GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] - iefimerida.gr

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα παιδιών προσφύγων, με σκληρές ιστορίες πίσω τους, άλλοτε με χαμόγελο, άλλοτε με δάκρυ. Το ερώτημα στον τίτλο της έκθεσης, «ΓΙΑΤΙ; Παιδιά στους δρόμους της γης», παραμένει αναπάντητο.

Ο καταξιωμένος φωτορεπόρτερ GMB Akash, παρουσιάζει μέρος της δουλειάς του, στο Μουσείο Μπενάκη. Φωτογραφίες ντοκουμέντα από παιδιά του πολέμου.

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Ως φωτογράφος νιώθω ότι είναι καθήκον μου να δείξω στον κόσμο τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας και να φωτίσω όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε ποτέ με ίδια μας τα μάτια» δηλώνει για τις εικόνες του ο GMB Akash. «Θέλω να δείξω όλα εκείνα που απλώς, δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν».

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σκοπός της έκθεσης είναι να αφυπνίσει τον θεατή στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά τα οποία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, αναζητώντας ασφάλεια κι ελπίδα και να υπερασπίσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, μέσα σε έναν κόσμο που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ποιος θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτυπώσει καλύτερα από αυτόν το δράμα των προσφύγων;

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η δουλειά του υπήρξε και η έμπνευση για τη συγκεκριμένη έκθεση, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Foundation Archives + Production of Contemporary Art (APCd) το οποίο, από το 2013, παρουσιάζει το έργο του GMB Akash στην Ελβετία και της “Μέριμνας”, της μη κερδοσκοπικής εταιρίας που έχει αφιερωθεί στη στήριξη παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν απώλειες στη ζωή τους.

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] | iefimerida.gr 4

GMB Akash
Γεννημένος στο Μπαγκλαντές ο φωτορεπόρτερ GMB Akash έχει τιμηθεί με περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία για την αποφασιστικότητά του να δείξει την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος, να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή και να συμβάλλει ώστε η φωνή τους να ακουστεί σε όλον τον κόσμο.

Αν και ένα μονάχα χέρι βρεθεί να τους βοηθήσει, τότε άξιος ο ιδρώτας μου

Λέει για τη δουλειά του «Οι φωτογραφίες αυτές είναι ιστορίες των εμπειριών που έχω αποκτήσει. Δείχνω μια σύνοψη του ταξιδιού της ζωής μου. Τα ταξίδια αυτά με αναμειγνύουν με τόσους πολλούς χαρακτήρες και ζωές. Κάποιες φορές τρέχω, κάποιες φορές σκαρφαλώνω στην κορυφή της σκεπής του τρένου, κοιμάμαι στο πάτωμα που έχει πλημμυρίσει, κολυμπάω, κρεμιέμαι, περνάω πολύ χρόνο σε παραγκουπόλεις και πάνω απ’ όλα γνωρίζω τις ψυχές αυτές. Γίνομαι για λίγο ένας απ’ αυτούς. Οι περιπέτειες αυτές έχουν κινδύνους. Έχοντας όμως φτάσει μέχρι τους ανθρώπους αυτούς, έχοντας καταφέρει να περάσω την πόρτα τους και όταν με δέχονται σαν φίλο, όλη μου η σκληρή δουλειά και οι κίνδυνοι αποκτούν αξία. Θα συνεχίζω να περπατάω, να αγγίζω κάθε πρόσωπο με το φακό μου. Θα δείξω στον κόσμο αυτές τις άγνωστες ιστορίες ανθρώπινων δεινών. Αν και ένα μονάχα χέρι βρεθεί να τους βοηθήσει, τότε άξιος ο ιδρώτας μου».

GMB Akash: Θέλω να δείξω όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 19 Απριλίου στις 20:00 απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

ΓΙΑΤΙ; Παιδιά στους δρόμους της γης
Εγκαίνια 20 Απριλίου, διάρκεια έως 22 Μαΐου
Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GMB Akash φωτογραφίες Μουσείο Μπενάκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ