πακιστανός μετανάστης που βρίσκονταν στη Χίο έβγαζε φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου και τις έστελνε μέσω facebook ή viber σε κύκλωμα που δρα στην Αθήνα.

Αφού γίνονταν η παραγγελία και υπήρχε συμφωνία για το τελικό ποσό, σύνδεσμος από την Αθήνα έπαιρνε τα χαρτιά και τα έφερνε ακτοπλοϊκώς στη Χίο όπου τα παρέδιδε στο άτομο που είχε κάνει την παραγγελία.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι τρεις Πακιστανοί συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου ερχόμενοι αντιμέτωποι με την κατηγορία της πλαστογραφίας και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ