Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ στην Αθήνα: Μην καθυστερείτε - iefimerida.gr

Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ στην Αθήνα: Μην καθυστερείτε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμετακίνητη από τις θέσεις του Ταμείου αναφορικά με την εικόνα του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στέλνοντας έτσι μήνυμα και στην Αθήνα και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι για να συνυπογράψει το ΔΝΤ το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι η καθυστέρηση», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου, δηλώνοντας σύμφωνη με την άποψη της Αθήνας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης ή πιο «χαλαρής» προσέγγισης του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι «απαιτούνται πραγματικοί, ρεαλιστικοί αριθμοί και βιώσιμα μέτρα», τα οποία σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το χρέος, θα επιτρέψουν την ελληνική οικονομία να μπει σε σταθερή τροχιά.

Επιμένοντας στο δίπολο «μέτρα- ελάφρυνση Χρέους», η κ. Λαγκάρντ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η θέση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να αλλάξει εν όψει της τελικής (;) φάσης των διαπραγματεύσεων και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν δεν πειστούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου ότι τα μέτρα που θα ψηφίσει η Αθήνα και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για το Χρέος, δεν καταλήγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν θα συνυπογράψει το κλείσιμο της αξιολόγησης με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Μπορεί να επιτευθεί πλεόνασμα αλλά όχι για δεκαετίες

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι εφικτό να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τόνισε μια- μια λέξη τα εξής:

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι επιτεύξιμο, μετά από ηρωικές προσπάθειες των πολιτών. Είμαστε ανοικτοί στα πρόσθετα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι απολύτως μη ρεαλιστική η επίτευξη τέτοιου πλεονάσματος επί δεκαετίες. Δεν θα συμβεί», σημείωσε ορθά- κοφτά, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι ακόμα κι αν τα μέτρα που λάβει η Αθήνα είναι «ογκώδη» και καλύπτουν το στόχο του προγράμματος, δεν θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς μέτρα για το Χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κριστίν Λαγκάρντ αξιολόγηση μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ