Στα μαχαίρια Παρίσι - Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης - iefimerida.gr

Στα μαχαίρια Παρίσι - Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριγμούς βιώνει ο Γαλλογερμανικός άξονας καθώς όπως φαίνεται τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε χωρίζει μόνο ο Ρήνος, αλλά και η οπτική πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης. Όλα αυτά την ώρα που τα ομόλογα δανεισμού Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου ανεβαίνουν διαρκώς ενώ στο μάτι των αγορών μπαίνει και η Γαλλία.

Μπορεί η Benneton στην νέα καμπάνια της να εμφανίζει την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί σε... τρυφερές στιγμές, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει πλέον τις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας οι οποίες βρίσκονται επι ξυρού ακμής. Ο «γαλλογερμανικός άξονας» εμφανίζεται διχασμένος σε σχέση με τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία παρά τις όποιες παρεμβάσεις συνεχίζει να εξαπλώνεται απειλώντας ανοιχτά την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Μήλον της έριδος μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ιδίως τώρα που οι αγορές πιέζουν και αυξάνουν το κόστος δανεισμού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχθηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις, ενώ την ίδια στιγμή ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη «πολιτικής βούλησης».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε χθες μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών αγοράζοντας μαζικά από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ξέφρενη κούρσα των επιτοκίων που δυνητικά μπορούν να οδηγήσει τις χώρες αυτές στην «αγκαλία» της τρόικας.

Παρά τις κινήσεις όμως της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού των δύο χωρών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα αφού τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας βρέθηκαν και πάλι κοντά στο 7% και τα αντίστοιχα της Ισπανίας ξεπέρασαν το 6%.

Την ανιούσα παίρνουν και τα γαλλικά ομόλογα απειλώντας ανοιχτά την κορυφαία αξιολόγησή ΑΑΑ που διατηρεί η χώρα. Το Παρίσι αντέδρασε έντονα αφού όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές η αύξηση αυτή «δεν δικαιολογείται» και κάλεσε ευθέως την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την Τράπεζα να παρέμβει αγοράζοντας ομόλογα.

«Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη. Εχουμε εμπιστοσύνη ότι η ΕΚΤ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε με νόημα η Πεκρές.

Στην άλλη πλευρά του Ρήνου όμως η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά τη συνάντηση της με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό πως «με βάση τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τις συνθήκες, η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτά τα προβλήματα στην ευρωζώνη» λέγονταν «νάιν» στο Παρίσι και «κλείνοντας το μάτι» παράλληλα για την αναθεώρηση των Συνθηκών.

Οι Γάλλοι όμως δεν άφησαν τη δήλωση να περάσει απαρατήρητη και «σήκωσαν το γάντι» δια του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν ο οποίος δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» πως η επιμονή των Γερμανών σε ένα περιορισμένο ρόλο για την ΕΚΤ έχει ιστορικές ρίζες. Ωστόσο, σημείωσε, πως όταν «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβησαν (στις αγορές όταν χρειάστηκε) δεν τέθηκε θέμα ανεξαρτησίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές κοντραρίστηκαν σκληρά μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η Γαλλία ζήτησε να δοθεί τραπεζική άδεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο EFSF ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και να αγοράζει εκείνο ομόλογα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ