Γκρίνιες υπουργών για Καμμένο: Προτίμησε αύξηση του ΦΠΑ αντί περικοπών σε δαπάνες Αμυνας - iefimerida.gr

Γκρίνιες υπουργών για Καμμένο: Προτίμησε αύξηση του ΦΠΑ αντί περικοπών σε δαπάνες Αμυνας

Nikos Paleologos / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η κυβερνητική επιλογή της αύξησης του ΦΠΑ αντί της περικοπής των αμυντικών δαπανών που προβλέπει ο ψηφισμένος Προϋπολογισμός, δεν πέρασε ασχολίαστη από κυβερνητικά στελέχη που πιέζουν για πιο «αριστερές» επιλογές. Κάθε άλλο.

Η γκρίνια, αν όχι δυσφορία, δεν έχει πάρει επί του παρόντος έκταση λόγω των κρίσιμων επαφών του Πρωθυπουργού εκτός Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιχειρείται σε υψηλό επίπεδο, με στόχο να αποφευχθούν πρόσθετα, επώδυνα μέτρα όπως η δραστική μείωση του αφορολογήτου και το "μαχαίρι" στις συντάξεις.

Ωστόσο, ήδη εντός της κυβέρνησης κάποιοι πνέουν τα μένεα για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι όταν μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό, η πρώτη επιλογή δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών, αλλά θα πρέπει να αναζητούνται λύσεις εκεί όπου στόχευε πάντα ο προεκλογικός σχεδιασμός.

Χωρίς να έχουν ξεχαστεί τα "καρφιά" του Ζ.Κ. Γιούνκερ, που είχε εκφράσει δημοσίως την απορία γιατί ο Α. Τσίπρας απέφευγε να δεσμευθεί για μεγάλες περικοπές αμυντικών δαπανών αντί να αναζητά λύσεις σε αυξήσεις φόρων, η ουσία είναι ότι ενώ η κυβέρνηση είχε εγγράψει περικοπές 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 400 εκατ. ευρώ το 2016 στο σκέλος των αμυντικών δαπανών, έχει προτείνει στους δανειστές αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23% με στόχο να καλύψει την "τρύπα".

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο, πριν δηλαδή υπογραφεί η συμφωνία, ο και τότε κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος είχε αντιδράσει έντονα στο έγγραφο των Θεσμών που είχε διαρρεύσει στους Financial Times και αφορούσε στην ανάγκη περιορισμού των αμυντικών δαπανών.

Στο έγγραφο οι Θεσμοί ανέφεραν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, όντας πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο! Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα μπορούσε να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες, μέσω της μείωσης των προμηθειών και της στροφής στις νέες τεχνολογίας, υιοθετώντας εν τέλει το μοντέλο ενός μικρότερου αλλά επαγγελματικού στρατού, χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ